Публикация

Колоноскопия след 75-годишна възраст не носи много ползи

Лекарят може да вземе решение индивидуално за всеки пациент дали такъв тип изследване е подходящ


При колоноскопия се откриват и отстраняват канцерогенни образувания в дебелото черво. Процедурата обаче не е много ефикасна като превенция на рак след 75-годишна възраст, показа ново изследване.  

Проучване, направено сред 1,3 милиона пациенти в САЩ показва, че колоноскопия при пациенти под 75-годишна възраст намалява риска от рак на дебелото черво от 3 процента на малко над 2 процента за период от 8 години. При пациенти над 75 години обаче процедурата  е имала малък или нулев ефект.

Водещият екипа на изследването д-р Ксавиер Гарсия-Албенис  и колегите му отбелязват, че колоноскопията е инвазивна процедура, която

изисква цялостно предварително прочистване на червата и често пъти поставяне на пълна упойка

Има и риск от перфорация на червото по време на процедурата. Рискът от сериозна травма и при двете възрастови групи обаче е малък, подчертават авторите. 

Докладът бе публикуван на 26 септември в Annals of Internal Medicine.

Според Робърт Смит, вицепрезидент на Американското общество за рака, ще бъде подвеждащо да се спрат всички колоноскопии на хора над 75 години. По-добрият критерий е цялостното здравословно състояние и предполагаемата продължителност на живота за конкретния пациент, смята той. „След 75-годишна възраст лекарят може да вземе решение индивидуално за всеки пациент дали такъв тип изследване е подходящ“, коментира Смит, който не е участвал в проучването. 

„Здравите възрастни хора наистина имат полза от изследването.

Но няма да имат полза тези, които вече са болни от нещо друго

и най-вероятно ще починат от него“, коментира Смит. Според него предизвикателството пред медицинските специалисти е да преценят дали пациентът има шанс да живее още дълго време. 

Много често хората, които достигат до 70- или 75-годишна възраст, вече имат хронични заболявания като високо кръвно налягане, висок холестерол или диабет, които обаче няма да променят перспективата за продължителност на живота им. Лекарите могат да решат, че те са твърде възрастни за колоносопия, но на практика те могат да живеят още 10 – 20 години, обяснява специалистът. 

Източник: WebMD


Коментари