Публикация

Грипен щам "Дарвин" е най-опасен този сезон, рискът от дълъг COVID-19 продължава

Грипен щам "Дарвин" е най-опасен този сезон, рискът от дълъг COVID-19 продължава

„Виктория“, „Уисконсин“ и „Дарвин“ са грипните щамове, които се очакват тази година, заяви на пресконференция за имунизации и антибиотичната резистентност в БТА доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

 

По думите му

„Дарвин“ има по-висок потенциал за разпространение,

тъй като хората рядко са се срещали с него. И трите щама са включени в противогрипната ваксина, каза доц. Кунчев. Той напомни, че

продължава да циркулира и COVID-19,

въпреки че разпространението му намалява.

 

Д-р Христиана Бацелова, специалист по Епидемиология на инфекциозните болести и член е на International epidemiological association (IEA) предупреди, че рискът от дълъг COVID-19 продължава да съществува дори и при леко преболедуване.

"Все още не знаем какви биха били късните последици след години, защото заболяването е все още ново. Най-сигурният начин за предпазване от COVID-19 и последствията от заболяването си остава ваксинацията",

каза тя.

 

Доц. Кунчев заяви, още, че е

по-притеснен от високопатогенната инфлеунца сред птиците.

И макар да не се разпространява сред хората, досега са унищожени над един милион птици в страната.

грип и циркадни ритми

 

В момента вирусите, които циркулират в България, предизвикват доста тежки ентероколитни прояви, каза още доц. Кунчев. Случаите на грип сега са единични и се очаква епидемичните стойности на грип да бъдат достигнати през януари. Всеки, който иска да се предпази от грип, без значение от възрастта му или наличие на придружаващи заболявания, би могъл да се ваксинира, каза още доц. Кунчев.

Необходими са 20 дни от имунизирането до пълното изграждане на имунния отговор

на организма, допълни той.

 

На опашката в Европа сме по отношение на профилактиката и превенцията, която се осъществява с ваксините, каза д-р Гергана Николова, член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз. Тя призова хората да се ваксинират срещу грип, при условие че нямат повишена температура над 38,5 градуса.

 

В България са приложени около 260 хиляди дози ваксина срещу грип на хора на и над 65-годишна възраст, за които ваксинирането и осигуряването на ваксината са безплатни, тъй като са в рамките на Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип, посочи д-р Валери Цеков, управител на  Българското сдружение по иновативна медицина. Общо по програмата са осигурени около 300 хиляди дози. Още 150 хиляди дози са на свободния аптечен пазар в страната, допълни д-р Цеков. 

Едва около девет процента от българите са ваксинирани срещу грип, което показва, че ваксиналният обхват е нисък

В рамките на Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип и на пневмококовите инфекции при лица на и над 65-годишна възраст 2023 – 2026 г. ще бъде възможно от следващата година срещу пневмококи да се ваксинират безплатно хората в съответната възрастова група, каза още д-р Цеков.

 

Проф. Христова призова вирусните заболявания да не се лекуват с антибиотици и посочи, че покачващото се ниво на антибиотична резистентност е паралелно с повишаването на антибиотичната консумация. Ако не проявим здрав разум, ще бъдем безсилни да лекуваме.

 

 

Коментари

Амиии, ще се пазим... И ще следваме указанията на някои лектори тук...