Публикация

Най-голямото огнище на морбили в страната вече затихва

Най-голямото огнище на морбили в страната вече затихва

През миналата седмица в страната са регистрирани само два случая на заболяването


Най-голямото огнище на морбили в страната  - това в пловдивския квартал Столипиново, вече затихва. 

Това каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, пред БНТ.

Той отбеляза, че през последната седмица у нас са регистрирани само два случая на заболяването – в Пазарджик. По думите му обаче, за да се каже категорично, че огнището в Столипиново е ликвидирано, трябва да се изчака 21 дни от последния случай.

„Това е един успех на нашето здравеопазване“, отбеляза проф. Кантарджиев и изтъкна приноса на хората от референтната лаборатория към центъра, които навреме са поставяли диагнозата и са проследили дали заболелите са били имунизирани срещу заболяването.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести съобщи, че най-много заболели от морбили е имало в Пловдив, главно в Столипиново – 140 души. В Пазарджик случаите са били 20-ина, а в Монтана – 6.

Първите случаи на заболяването бяха регистрирани през март именно в пловдивския ромски квартал, където инфекцията беше внесена от съседна Румъния. В квартала почина 10-месечно бебе.

Проф. Кантарджиев за пореден път поясни, че заболяването може да е опасно за малките деца без имунизация. Отправи и призив към родителите-антиваксъри да преосмислят позицията си.

Като противоречащи на всякакви здравни и човешки норми специалистът определи случаите на имунизации само по документи. Той подчерта, че много лесно се доказва дали една ваксинация е извършена.

Нужен е постоянен контрол. Регионалните здравни инспекции трябва постоянно да влизат в практиките на общопрактикуващите лекари, да виждат списъка с децата, които трябва да се ваксинират, да питат кога ще бъдат имунизирани, да идва лекар - да вижда ваксинирани ли са децата, как се съхранява ваксината, как се поставя тя, как се дават документите, че е извършена имунизацията. За всичко това трябва да следи РЗИ“, подчерта проф. Кантарджиев и допълни, че в момента обаче тези изнспекции са с ограничени правомощия, „нито имат оперативна дейност, нито лаборатории, нито могат да проследяват инфекциите, имунитета сред населението“. 

Целия разговор с проф. Кантарджиев можете да видите тук.

Коментари