Публикация

Рефлуксната болест може да доведе до рак на хранопровода (ВИДЕО)

Рефлуксната болест може да доведе до рак на хранопровода (ВИДЕО)

Известният гастроентеролог Д-р Радин Цонев отговаря на някои от най-разпространените въпроси, свързани с причините и лечението на рефлукс


Д-р Радин Цонев – началник отделение по гастроентерология в МБАЛ Токуда Болница - София

Какво е рефлукс?

Рефлуксната болест или така нареченият рефлукс най-общо казано представлява връщане на стомашни сокове към хранопровода. Състоянието е съпроводено с други неприятни симптоми като киселини и усещане за парене и болка зад гръдната кост.

Какви са причините за появата на рефлуксна болест?

Има външни и вътрешни фактори за развитието на рефлукс. Един от основните външни фактори е свързан с употребата на медикаменти, които увеличават стомашната секреция и водят до рефлуксна симптоматика. Такива са масово рекламираните аспирини, независимо от тяхната форма и дозировка – всички те увеличават киселинността в стомаха. Други медикаменти с подобно засилващо киселините действие са нестероидните противовъзпалителни и някои COX-2 инхибитори. Към външните фактори спада и храната, когато е пикантна, люта, пържена, солена или опушена. За вътрешни фактори се приемат генетичната предразположеност и стресът, който също води до увеличаване на киселинността в човешкия организъм и до засилване на рефлуксната симптоматика. Наднорменото тегло е друга причина за развитието на рефлукс.

Как се лекува рефлуксната болест?

Лечението започва след поставянето на точна диагноза от специалист. Рефлуксната болест се атакува с т. нар. протонни инхибитори, които блокират най-мощно киселинността в стомаха и същевременно ликвидират симптомите на рефлукса. Един от медикаментите, който препоръчваме е Празолид от групата на пантопразолите. Характерно за тази група медикаменти е, че при тях няма лекарствени взаимодействия и могат да се използват заедно с редица кардиологични лекарства, без да потискат тяхната резорбция в стомаха и без да имат някакви странични действия. Същевременно Празолид осъществява доста мощна блокада върху протонната помпа и премахва неприятните симптоми на рефлукс.

Опасно ли е самолечението при рефлукс?

Връщането на стомашни сокове при рефлуксната болест крие сериозни рискове от развитието на рефлукс езофагит. Той протича в четири степени като в последната води до нарушение на лигавицата на долната стена на хранопровода и до Баретов хранопровод, който е предраково заболяване и трябва да се следи. Това се случва особено често при пациенти, които не взимат медикаменти, а се самолекуват със сода за хляб. Содата за хляб е едно средство, което веднага потиска киселинността в стомаха, но същевременно образува богато количество въглероден двуокис. Въглеродният двуокис води до разпъване на стомашната стена и до нова киселинна атака. Така само след час-два пациентът отново е на изходна позиция, същевременно долната част на хранопровода все още е подложена на влиянието на киселините. При дълго протичащият рефлукс винаги има опасност да се стигне и до развитието на раково заболяване.

Вижте видеото с д-р Радин Цонев по-долу 

 

Коментари