Публикация

Как ресвератролът бори раковите клетки?

В момента се провеждат изследвания за установяване определените типове рак, върху които ресвератролът влияе, както и ефективните дози и методи за приемането му


Ресвератролът активира ситруиновия ензим SIRT1, който действа като защитник на клетъчното ДНК и генната експресия. По подобен начин неутрализира свободните радикали, тъй като е силен антиоксидант (те могат да доведат до рак, чрез причиняване на мутация в клетъчното ДНК и чрез предизвикване на възпаления). Също така подпомага апоптозата на раковите клетки - естествен процес, при който клетките се препрограмират да умрат. Подпомогнатата от ресвератрола апоптоза е особено важна, като се смята, че ракът често обезврежда клетъчния ген за потискането на ракови образувания, Р53, оставяйки клетката без средства за самозащита.

Какви видове рак може да пребори ресвератролът?

В момента се провеждат изследвания за установяване определените типове рак, върху които ресвератролът влияе, както и ефективните дози и методи за приемането му (напр. устно, венозно, или повърхностно) за всеки вид рак. Данните от проведените изследвания са обнадеждаващи за борбата с рака. По-долу са някои от видовете рак, при които се очаква ресвератролът да помогне:

Рак на панкреаса

Чрез обезвреждане на митохондрията (енергийния източник) на раковите клекти, ресвератролът убива панкреатичните ракови клетки, защитавайки здравите клетки от радиационно лечение.

Рак на гърдата

Ресвератролът предотвратява първата стъпка, при която естрогенът започва процеса, водещ до рак на гърдата. Ресвератролът също така силно потиска туморния растеж на мутацията BRCA1.

Клиниката в Кливланд, САЩ, открива, че приложен в комбинация с рапамицин (лекарство с имуноподтискащ ефект, смятано за потенциално обещаващо в лечението на рака на гърдата), той е двукратно по-ефективен в убиването на раковите клетки, отколкото когато рапамицинът е прилаган самостоятелно. Т.е. предотвратява резистентността на раковите клетки към рапамицина. Според водещия изслеването, д-р Чарис Енг, Ph.D., „резултатите показват, че ресвератрол смекчава резистентността към рапамицина от раковите клетки...“ В изследването природното вещество е приложено и самостоятелно (без рапамицин) върху раковите клетки. Резултатите показват, че забавя или спира техния растеж, в зависимост от приложената доза. Изследването заключва, че ресваратролът може да е „силен допълнителен медикамент към традиционната химиотерапия.“

Рак на белите дробове

Изследванията показват, че цигареният дим разрушава SIRT1 гените в белодробните клетки, а други изследвания разкриват, че ресвератролът увеличава активнокстта на SIRT1. Може би затова мъже-пушачи на възраст между 45 и 69, имат между 60% намален риск от рак на дробовете, ако пият една или две чаши червено вино на ден – или 2% намален риск за всяка чаша изпито вино в месеца.

Рак на простатата

Няколко изследваия са установили, че ресвератролът може да предотврати или намали риска от рак на простатата. Например мъже, които пият 4 до 7 чаши червено вино на седмица, е наполовина по-вероятно да бъдат диагностицирани с рак на простатата. Също така мишки, на които е даден ресвератрол, са с 87% по-малка вероятност от развитието на смъртоносната форма на рак на простатата, и е с 48% по-вероятно растежът на тумора да бъде спрян или забавен.

Рак на кожата

Нанасянето на ресвератрол на повърхността на кожата показва обещаващи резултати в предпазването от рак. Прилагането върху кожата на безкосмести мишки преди излагането им на UVB (слънчева) радиация те понасят по-малко кожни тумори от мишки, на които не е прилаган ресвератрол. Прилаган след излагането на UVB лъчи помага в предотвратянето на кожни тумори.

Левкемия и други кръвни ракови заболявания

Изследванията показват, че екстрактът от гроздови семки кара левкемийните клетки да умират. Екстрактът от гроздови семки съдържа ресвератрол.

Източници:

http://www.life-enhancement.com/magazine/article/1729-resveratrol-star-molecule-against-disease-and-aging

http://www.webmd.com/heart-disease/resveratrol-supplements

http://www.health.harvard.edu/blog/resveratrol-the-hype-continues-201202034189

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24819981

Коментари

Въпреки че можем да открием истината и в други напитки.:)

In vino weritas