Публикация

Черният дроб е много устойчив орган, но изисква внимание

Според опитния хепатолог проф. Никола Григоров често хората се притесняват от повишението на някой от чернодробните ензими, което установяват при рутинни изследвания, а това може да не означава нищо съществено


Много фактори в съвременния живот се отразяват на живата лаборатория на тялото – черния дроб. Като започнем от приема на алкохол и мазни храни, преминем през нездравословното хранене и затлъстяването и стигнем до острите и хронични хепатити, които могат да протекат почти незабелязано и един ден да ни изненадат с цироза или чернодробен карцином

Все пак добрите новини по отношение на най-големия вътрешен орган са повече от лошите, твърди опитният хепатолог проф. Никола Григоров. Според него често хората се притесняват от повишението на някой от чернодробните ензими, което установяват при рутинни изследвания, а това може да не означава нищо съществено. Реалното състояние на органа се установява с общ преглед, комплексни лабораторни изследвания, образна диагностика (на първо място ехографско изследване) и едва ако се наложи – с чернодробна биопсия. Но нито един от тези методи не трябва да се използва и интерпретира изолирано!

Един от най-честите въпроси, които му задават и пациенти, и журналисти, е за допустимото количество алкохол, което няма да навреди на здравето. Проф. Григоров винаги уточнява, че всичко е много индивидуално. Голямо значение има генетично заложеното производство в организма на ензима, отговорен за разграждането на алкохола – алкохол дехидрогеназа. Той е повече при мъжете и при европеидната раса и по-малко при жените и при азиатците. Най-общо допустимите количества се равняват на до 100 милилитра твърд алкохол на ден при мъжете и 50 мл при жените, при това не всеки ден от седмицата. А хората с вече проявен чернодробен проблем е добре да се откажат от алкохола или поне да го сведат до минимум.
Когато се установи чернодробно заболяване или въздействие на потенциално увреждащи фактори, в общата лечебна схема сериозно място имат хепатопротекторите. Това са препарати, с които се постига възстановяване и обновяване на чернодробните клетки. Това става чрез стабилизиране и увеличаване на пропускливостта на тяхната мембрана, за да функционира правилно тази лаборатория на организма. Освен това добрите хепатопротектори имат имунологичен и антиоксидантен ефект.

Проф. Григоров е водещ специалист не само в лечението на стеатозата и цирозата, но и в неоперативното лечение на кисти от кучешка тения в черния дроб, както и на чернодробни тумори чрез минимално инвазивния метод на термоаблацията.

Коментари

Полезна информация!