Публикация

Трапезата по празниците може да се окаже тежко изпитание за стомаха

Преяждането не е никак безобидно - смесването на различни видове тежки и мазни храни води до подут корем, тежест и болки в стомаха, метеоризъм и спазми


Прасенце на фурна, традиционно свинско със зеле или пълнена пуйка - звучи вкусно и съвсем в духа на Коледа и Нова година... Но...Винаги има едно "но", което е свързано не само с храните, които поднасяме на празничните трапези, но и с напитките - газирани, обилни количества алкохол и за десерт - изобилие от сладки, баклави, кексове и какво ли още не. 

Празничното преяждане по-често изпраща при гастроентеролога напълно здрави хора, а не както грешно се мисли - единствено хора със здравословни проблеми. Пациентите, които имат стомашни проблеми, познават добре последиците от преяждането и посягат по-предпазливо към вкусотиите на трапезата. Това обаче не важи за хората със здрав стомах. Те са далеч от тегобите на болестта и смело хвърлят всички сили в състезанието на празничната софра. Резултатът е катастрофален финал на празника и дълга нощ, прекарана в мъки.

Организмът реагира на преяждането по подобаващ начин - с подут корем, болки в стомаха, пълни с газове черва (метеоризъм), болезнени спазми, чувство на тежест и подуване. При късметлиите симптомите отшумяват до сутринта, но  чревоугодниците нерядко стигат и до лекарския кабинет, което никак не е в духа на празниците. Защото празникът не е в преяждането.

Ето някои основни правила, които могат да ви бъдат от полза преди да седнете на празничните трапези, а и след това:

Забравете за тежките зимни салати на майонезена и яйчена основа. Те са мазни и трудни за усвояване дори самостоятелно, а какво остава в комбинация с други храни.

Кажете не на тлъстото свинско и мазната пуйка. Избирайте крехки меса и гледайте на трапезата да присъства само един животински вид.

Приготвяйте печени и варени ястия. Пържените и панирани храни са истинска бомба за стомаха.

Пийте разумно и не смесвайте различни видове алкохол. Най-добре само една-две чаши вино.

Изключете напълно газираните напитки – надуват и дразнят стомаха.

Хранете се бавно и дъвчете дълго. Когато бързате храната попада в стомаха ви несдъвкана и по-трудно се обработва.

Осигурете си безопасен помощник срещу газове и подут корем за спешни случаи. За предпочитане натурален продукт с бързо действие като Comfortex, който съдържа автентичните индийски билки: гигантски копър, ажгон, гардения, джинджифил и черен пипер. Съчетанието на билковите екстракти повлиява благоприятно и отстранява всички симптоми на функционални нарушения на храносмилателната система:

  • подуване на корема и чувство на тежест;
  • метеоризъм, придружен със спастични колики;
  • нарушено храносмилане;
  • болки в стомаха;
  • промени в дефекацията (особено редуване на запек с диария).

Ефектът от Comfortex настъпва в рамките на 15 минути. Той е подходящ за еднократно приложение при преяждане или консумация на храни и напитки, водещи до повишено образуване на газове в стомаха и червата. Може да се използва и за продължителен прием при склонност и честа изява на колики, метеоризъм, тежест след нахранване, нарушена моторика на храносмилателния тракт.

Коментари