Публикация

Учени: Мангото е новата суперхрана

Ново изследване в САЩ показа, че тропическият плод предотвратява затлъстяване и диабет тип 2


Диетолозите от дълго време се кълнат, че грейпфрутите и ананасите могат да помогнат на хората да намалят теглото си. Сега учените прибавиха още един плод към списъка със суперхраните – мангото. Ново изследване твърди, че тропическият плод помага в борбата със затлъстяването и може да предотврати развитието на диабет тип 2, съобщава в. „Дейли мейл“. Мангото подпомага чревните бактерии, които играят ключова роля при ограничаването на тези две заболявания.

Редовната консумация на манго 

предотвратява загубата на добрите чревни бактерии,

което може да се случи, когато човек е на хранителен режим с високо съдържание на мазнини, установил изследователски екип от Университета на щата Оклахома, САЩ. 

По време на изследването били наблюдавани 60 мишки, които били поставени на 4 различни хранителни режима в продължение на 12 седмици. В контролната група 10 процента от консумираните калории били от мазнини. В групата с диета с високо съдържание на мазнини 60 процента от калориите били от мазнини. А в диетичната група един до 10 процента от калориите били доставяни от манго. Прибавени били също така калций, фосфор и фибри.

Когато били изследвани изпражненията на мишките от началото до края на наблюдението, било установено, че групата гризачи, на които било давано манго, загубили най-малко от полезните чревни бактерии в сравнение с останалите групи. 

„Мангото е добър източник на фибри

Предишни опити вече доказаха, че действа много добре за регулиране на телесната маса, при занижени нива на кръвната захар и за поддържане на имунитета“, коментира проф. Едралин Лукас от екипа. Резултатите от изследванията, проведени с животни, бяха публикувани в сп. „Хранене“ в САЩ. 

Предишни изследвания вече показаха, че мангото има противовъзпалителни качества, дължащи се на високото съдържание на фибри, които помагат подпомагат храносмилането. Една чаша сок от манго е пълна с антиоксиданти и над 20 различни витамини и минерали, както и с достатъчно количество фибри. Досега обаче не беше изследван ефектът на плода върху чревната микрофлора. Ще трябват допълнителни изследвания, за да се види дали резултатите от опитите с животни ще се потвърдят и при клинични опити с хора, подчертават изследователите от екипа от Оклахома. 

Източник: В. „Дейли мейл“


Коментари