Публикация

Как първопричината за алергията влияе за определяне на терапията?

Как първопричината за алергията влияе за определяне на терапията?

Един по-различен и задълбочен поглед върху първопричината за алергиите предлага дискусията за специалисти с модератор д-р Василка Юрукова, интернист, хомеопат и Шуслеров терапевт. Темата „Нов поглед върху алергиите в пандемична обстановка. Терапевтични решения“ привлече интереса на над 400 медици.

 

Наследствената предразположеност е важен фактор, но сама по себе си тя не е достатъчна, за да развием кожни или дихателни алергични заболявания. Върху нея се наслагват редица епигенетични фактори, които оказват решаваща роля за вида и тежестта на атопичните изяви. 

 

Д-р Юрукова посочва като пример, че има неразривна връзка между черния дроб, червата, панкреаса и алергиите. Детоксът на тези органи и на съединителната тъкан намалява алергичните симптоми.  Много от пациентите й споделят, че са преживели силен стрес и негативни емоции 3-6 месеца преди началото на атопичната изява.

 

От друга страна има редица инфекциозни причинители, които играят ключова роля в развитието на алергичните заболявания. Тази връзка е толкова важна, че някои алергии могат да се възприемат като инфекциозни заболявания – след излекуване на инфекцията и те изчезват. Като пример може да се посочат тежките уртикарии, които не се повлияват от кортикостероидно лечение. В Pub Med има над 500 на брой изследвания за връзката между паразитите и уртикариите, което налага при терапията да се погледне отвъд прилагането на кортикостероиди и антихистамини, т.е. само потискане на симптомите.

 

За да четете или коментирате, влезте в дискусията тук >>>>

 

Ето някои от въпросите, които лекарите дискутират с д-р Юрукова:

 

  • Има ли подходящи Шуслерови соли при силно хипертрофирала носна лигавица след продължителна употреба на деконгестанти, както и при полипи в носа;
  • Повлияване на стресови ситуации с хомеопатия и Шуслерови соли;
  • Какво може да се добави към терапията при хронична идиопатична уртикария, периодично обостряща сесъс силни подпухнали обриви по тялото, които си сменят местата и интензитета;
  • Как да се помогне на деца с хранителни алергии;
  • Допълнение към лечението на астма и др.

Коментари

Скъпа Д-р Юрукова,

Искам да припомня, ако някои въобще сте наясно какво представляват Шуслеровите соли. Разбирам големия интерес към тях и голямата им реклама, даже вече някои, които ги предписват, наричат себе си Шуслерови терапевти.

Шуслеровите соли, не са истински хомеопатични препарати, не случайно се наричат Соли. Това означава, че те са направени по метода на разреждане, без да са динамизирани, т.е в тях няма Е, с която може да се въздейства върху жизнената Е на организма. Следователно когато става на въпрос за излекуване на сериозно заболяване, примерно Алергия, те нямат достатъчната динамична сила да въздействат върху променената динамичната сила в организма, което означава, че нямат е ефекта на излекуване. Тук виждам различни комбинации от соли, но и всичките наведнъж да се вземат, резултатът ще е един и същ ако вече имаме изразени симптоми.

Следователно е необходимо да се снемат симптомите на заболяването, и да се даде това хомеопатично лекарство, което отговаря на тях. Именно то би въздействало върху болестния процес в подходящото хомеопатично разреждане.