Публикация

За какво помагат фитоестрогените при менопауза

За какво помагат фитоестрогените при менопауза

Менопаузата е естествен процес на промяна в организма на жената, при който се отчита намаляване на репродуктивните хормони:

 

• естроген;

• прогестерон;

• тестостерон;

• фоликулостимулиращ хормон (FSH);

• лутеинизиращ хормон (LH).

 

Една от най-забележимите промени е загубата на активни яйчникови фоликули, които произвеждат и освобождават яйцеклетки, позволявайки менструация и плодовитост. Повечето жени първо забелязват промяна в честотата и последователността на техния цикъл. В по-редки случаи менопаузата се предизвиква или е причинена от нараняване или хирургично отстраняване на яйчниците.

 

Около 1% от жените започват менопаузата преди 40-годишна възраст, което се нарича преждевременна менопауза или първична недостатъчност на яйчниците. Около 5 процента от жените претърпяват менопауза на възраст между 40 и 45 години. Това се нарича ранна менопауза.

 

Безсъние, горещи вълни мъчат понякога жените

 

Повечето дами започват да развиват симптомите на менопаузата около четири години преди последния си менструален цикъл. Малък брой жени изпитват симптоми на менопауза до десетилетие преди действителното й настъпване, а една на десет жени изпитват симптоми на менопауза 12 години след последния си менструален цикъл. Средната възраст за менопаузата е 51, въпреки че може да настъпи средно до две години по-рано.

 

Перименопаузата настъпва преди менопаузата. Това е период от време, в което хормоните започват да се променят в подготовката за менопауза. Може да продължи от няколко месеца до няколко години. При много жени перименопаузата започва в някакъв момент след средата на 40-те си години. Други жени пропускат перименопаузата и навлизат внезапно в менопаузата.

 

Всъщност симптомите са това, което притеснява жените в този период. Несъмнено хормоналните промени влияят и на кожата, която се отпуска, на фигурата, която става все по-закръглена, но повечето дами ги приемат философски.

 

Най-честите симптоми на перименопауза, които вгорчават живота на нежния пол, са:

·       горещи вълни и нощно изпотяване

·       нередовен цикъл

·       вагинална сухота

·       нарушения на съня

·       промени в настроението

·       загуба на костна плътност

·       промяна на нивата на холестерола

 

Има няколко начина за справяне с тях: повече движение, намаляване на алкохола и цигарите, пиене на достатъчни количества вода, здравословно хранене с повече зеленчуци в менюто, качествен сън и алтернативни лечебни техники.

 

Препарати от природни продукти помагат за връщане на хормоналния баланс

 

Редица изследвания показват, че с включването на някои храни и естествени хранителни добавки в периода на перименопауза, можем да облекчим симптомите и дори да отложим неизбежното, като същевременно се грижим за здравето си в дългосрочен план. Фитоестрогените са съединения, които притежават подобни на естрогена свойства и се съдържат в редица растения. Те могат да помогнат за връщане на хормоналния баланс в женския организъм през менопаузата. Според някои проучвания те намаляват горещите вълни, предотвратяват остеопорозата и подпомагат сърдечно-съдовото здраве.

 

Могат да се вземат под формата на добавки или чрез богати на фитоестроген храни: ядки и семена (ленено семе, слънчогледови семки, сусам, бадеми и орехи), ягоди, боровинки и ябълки, соя, червено вино и кафе, зехтин, червена детелина, чай от корен от женско биле,  овес, пшеница и ечемик.

 

В аптечната мрежа има на разположение фитоестроген и за локално приложение под формата на вагинални таблетки. Това е „Вагилакт“, който съдържа фитоестрогени, лактобацили и млечна киселина. Прекрасно средство за лечение на влагалищна сухота, предизвикана от хипоестрогенизъм. Препаратът влияе благотворно на влагалищната лигавица, възстановява я, подобрява флората във влагалището.

 

Приложението му след леки вагинални операции подпомага бързото възстановяване на лигавицата. Може да се прилага продължително време, без да има странични действия. Кога да се направи пауза, преценява акушер-гинекологът. Желаният ефект винаги е налице.

 

Менопаузата не бива да се приема като свидетелство за преклонна възраст. 50-те години днес, са като 30-те години в живота на жената преди десетилетия. Може да запазите енергията и свежия си поглед към света с активен начин на живот - практикувайте техники за релаксация като йога и медитация, опитайте нови неща, които винаги сте искали да направите.

 

Коментари