Публикация

Алергия към боя за коса Д-р Малена Герговска

Алергия към боя за коса
Д-р Малена Герговска

Около 5% от хората,използващи трайна боя за коса са получавали алергична реакция – най-вече под формата на алергичен контактен дерматит със зачервяване на кожата и сърбеж в областта на главата.


     Използването на бои за коса в световен мащаб, се е увеличило значително през последните 20 години, като данните сочат, че освен жените, с цел грижи и поддържане на добър външен вид, при мъжете също се отчита с 25% повишаване честотата на използване на бои за коса.В някои случаи е възможно тази реакция да е остра, засягаща кожата по цялото тяло. Най-често дерматитът на ръцете засяга фризьори, които не използват защитни ръкавици при боядисване и излагат кожата си на директен контакт с тези бои. Значение има честото измиване на ръцете, употребата на шампоани и лосиони, които са характерни за тази професия. Основната причина за алергиите причинени от боите за коса, независимо дали на кожата на главата, лицето, шията, гърба или ръцете, е вещество по-известно като ПФД (парафенилен диамин).

 

     Алергичният контактен дерматит, се дължи на ПФД, съдържащ се в различните  бои за коса. Симптомите започват няколко часа след нанасянето на боята и може да персистират, независимо че боядисването вече е прекратено. В някои случаи на алергия към ПФД се установява че симптомите продължават повече от  3 седмици. Засяга се областта на главата - предимно скалп, вежди, клепачи, челото, врата и ушите  и често се наблюдава оток на лицето, най-вече около очите, придружени от зачервяване и сърбеж.

     ПФД е един от най-честите алергени, води до разнообразни алергични реакции и е с многообразно приложение в индустриалната промишленост и козметичните продукти. ПФД  е широко разпространeн на пазара от 1909 г. и днес се използва в над 2/3 от трайните бои за коса. Обикновено в опаковката на тези бои има две туби – едната с боя, базирана на PPD (неоксидирана и затова е безцветна), а другата – пълна с оксидант, обикновено хидроген пероксид. В процеса на боядисване на косата пероксидът разбива естествения пигмент меланин, а ПФД заема неговото място. Когато ПФД реагира с пероксида, той се окислява частично, оцветява се, и именно под тази си форма може да причини алергична реакция. ПФД може да бъде открит в състава някои тъмни на цвят козметични продукти, както и временни татуировки, тесктили бои с които се оцветяват дрехи, материи, платове, във фотографски проявители, мастила за принтери, моторни масла.

    Интерес представляват и зачестилите алергични реакции при жени, използващи изкуствени удължители за коса, т.нар. „hair extension”. Този нов метод за удължаване и сгъстяване на косата се използва често, особено при жени с видимо изтъняване на космите на скалпа, дефлувиум, алопеция и други патологични състояния, като прикрепянето на „изкуствената коса” към скалпа се осъществява посредством различни методики, като „шиене” или залепяне на кичурите коса с кератинови лепила, прикрепването им с метални и пластмасови клипсове, използването на специални стикери. Алергичните реакции при жени с „hair extension”, са с клиничната характеристика на контактен дерматит, предизвикани от използваните лепила, средства за прикрепването на косата и боите, които играят ролята на алергени.

    Причината за повишения брой алергични реакции към ПФД е в един друг моден феномен – временните татуировки с къна, т.нар. „henna tattoo”. Всъщност този тип татуировки съдържа много малко къна. Цветът, дължащ се  на химичните свойства на къната, е червен. Добавянето на ПФД към къната води до потъмняване на цвета. Основно в татуировъчната смес присъства ПФД, който осигурява черния цвят и дълготрайността на кожната рисунка. При татуировките с къна се осигуряват идеални условия за контактно-алергична реакция – дълъг контакт на кожата с боята, висока концентрация на ПФД и липса на неутрализиращо вещество. В световен мащаб се отчита повишаване броя на алергичните реакции на кожата към временните татуировки. 

     При работещите в текстилната промишленост, както и с химикали, съдържащи ПФД, при продължителен контакт може да настъпи алергия и да се развие професионален контактен дерматит. Необходимо е при тези рискови групи, да бъдат взети превантивни мерки за минимализиране контактът с ПФД, който освен чрез кожата, може да постъпи в организма по интестинален или инхалаторен път, причиняващ  „airborne” дерматит.

 

      При съмнения за алергия към боя за коса, се правят алергологични тестове, доказващи наличието или не на алергия при пациенти с контактен дерматит след боядисване на косата. ПФД е част от стандартната епикутанна серия за тестуване още от далечната 1939 г. Днес позитивните реакции към ПФД в България и Европа са около 4.6%. В случай на доказана алергия към ПФД, съдържащ се в боите за коса, се препоръчва изпозлването бои за коса, които не съдържат ПФД.

 

За повече информация и записване на час за консултация:

Д-р Малена Герговска

+359887989082

www.drgergovska.com

Коментари