Рефлуксната болест може да доведе до рак на хранопровода (ВИДЕО)
Рефлуксната болест може да доведе до рак на хранопровода (ВИДЕО)
Рефлуксната болест може да доведе до рак на хранопровода (ВИДЕО)
Празолид
Празолид
ОТС продукти
Рефлуксната болест може да доведе до рак на хранопровода (ВИДЕО)

Рефлуксната болест може да доведе до рак на хранопровода (ВИДЕО)

Известният гастроентеролог Д-р Радин Цонев отговаря на някои от най-разпространените въпроси, свързани с причините и лечението на рефлукс

Д-р Радин Цонев – началник отделение по гастроентерология в МБАЛ Токуда Болница - София

Какво е рефлукс?

Рефлуксната болест или така нареченият рефлукс най-общо казано представлява връщане на стомашни сокове към хранопровода. Състоянието е съпроводено с други неприятни симптоми като киселини и усещане за парене и болка зад гръдната кост.

Какви са причините за появата на рефлуксна болест?

Има външни и вътрешни фактори за развитието на рефлукс. Един от основните външни фактори е свързан с употребата на медикаменти, които увеличават стомашната секреция и водят до рефлуксна симптоматика. Такива са масово рекламираните аспирини, независимо от тяхната форма и дозировка – всички те увеличават киселинността в стомаха. Други медикаменти с подобно засилващо киселините действие са нестероидните противовъзпалителни и някои COX-2 инхибитори. Към външните фактори спада и храната, когато е пикантна, люта, пържена, солена или опушена. За вътрешни фактори се приемат генетичната предразположеност и стресът, който също води до увеличаване на киселинността в човешкия организъм и до засилване на рефлуксната симптоматика. Наднорменото тегло е друга причина за развитието на рефлукс.

Как се лекува рефлуксната болест?

Лечението започва след поставянето на точна диагноза от специалист. Рефлуксната болест се атакува с т. нар. протонни инхибитори, които блокират най-мощно киселинността в стомаха и същевременно ликвидират симптомите на рефлукса. Един от медикаментите, който препоръчваме е Празолид от групата на пантопразолите. Характерно за тази група медикаменти е, че при тях няма лекарствени взаимодействия и могат да се използват заедно с редица кардиологични лекарства, без да потискат тяхната резорбция в стомаха и без да имат някакви странични действия. Същевременно Празолид осъществява доста мощна блокада върху протонната помпа и премахва неприятните симптоми на рефлукс.

Опасно ли е самолечението при рефлукс?

Връщането на стомашни сокове при рефлуксната болест крие сериозни рискове от развитието на рефлукс езофагит. Той протича в четири степени като в последната води до нарушение на лигавицата на долната стена на хранопровода и до Баретов хранопровод, който е предраково заболяване и трябва да се следи. Това се случва особено често при пациенти, които не взимат медикаменти, а се самолекуват със сода за хляб. Содата за хляб е едно средство, което веднага потиска киселинността в стомаха, но същевременно образува богато количество въглероден двуокис. Въглеродният двуокис води до разпъване на стомашната стена и до нова киселинна атака. Така само след час-два пациентът отново е на изходна позиция, същевременно долната част на хранопровода все още е подложена на влиянието на киселините. При дълго протичащият рефлукс винаги има опасност да се стигне и до развитието на раково заболяване.

Вижте видеото с д-р Радин Цонев по-долу 

 

Мнения