Публикация

Бебетата, родени със секцио, по-застрашени от затлъстяване

Техните бртя и сестри, родени по естествен път, са с 64% по-голям шанс за здравословно тегло


Ново изследване показва, че децата, родени с Цезарово сечение, са с 64% по-застрашени от затлъстяване в сравнение с техни братя и сестри,  родени по естествен път.

Изследователи от университета Харвард в САЩ сравнили данните за 22 000 деца, които били проследени в израстването си след 20-та им година. Установено било, че тези, родени със секцио, били с 15% по-застрашени от затлъстяване. При изчисленията били взети предвид теглото на майката, възрастта й при раждането и други фактори.

Учените след това 

анализирали данните за 13 000 деца, които имали братя и сестри, 

включени в изследването. За 2000 от случаите майката била раждала децата си по различен начин. Установено било, че за бебетата, родени със секцио, има 64% по-голяма вероятност да станат затлъстели като деца и после възрастни в сравнение с техните братя и сестри, родени по естествен начин. 

Кои може да са причините?

Макар че последното изследване не доказва категорично, че секциото причинява затлъстяване, експертите предупреждават за вероятността от създаването на порочен кръг. Той включва жени с наднормено тегло, които при забременяване е по-вероятно да изберат да родят със секцио. Освен това се смята, че децата, родени по естествен път, са изложени на

 въздействието на здравословните чревни бактерии на майката, 

които после им помагат да контролират количеството на храната, която поемат, както и храносилането й. Според друга теория пък стресът по време на самото раждане оказва по-нататък постоянно влияние върху начина, по който се разчита ДНК на детето.

„Мисля, че данните ни – особено тези, тоито показват голямата разлика в шансовете за свръхтегло при тези, родени със секцио, и братята и сестрите им, родени вагинално, предоставят убедително доказателство за реалната връзка между Цезаровото сечение и детското затлъстяване“, коментира ръководителят на изследването Джордж Чаваро. Според него това се дължи на факта, че много от факторите, които потенциално биха могли да играят роля за опасността от затлъстяване, сред които са и гените, ще са общо-взето едни и същи за всички братя и сестри.

Изследоветилите коментират, че ако бъде доказана връзката между секциото и затлъстяването, вероятно ще се намери някакъв начин да се гарантира, че бебетта, родени с операция, могат за получат по друг път своята доза здравословни чревни бактерии от майката.

 За и Против Цезаровото сечение

Цезаровото сечение е хирургическа операция, при което бебето се изражда през отвор, направен чрез прорез в корема и матката на майката.

 За секциото:

                  Може да е животоспасяващо както за бебето, така и за майката при спешни ситуации.

                  Раждането може да се осъществи по-лесно, ако бебето не е разположено в правилната позиция.

                  Намалява се рискът от разкъсвания на вътрешните тъкани, което може да се яви като резултат от вагиналното раждане.

 Против секциото:

                  Има краткострочна опасност да се развие следоперативна инфекция и да се образуват кръвни съсиреци.

                  Жените, родили със секцио, обикновено остават в болницата по-дълго време в сравнение с тези, родили по естествен път.

                  Различни изследвания са показали дългосрочна връзка между децата, родени със секцио, и развитието на астма и диабет тип 1.

 Източник: Netdoctor

 

 

Акушерство и гинекология Обща медицина Бременност Затлъстяване Раждане Бременност рискова бременност хранене при бременност Затлъстяване Раждане естествено раждане секцио цезарово сечение наднормено тегло детско затлъстяване раждане секцио бременност изследвания хранителен режим при бременност хранителни добавки при бременност раждане със секцио тегло при бременност чревни бактерии тегло при бебетата възстановяване след раждане анестезия при раждане здравословна диета при бременност следене на бременност упойка при раждане упойка при секцио

Коментари

Същото важи и за алергиите. Родените по естествен път деца по-рядко развиват алергия...