Публикация

Стандартът по съдебна медицина е публикуван за обществено обсъждане

Стандартът по съдебна медицина е публикуван за обществено обсъждане

Министерството на здравеопазването публикува на сайта си за обществено обсъждане медицински стандарт „Съдебна медицина и деонтология“.

Цели

Предлаганият проект определя обхвата на дейностите, включени в тази медицинска специалност. Изискванията, установени в предлагания медицински стандарт, създават условия за правилно организиране на специфичната съдебномедицинска експертна дейност. Основна цел на Съдебната медицина и деонтология е подпомагане на органите на правораздаването в борбата с престъпността и закононарушенията, и съдействие за спазване и укрепване на законността. Това се осъществява чрез разработване на медико-биологични въпроси, възникнали в работата на правораздавателните органи при досъдебното производство и съдебното производство по наказателни, граждански и административни дела.


Съществена роля на тази медицинска специалност е експертизата във връзка с установяване на допуснати лекарски грешки или тяхното отхвърляне, с което допринася за повишаване качеството на медицинската практика като цяло, както и за повишаване правното съзнание на медицинските професионалисти, се посочва в мотивите по проекта.


Готов е проектът на стандарт по съдебна медицина


Специфична функция на Съдебната медицина и деонтология е общосоциалната превенция на трудовия, транспортния и битовия травматизъм и половите престъпления чрез анализи и обобщени заключения на експертната съдебномедицинска практика. Тези, както и другите, посочени в медицинския стандарт цели на Съдебната медицина и деонтология обуславят нейната специфика и разлика от останалите клинични специалности.


По тази причина и

структурата на медицинския стандарт е по-различна от стандартната

Тук липсват 4 нива на компетентност поради сходството в дейността на всички структури по Съдебна медицина и деонтология и липсата на достатъчно разграниченост, която да обуславя самостоятелна характеристика на нивата.


Структурата на медицинския стандарт по „Съдебна медицина и деонтология“ включва нейната основна характеристика, съдържаща дефиниране на специалността и областите на дейност, целите, видовете съдебномедицинска дейност, интердисциплинарните взаимодействия. Посочени са изискванията към лицата, които осъществяват професионална дейност по Съдебна медицина и деонтология или пряко свързани с тази медицинска специалност други дейности.


„Почти всички нива на здравната система имат отношение към осъществяване на съдебномедицински дейности, като в съответната част на медицинския стандарт е посочен техният обхват и структурите в болничната помощ, в които те могат да се извършват. Дадена е правната рамка на обхвата на дейности по отделните основни направления - съдебномедицинска аутопсия на човешки трупове и трупни части, съдебномедицинска експертиза на живи лица, съдебномедицинска експертиза по писмени данни и съдебномедицинска експертиза на веществени доказателства и ДНК анализ. Посочени са задължителните документи, които се поддържат в работата по Съдебна медицина и деонтология“, изтъкват от министерството.

Срокът за изпращане на постъпилите становища и предложения е от 10 до 23 август 2023 г.

Адрес за изпращане на становища и предложения: akozareva@mh.government.bg

 

Подробности четете в прикачените файлове.

Прикачени файлове

motivi.pdf
medicinski_standart_sadebna_medicina.pdf

Коментари