Публикация

Ранно овладяване на кардиометаболитния синдром

Ранно овладяване на кардиометаболитния синдром

Кардиометаболитният риск има някои ключови характеристики, които са важни за определяне на клиничния подход. Определя се като съвкупност от фактори и маркери, които сочат индивидуално повишена вероятност от кардиоваскуларни заболявания: миокарден инфаркт, периферна артериална болест и диабет тип 2. Метаболитният синдром и инсулиновата резистентност са главен рисков фактор за появата на диабет тип 2 и кардиоваскуларни заболявания.

 

В медицината все повече се поставя акцент върху ранно разпознаване и адекватно лечение с цел предотвратяване на усложнения. Кардиометаболитният синдром се характеризира с дислипидемия, повишено кръвно налягане, високи стойности на глюкоза в кръвта, протромботично състояние и провъзпалително състояние. В напредналата форма се открива и клинична хипергликемия (диабет тип 2). Синдромът може да се определи като мултифакторен сърдечно-съдов риск. Дори към момента да не е налице диабет, относителният риск за атеросклеротични сърдечносъдови заболявания и инциденти се удвоява.

(Източник: https://academic.oup.com/jcem/article/92/2/399/2566756 )

Генетични дефекти в инсулиновите сигнални пътища и митохондриална дисфункция

Урбанизацията, нарастващото затлъстяване и заседналият живот се сочат като основна първопричина за метаболитния синдром. Разбира се, има и други фактори като генетични дефекти в инсулиновите сигнални пътища, различни нарушения на мастната тъкан, митохондриална дисфункция, полигенна вариабилност при някои индивиди и определени етнически групи, напредване на възрастта, ендокринна дисфункция и някои лекарства. 

 

Водещи ендокринолози у нас поставят акцент върху ранната диагностика и лечение на предиабета. Това би позволило да се проведе адекватно лечение, съпроводено с промени в начина на живот и хранене, да се предотврати развитието на болестта и свързани с нея усложнения.

„Известно е, че при захарен диабет тип 2 наследствената предиспозиция е много по-изразена. Знае се, че това е не само генетична предразположеност, но и епигенетична патогенетична схема, при която условията на живот, в които се намира конкретният индивид, включително интраутеринните условия (най-често родителите също имат проблеми с теглото и с кръвната захар), увеличават риска за развитие на ЗД тип 2. Традициите на хранене в дадено семейство също са много съществен фактор. Има пациенти, които от предиабет, след адекватна промяна в начина на живот и съответно лечение, се връщат към нормална гликемия и не развиват диабет. Диабетът е системно заболяване от самото начало, защото дори и в ранните стадии се намират промени във всички органи и системи и никоя не е пощадена.“ Това посочва проф. Здравко Каменов в един от своите коментари като модератор на дискусията „Предиабет – критичният момент в превенцията на ЗД тип 2“.

Микронутриенти за по-добър контрол на кръвната захар

виж повече

 

В терапията на предиабета имат място някои важни нутриенти като хром, магнезий, абсцисиева киселина и др. Проучвания сочат, че приемът на абсцисиева киселина допринася за добрия контрол на кръвната захар, като подобрява нейното усвояване в скелетните мускули и мастната тъкан с инсулин-независим механизъм.

Включването на продукти или добавки с хром към диетата при пациенти с кардиометаболитен синдром подобрява артериалното налягане – по-специално понижава диастоличното, като освен това стимулира обмяната на глюкозата в организма.

 

Множество проучвания са посветени на ползите от магнезия за общото здраве и по-специално за хора с предиабет, диабет, по-възрастните и бременните жени. Научни данни обясняват връзката между магнезиевата суплементация и гликемичния контрол. Патофизиологията на метаболитния синдром увеличава екскрецията на магнезий чрез хиперинсулинемия, хипергликемия и глюкозурия. Комбинацията от тези фактори редуцира бъбречната тубулна реабсорбция, като по този начин загубата на магнезий нараства. Хиперинсулинемията, характерна за предиабета, също се свързва с хипомагнезиемия.

 

Екодиаб е специално създадена формула, ориентирана към потребностите на пациентите с метаболитен синдром и предиабет. Продуктът се произвежда в Италия и е с гарантирано високо качество. Добавката съдържа абсцисиева киселина от гроздови семки (сорт Vitis vinifera) ≥ 50µg и също допринася за подобряване на глюкозния толеранс и липидемията - основни предизвителства за хора с предиабет. В състава й са включени още хром, магнезий в подходящи за предиабета дозировки.

 

Достатъчно е да се приема по 1 капсула дневно. Няма описани странични ефекти при тази доза, нито пък взаимодействия с лекарствени продукти. Екодиаб се препоръчва и при млади пациенти с метаболитен синдром - 18-44 годишна възраст.

 

Автор Илияна Ангелова

Коментари