Публикация

Толкова ли е вреден този глутамат?

Поредното плашило предупреждава да изхвърлим изцяло глутамата от храната си, защото бил много вреден и едва ли не смъртоносен. Срещу него има много борци, както и срещу всичко останало. Както и желаещи да минат за големи познавачи. Какво всъщност е глутаматът?


Поредното плашило предупреждава да изхвърлим изцяло глутамата от храната си, защото бил много вреден и едва ли не смъртоносен. Срещу него има много борци, както и срещу всичко останало. Както и желаещи да минат за големи познавачи. Какво всъщност е глутаматът?

Глутаминовата киселина е една от двайсетте аминокиселини, които изграждат белтъчните молекули на нашето тяло, и други важни молекули с белтъчна структура. Това се отнася за всичко живо наоколо. Нейният анйон и нейните соли се наричат глутамати. Тя не е от незаменимите аминокиселини, защото в организма може да се синтезира по много пътища. Нейното съдържание в тялото ни достига до 25% от количеството на всички аминокиселини. Това е около 1,8 кг. В майчиното мляко се съдържа много повече глутамат отколкото в кравето. Като нормална съставна част на белтъчните молекули глутамат се съдържа във всички храни, съдържащи белтъчини – месо, повече е в месото от птици, мляко, сирене, риба, яйца, зеленчуци, домати, гъби, зърнени храни и варива. Това е свързаният глутамат. Присъствието в храната на свободен глутамат ѝ придава вкуса на месо (умами) и за това той се използва като усилител на вкуса. Метаболизмът на природния и синтетичния глутамат не се отличава, тъй като той има идентичен химичен състав и строеж. Най-много и свързан, и свободен глутамат се съдържа в сиренето пармезан, рокфор и зеления грах.

Допълнително добавеният към храната като подправка (0,5г) глутамат е само една малка част от консумираният като съставна част на хранителните белтъци (13-15г) и синтезираният от организма (50г). Токсичните нива са много високи и практически недостижими – над 200 г дневно.

Освен да изгражда нашето тяло като съставна част на белтъците, глутаматът участва в много други важни процеси.

1. Най-разпространеният възбуждащ невромедиатор в нервната система. Той участва в предаването на нервните сигнали между клетките и е въвлечен в когнитивните мозъчни функции като памет и обучение. Без глутамат ние на нищо не можем да се научим. Глутамата също е предшественик и на потискащия медиатор в мозъка – гама-аминомаслена киселина. За да не се получи предозиране на глутамата в невроналните синапси с увреди на невроните, организмът е измислил цяла система за предпазване от това:

- Глутаматът не може да премине през кръвно-мозъчната бариера;

- Глутаматът не може да преминава свободно през клетъбните мембрани на нервните клетки. Поради тази причина те си изработват необходимия глутамат сами;

- Глиалните клетки астроцити поглъщат излишъка на глутамат. В тяхната клетъчна мембрана има специален транспортен белтък, който го прехвърля вътре в астроцитите и той не може да предизвиква неблагоприятни ефекти;

2. Участва в поддържането на алкално-киселинното състояние като коригира ацидозата (закисляването на организма).

3. Участва в процесите на детоксикация чрез регулиране нивата на амоняк, който нормално се отделя при метаболизма на аминокиселините.

4. Участва в естествената антиоксидантна защита – една от трите съставки на  глутатиона, част от най-важните антиоксидантни молекули на клетките.

5. Образува стените на протонните канали в първия комплекс на дихателните вериги, които са основният път на образуване на използваема от клетките енергията /АТФ/.

Оказва се, че глутаматът е естествена съставка на нашата храна. Привичният вкус на някои продукти е точно вкусът на природните соли на глутамата. Ако вие обичате вкуса на доматите, сиренето или гъбите, да не говорим за пържолите, вие обичате вкуса на глутамата. И в това няма нищо лошо. За това панически да се избягва глутамата не е нужно. Нужно е да се избягват продуктите за бързо хранене, в които той се добавя. Проблемите със здравето идват от тях, но те са предизвикани най-малко от съдържанието на глутамат. Проблемът е, че усиленият приятен вкус предизвиква консумирането на все повече храна с всички последствия от това.

Коментари

Много полезна статия!