Публикация

Носите ли подходящи сутиени в ежедневието и по време на тренировки?!

Вредата от носенето на неподходящ сутиен. Как да изберете подходящият за вас.


За да се подпомогнем борбата със заседналия начин на живот е жизнено необходимо провеждането на физическа активност. Бързото ходене, тичането и всякакви видове спорт са чудесен начин да поддържаме една добра форма. Замисляли ли сте се обаче как влияе всичко това на вашите гърди?

Гърдите са изградени от от мека мастна тъкан, поддържаща се от околната кожа и свързана от зърната до гръдните мускули, чрез връзките на Купър. Повтарящите се високоинтензивни дейности принуждават гърдите да подскачат, като по този начин се преразтяга кожата и връзките на гърдите. Носенето и тренирането с неподходящ за вас сутиен може да доведе до хронична болка в гърба, лоша стойка, болка във врата и раменете, преждевременно увисване на гърдите заради загубата на еластичност.

Засилването на гръдните мускули и коригиране позицията на раменете (обикновено са прибрани напред) са една добра профилактика.

Позиция :

Позицията на тялото е от изключително значение. Лошата позиция води до механични дисфункции и болки. За да поддържате вашият бюст високо е необходимо мускулите на трупа да работят правилно. Ако задържите гърба си изправен, а раменете встрани и надолу, ще получите стойка, при която центъра на тежестта няма да затормозява горната част на гърба ви.

Поддържащият сутиен, трябва да държи гърдите ви здраво в правилна позиция, за да подпомогне гръдните мускули и при дишане.

Избиране на подходящ сутиен :

Има два вида спорни сутиени – компресивни и капсулирани.

Компресивните са подходящи за жени с малки и средни гърди. При тях гърдите се притискат към гръдната стена и се осигурява минимално подскачане и по-голяма подкрепа.

Капсулираните съответно за по-надарени жени, при които се очаква по-голямо разместване на гърдите при динамични движения и гърдите им ще останат защитени в надеждни чашки.

Как да изберем подходящият размер ?

Измерете обиколката на гърдите си през най-издадената част, след това измерете обиколката на самата гърда.

През живота си една жена може да носи до 6 различни размери сутиен в зависимост от различни фактори като бременност, колебания в теглото и гравитацията...

Необходимо е всяка година да измервате какъв е подходящият размер сутиен за вас.

Видовете и марки сутиени са много, но са необходими около 5 минути за да разберете дали са подходящи за вас. Сложете го, повдигнете ръце,наведете се, скочете. Вижте дали гърдите ви остават на мястото си. Не правете компромиси и с презрамките, тъй като могат да предизвикат болки в мускулите през които преминават. Не допускайте пропуски с нито една част от сутиена и нека той бъде точно на мястото си!

Допитайте се до експерт-физиотерапевт за вашата постурална оценка.


Коментари

И на мен ми е интересна темата, ще дадете ли разяснения?

Тина Малинова
30 авг 2016 09:39

Защо не виждам коментарите, освен собствения ми???

Тина Малинова
29 авг 2016 11:47

Може ли да уточните, след като сме измерили обиколката на гърдите, как тя се съотнася към размерите на сутиена (подгръдна и чашка)? Не ми стана много ясно, а темата ми е интересна