Публикация

Диабетното стъпало засяга 15% от пациентите

Диабетното стъпало засяга 15% от пациентите

От една година в Болница „Тракия" се прави щадяща диагностика с въглероден диоксид, казва д-р Иван Тенев


На 14 ноември отбелязваме Световния ден за борна с диабета. Едно от най-честите усложнения при това заболяване е появата на незарастващи рани по краката на пациентите или така нареченото диабетно стъпало. Кои хора са най-застрашени, как се диагностицира това състояние попитахме д-р Иван Тенев. Той е част от екипа на Отделението по съдова хирургия на Болница „Тракия". Още информация по темата той ще даде и на 15 ноември в „Училище за пациетни", което организираме в „Тракия Парк". Входът е свободен, очакваме ви!

- Д-р Тенев, кои са рисковите пациенти за диабетно стъпало?
- Захарният диабет е хронично прогресиращо заболяване. Въпреки усъвършенстваното съвременно медикаментозно и инсулино- лечение, ЗД се счита за водеща причина за развитие на слепота, хронична бъбречна недостатъчност, сърдечно- съдови заболявания,хронични рани на стъпалото, често завършващи с ампутация на долните крайници. Синдромът „Диабетно стъпало" с неговите три основни форми - невропатично, исхемично и невроисхемично (смесено) се наблюдава при 15 % от диабетиците по време на техния живот. Заболеваемостта е по- ниска( 1,7- 3,3%) при млади пациенти с тип 1 или тип 2 диабет и по- висока( 5- 10 %) при възрастните индивиди, основно с 2 тип диабет.

- Кои ранички и белези издават диабетното стъпало? Всяка рана у диабтеика
ли означава диабетно стъпало?

- Два са най-честите видове диабетни язви- невропатични и исхемични. При пациентите, страдащи от дибает , чистите исхемични язви са по- редки. По- голямата част са или чисто невропатични или смесени невроисхемични. На практика всяко едно, дори минимално нараняване на стъпалото при диабетици, на фона на налична диабетна полиневропатия в съчетание с нарушена периферна артериална циркулация, би могло да провокира появата на една хронична, трудно лечима и особено опасна диабетна язва. Около 85 % от ампутациите при диабет са предшествани от язви на стъпалото.

- Как се диагностицира диабетното стъпало?
- На първо място при пациентите , страдащи от диабет е препоръчително и необходимо постоянно, целенасочено фокусиране на вниманието им към всяка една притеснителна промяна в състоянието на техните стъпала. На второ място е активното търсене на симптоми и признаци на диабетното стъпало от страна на личните лекари и терапевти (ендокринолози, невролози). Пациентите с диабетни язви трябва да бъдат своевременно насочени за консултация със съдов хирург с необходимия опит в диагностиката и лечението на диабетното стъпало. Клиничният преглед при съдовия хирург ще даде ориентация за наличие или отсъствие на исхемия или инфекция, необходимостта от допълнителни инструментални изследвания , срокове за провеждането им и стратегия за бъдещо лечение.

- Има ли иновации и нови методи за диагностика?
- Инструменталните методи за функционална и образна диагностика на диабетното стъпало търпят постоянно технологично усъвършенстване. Те стават все по-минимално инвазивни, по щадящи и високо информативни.Повечето съвременни ехографски апарати освен с повишена тъканна разделителна способност са оборудвани и с цветно кодирано оцветяване на кръвотока,даващо по- богата информация за хемодинамиката на артериалните съдове. Модерните скенери дават възможност за дигитална 3-D реконструкция на кръвоносните съдове, факт, изключително важен при планиране и изпълнение на съвременната съдовореконструктивна хирургия.

- Кои са най-щадящите методи за диагностика? Защо?
- Компютър - томографската ангиография с интравенозен контраст е „ златен стандарт" в съвременната съдова диагностика. Голям процент от случаите на диабетно стъпало са съпроводени с компрометирана бъбречна функция ( диабетна нефропатия) . Самият диабет е самостоятелен рисков фактор за развитието на контраст - индуцираната нефропатия. Затова все по-активно се прилагат алтернативни на йодния контраст методи за ангиодиагностика в лицето на въглеродния двуокис (СО 2 ангиография). Разработена е и апаратура (автоматичен инжектор) за приложението на СО2 като контрастно вещество.

- Прилагат ли се те в Болница "Тракия"?
- Вече близо една година В Болница Тракия е инсталиран и активно се работи с подобен апарат, изключително подходящ и показан при диабетното стъпало и другите съдови усложнения на диабет.В Отделението по съдова и ендоваскуларна хирургия имаме възможността и удоволствието да разполагаме с повечето съвременна и високо- технологигна апаратура, която активно използваме в диагностиката и лечението на пациенти с диабетно стъпало.

Коментари