Публикация

Проф. Тодор Кантарджиев: Студът помага за спад на грипните заболявания

Проф. Тодор Кантарджиев: Студът помага за спад на грипните заболявания

Пикът на епидемията обаче тепърва предстои


Ниските температури спират разпространението на вируса, но пикът на грипната вълна тепърва предстои, това каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев пред БНТ.

„Ваканцията и студът намаляват разпространението на грипа. Когато хората си останат у дома, когато се намалят до минимум проявите на затворени публични места, тогава грипът намалява. С ваканцията на учениците се надяваме да имаме стациониране, тоест не толкова рязко да се увеличават случаите“, коментира Кантрарджиев.

Когато един човек е болен, 4 или 5 души около него получават имунитет,  без да са се разболяли. Те са в контакт с вируса, правят имунен отговор, няма да се разболеят от грип. Не можем да очакваме в една седем милионна България да има пет милиона болни, каза още директорът на центъра по заразни и паразитни болести.

Според дневните данни, рязко намаляване на болните от грип няма. Има сериозна грипна епидемия, но според  проф. Кантарджиев, не е по-различна от предишни години.

Най-важните мерки, които можем сами да вземем срещу грипа са:

  • да не контактуваме често с болни хора;
  • да разговаряме на метър и половина;
  • когато някой киха или кашля да си закриваме устата, най-добре с тоалетна антимикробна кърпичка;
  • когато някой в семейството е болен да носи маска, за да не зарази и другите, каза още д-р Кантарджиев“.
" }-->

Коментари