Публикация

Диабетът не е пречка за активен и пълноценен живот

Важното е заболяването да бъде открито навреме и да се лекува от специалисти


Кога за последен път си премерихте кръвната захар? Въпросът не е за хипохондрици, защото се оказва -  много хора не подозират, че имат преддиабет и дори диабет, и разбират това едва след като са развили някое от усложненията. А медицината на ХХІ век предлага лечение, при което пациентите с диабет водят напълно нормален начин на живот и заболяването им с нищо не променя всекидневния ритъм. Важното е да бъде открито навреме и да се лекува от професионалисти и с качествени препарати.

Диабетът има две основни форми – тип 1 и тип 2. Единият (тип 1) е инсулинозависим, а тип 2, който преди се наричаше старчески, е т.нар. неинсулинозависим. Той вече не се определя като характерен за третата възраст, защото се оказва, че все повече млади хора развиват този тип диабет.

Той е свързан с т.нар. метаболитен синдром – затлъстяване, високи нива на холестерола, хипертония. Около 90 на сто от пациентите със захарна болест страдат от диабет тип 2.

Нормалното ниво на кръвната захар сутрин на гладно и във венозна кръв е до 6.2 ммола на литър. При установени по-високи стойности следва да се направят допълнителни изследвания – глюкозотолерантен тест, кръвнозахарен профил, гликиран хемоглобин и др.

Понякога диабетът няма ясно изразени признаци. Най-често се срещат умора, сухота в устата, загуба на тегло, често уриниране, особено през нощта, неясно зрение, упорити сърбежи по кожата, труднозарастващи рани, по-често боледуване от различни инфекции.

Диабетът все още не може да бъде излекуван дефинитивно, но може да се контролира напълно, така че да не намали продължителността на живота и да не влоши неговото качество.

Инсулинозависимият диабет се лекува основно с инжектиране на химически синтезирани инсулинови аналози – съвременни пречистени препарати, които заместват липсващата инсулинова секреция от панкреаса. Вторият тип диабет най-често се лекува с таблетни форми, които въздействат по различни механизми.

Диабетът трябва да се лекува системно, защото в противен случай могат да се развият тежки инвалидизиращи и животозастрашаващи усложнения. Това е заболяване, което, оставено без лечение, уврежда целия организъм.

Едно от най-тежките усложнения е диабетната полиневропатия – състояние, което може да доведе дори до загуба на крайник. Затова всеки пациент с диабет трябва стриктно да спазва назначеното от специалистите лечение. „Ново Нордиск” е водеща фармацевтична компания в производството на препарати за лечението на диабета. Нейните специалисти са разработили специален тест за оценка на риска от развитие на захарен диабет тип 2. Тестът е за всички хора, независимо дали в момента имат или не каквито и да било здравословни оплаквания.

Коментари