Публикация

През последните 15 г. в България има бум на всички диабетни усложнения

Над 50% от нетравматичните ампутации на долните крайници у нас се извършват при диабетици.


Д-р Адриан Стоев е доктор по педагогика, бивш председател, а сега член на управителния съвет на Българска асоциация „Диабет“

- Д-р Стоев, има ли регистър на болните с диабетна полиневропатия или знае ли се поне приблизително колко са?

- Официален регистър на пациентите с диабетна полиневропатия няма. Преди известно време бе изработен Национален регистър на болните с диабет, който ще ни даде и такава информация, защото в него са включени и критерии за уврежданията от болестта. Данните се подават от НЗОК и се обработват от екипа на доц. Димитър Чаръкчиев отУСБАЛЕ „Акад. Иван Пенчев“.

Счита се, че около 30 - 40% от диабетиците са с полиневропатия. По официални данни пациентите с диабет у нас са около 520 000, което ни позволява грубо да изчислим колко от тях са засегнати от това усложнение. Но все пак цифрата няма да е точна. Може да се каже, че все по-голяма част от диабетиците у нас развиват полиневропатия и тя много бързо се проявява – това е едно от първите усложнения на заболяването.

- Достатъчно ли е информирано населението за проблема?

- Българската асоциация „Диабет“, а и голяма част от ендокринолозите, подаваме необходимата информация към всички болни. Д-р Румен Богданов от ДКЦ „Св. Лука – Диабетен център“ редовно обикаля страната и изнася лекции по проблема. Обучението включва – кои са симптомите на диабетната полиневропатия, как да поддържаме хигиената на краката си и какви да бъдат първите ни стъпки при наличието на увреждания.

- Разпространяват ли се други материали, които да включват основните послания?

- Някои фармацевтични фирми публикуват отделни неща за диабетната полиневропатия, но те са свързани основно с техните медикаменти.

- На практика, може ли да се каже, че пациентите нямат достъп до достатъчно информация?

- За съжаление е така. А ампутациите при диабетиците най-често се дължат на усложнена диабетна полиневропатия. Може да се каже, че над 50% от нетравматичните ампутации на долните крайници у нас се извършват при диабетици.

Много пъти диабетът се открива именно след появата на симптомите на полиневропатията. Преди това човекът дори не е знаел, че е болен. Става дума за диабет тип 2, който засяга предимно възрастните хора. Обикновено те по-рядко се наблюдават или им липсва достатъчно здравна култура. Всичко това води до лош контрол на диабета и съответно до по-бързи диабетни увреждания.

- Кои са най-сериозните проблеми, с които се сблъскват хората с диабетна полиневропатия в България?

- С диабет съм вече от 41 години и имам наблюдения върху цялата ни здравна система. През последните 10-15 години се констатира бум на усложненията на диабета. Причината е, че преди старта на здравната реформа в страната се извършваше системна профилактика и редовни прегледи за диабетни усложнения. Ендокринолозите насочваха всеки свой пациент към всички необходими прегледи и изследвания, ежемесечно се отпускаха безплатни лекарства за диабета и всички усложнения, което позволяваше добър контрол и ефективна вторична профилактика на всички диабетни увреждания.

След създаването на НЗОК постоянно слушаме оправдания за липса на средства. Според мен обаче липсва дългосрочна национална стратегия - какво трябва да направим за да се ограничим диабетната пандемия, защото е известно, че профилактиката е най-евтиното лечение!

- Може ли да се каже, че основният проблем е, че пациентите не се проследяват?

- Да, това е основният проблем. До 2000 г. на всеки новооткрит пациент се обясняваше от какви периодични изследвания се нуждае и как трябва да се изследва. Обучението се провеждаше от всички ендокринолози в страната.

В момента обучението в страната е оставено на добрата воля на ендокринолозите и никой не го финансира. Това се отнася както за новооткритите диабетици така и следващото реобучение. НЗОК отпуска крайно недостатъчен брой талони за прегледи и изследвания и диабетните усложнения се откриват много късно, когато лечението вече е скъпо и неефективно…

- На какво да разчитат пациентите в такъв случай?

- Бургаското диабетно дружество например има много хубава инициатива. Председател там е бивша медицинска сестра – г-жа Радка Жекова, която ходи, наблюдава хората, проверява краката им и ги обучава какво да правят... Използват се много природни средства и медикаменти, които имат ефект. Благодарение на тези активности в региона от ампутация са спасени вече над 400 души.

Но проблемът е, че след като една пациентска организация се занимава с такива чисто медицински дейности, явно има големи проблеми в българското здравеопазване!

- По отношение на самото лечение, пациентите сблъскват ли се с някакви трудности?

- Ще припомня, че имахме проблеми със спирането на клинична пътека №8 – за диабетна полиневропатия. В началото вливанията на алфа-липоева киселина за един терапевтичен курс бяха 15, намалиха ги на 5, а в момента са 3. По принцип правилното лечение на диабетната полиневропатия включва 15 венозни вливания на лечебен курс, а след това 2-3 месеца прием на препарат с алфа-липоева киселина. Три вливания нямат ефект и на практика това води до нерационално похарчени пари. Сега пък МЗ и НЗОК искат да ограничат още финансирането на медикаменти с алфа-липоева киселина, което неминуемо ще доведе до все повече диабетици с полиневропатия в страната. Това постоянно „намаляване на средствата“ от НЗОК не позволява ефективно лечение на диабетната полиневропатия и ще увеличи драстично оперативното и болничното лечение в страната. 

Коментари