Публикация

Нови хомеопатични монопрепарати от Германия вече в аптеки "Фаркол"

монопрепарати, ДХУ, Немски хомеопатичен съюз, аптеки Фаркол, хомеопатия


Нови хомеопатични монопрепарати с "D" потенция, произведени в Германия вече могат да се намерят в бургаските аптеки „Фаркол“. Веригата първа в града направи зареждане от новите продукти, внесени буквално преди дни у нас.

Монопрепаратите са производство на Немския хомеопатичен съюз DHU, който е сред световните лидери в производството и продажбата на хомеопатични продукти. Сред тях са популярните у нас Шуслерови соли, Инфлуцид, Тонзилотрен и др. След комбинираните медикаменти, сега на българския пазар вече присъстват и монопрепаратите на германския лидер, които общо са 459 вида.

Класическата хомеопатична терапия се основава на употребата на монопрепарати – тоест препарати, съставени от едно активно вещество. В производството на DHU се използва главно изходен материал от растения за медицински цели. Повечето от тях се отглеждат в собствени органично сертифицирани полета в Щафорд, в непосредствена близост до завода им в Карлсруе, Германия. Влагат се и субстанции от минерален и животински произход. Самото потенциране се прави изцяло на ръка, както са оригиналните инструкции на основателя на хомеопатията д-р Самуел Ханеман.

Интересното при монопрепаратите на Немския хомеопатичен съюз е факта, че при тях се прилага различен метод на разреждане на първичното вещество. То трябва да се разреди, за да отговори на критериите за безкрайно малката доза, дефинирани от Ханеман.

За разлика от познатите у нас монопрепарати, чието потенция се отбелязва със знака CH, продуктите на DHU са с потенция D. Каква е разликата? При стотичните (центизималните) разреждания със знак CH 1 част от тинктурата-майка се смесва с 99 части спиртно-воден разтвор, получавайки 1 стотично разреждане на Ханеман (1 CH) или субстанция, съдържаща 1 % от изходния разтвор. Ако от 1 стотично разреждане се вземе една част и се прибави към 99 части нов спиртно-воден разтвор и се разтръсква добре, се получава 2 CH разреждане. На същия принцип се получават популярните у нас потенции 9 CH, 15 CH и 30 CH.

Немският хомеопатичен съюз прилага друг изпитан метод – разтваря се 1 част от началната субстанция с 9 части спиртно-воден разтвор, в резултат на което се получава 1 десетично разреждане или 1 D. При този метод всички последователни разреждания, съпроводени с енергично разтръскване се правят в пропорция едно към девет. Най-популярните потенции са D 6, D 10, D 12 и D 30.

В момента монопрепарати на DHU са заредени в три от обектите на аптеки „Фаркол“ в Бургас - „Здраве“, „ДКЦ-1“ и „Славейков“. Новите хомеопатични продукти са отново във флакончета, под формата на гранули.

В аптеки „Фаркол“ ще намерите голямо разнообразие от лекарства, хранителни добавки и козметика, а в случай, че в момента търсеното от вас не е налично, то ще бъде доставено в рамките на деня.

Коментари