Публикация

Вирусите тази година са по-агресивни, кашлицата лесно става бронхит

Вирусите тази година са по-агресивни, кашлицата лесно става бронхит

Вирусите, с които се сблъскваме тази зима, са агресивни и разнообразни.  Симптомите са сходни - висока температура, болки в гърлото, обща отпадналост и/или кашлица. Повтарят често и бързо правят усложнения. Има случаи, при които пациентите получават кръвоизливи в очите, а някои стигат до перикардит - възпаление на мускула на сърцето. Първите симптоми често са кашлица, като след това се добавят болки в гърлото и температура до 40 градуса. Ролята на класическия хомеопат е да избере лекарство, което  максимално да съответства на комплекса от симптоми.

 

Пациентите стигат до подобрение, лекарят смята, че ситуацията е овладяна, но болестта отново го събаря. В сравнение с предни години по-често се налага да сменяме препаратите, докато постигнем излекуване. Клиничните прояви са динамични и се налага смяна на лекарството.

 

Ролята на класическия хомеопат е да избере лекарство, което  максимално да съответства на комплекса от симптоми. В началото всеки може да опита и с доказани домашни рецепти. Ето една при симптоми на настинка и болки в гърлото. Смесват се ½ ч.л. куркума, малко черен пипер, 1 ч.л. настърган джинджифил, 1-2 ч.л. мед, сок от половин лимон. Тази смес се залива с гореща вода. От време на време може да се правят гаргари с лимонова вода и малко сода.

 

В аптеките има готови комбинирани хомеопатични препарати за профилактика и лечение на грип, които може да се комбинират с минерали като ферум фосфорикум и калиум хлоратум.

Точното хомеопатично лекарство се избира внимателно

За избора на точното хомеопатично лекарство има значение как точно е тръгнал грипът - внезапно или постепенно? Каква е общата енергия? Оплаква ли се пациентът от сънливост или силна жажда?

 

Всеки един от тези детайли добавя към общата информация за наличие на възпалително заболяване. Определя кой точно медикамент ще предпишем. Затова е важно пациентите да се самонаблюдават.

 

Тази година преобладават фарингитите. Ангините са по-редки, отбелязва още лекарката. Вирусът директно влиза навътре и после се качва обратно. Кашлицата, дразненето в трахеята и фаринкса са още в самото начало. След това се появяват болки в гърлото, кръвоизливи в очите. После пак може да се върне към белия дроб, да започне бронхит с кашлица и спазми.

 

Някои пациенти споделят, че болката е много силна и специфична - “като забита треска”, тогава давам хепар сулфурис. При сухота на лигавиците и болезненост при всяко преглъщане, движение - бриония; при болезненост на мускулите и безпокойство (човекът не може да си намери място и се върти в леглото) много често първото лекарство рустоксикодендрон.

хомеопатия грип настинка

Не подценявайте грипа, без адекватно лечение съществува риск от тежки усложнения. Никой не обича да лежи дълго вкъщи, смятат, че може да се доизлекуват на крак. Проблемът е, че в някои случаи вирусите попадат в организъм, който вече е доста интоксикиран от лошо хранене и стрес. Тогава естествените отбранителни система в организма не сработват. Дори обикновена инфекция може да се насочи към вътрешни органи.

Няколко от пациентите с вирусна инфекция развиха перикардит. Състоянието е обратимо, но остава като „белег“ в организма. Ако веднъж се е случило, има основание да се опасяваме, че и при новото грипно заразяване ще се получи. Симптомите са нетипични. Понякога минава доста време, за да разберат, че нещо се случва със сърцето. Оплакванията са от кашлица, която не минава, задъхване, лесна умора.

Друг път единствен симптом е загубата на гласа. Само кардиолог би могъл да постави правилната диагноза.

Кашлицата – един от основните проблеми при грип

Хомеопатията предлага много лекарства за кашлица. Има значение дали тя е суха или влажна, дали е болезнена, по кое време на денонощието се появява, какъв е секретът и колко лесно той бива отделен. При пик на кашлицата през нощта между 2 и 4 часа обикновено мислим за калиевата група лекарства. Други пък помагат при обилни секрети, слабост и невъзможност на човека да ги изхвърли. Някои хора кашлят седмици наред, защото имат усещане за троха в гърлото или леко дразнене. Кашлицата може да продължи 2 до 4 седмици въпреки лечението.

Вирусът си харесва определена „част“ от организма – това се нарича се тропизъм.

Вирусното заболяване нарушава енергетиката на тялото, информационните потоци. Затова хомеопатичните лекарства са много важни при упорити инфекции. Лечението с билки, разтривки и подходяща храна невинаги е достатъчно за преодоляване на енергиен блокаж в организма. Точно тези енергийни модели определят дали човек ще кашля основно по малките часове в нощта, че ще вдига температура рано сутринта или пък вечер.

Обърнете внимание на имунната система след боледуване

Имунната система може да се поизтощи, ако се налага да се справя с много вируси за кратко време. За възстановяването най-важна е почивката. Ако се налага да се върнем на работа, не бива де започваме веднага с най-стресовите задачи. Внимателно да подбираме храни и напитки, които изискват много енергия, за да бъдат преработени от тялото. Тук спадат всички животински продукти, напитки с изкуствени подсладители. При хрема и обилни секрети може да си помогнем с  аюрведа. Добре е да спрем или поне огранимич млечните продукти и бялата захар, които водят до образуване на слуз.

Помощ от народната медицина - бульони и печен лук

Подходящите храни са различни бульони или леки зеленчукови крем супи. Може да се добавят загряващи подправки. Пресни плодове - каквито има на пазара.

Класика в българската традиция и медицина е печеният лук, препоръчван и от Петър Димков. Лукът е ценен помощник на имунитета. Подходящи са туршиите с естествена ферментация, кисело зеле и сокът от него също са много подходящи, особено ако в тях има и хрян. Може да се направи смути с пресен спанак, селъри и лимон в домашни условия. Който харесва, може да си хапва джинджифил във всякакви варианти - на чай, настърган суров или смесен с мед и лимон. Медът също е чудесна храна, когато боледуваме.

Българските билки за чай при грип и настинка са много. Малиновите листа са подходящи при температура, липата - за дихателните пътища, мащерката при кашлица. Всички продукти с ехинацея са добри за профилактика или възстановяване след грип.

Коментари

Статията е полезна. В заглавието има термина бронхит, а в изложението нито веднъж не се споменава.