Публикация

Инфлуцид в профилактиката и овладяването на сезонните вирусни инфекции

Инфлуцид в профилактиката и овладяването на сезонните вирусни инфекции

Доц. д-р Елена Н. Паскалева – Георгиева, д.м.

УМБАЛ „Св. Ив. Рилски”, Клиника по детска пневмология и фтизиатрия

 

Случаите на ОРВИ, включително грип и COVID-19, нарастват с бързи темпове в цялата страна и обхващат най-вече чувствителните групи от населението – деца, ученици и възрастни хора. Това изисква от семейните лекари и педиатрите на първа линия от доболничната помощ прилагането на терапевтични решения, които да помогнат на пациента да премине по-бързо и леко през инфекцията, да го предпазят от усложнения и да ускорят възстановяването след боледуване.

 

Многобройни научни доказателства потвърждават лечебните ефекти и високия профил на безопасност на респираторното антивирусно лекарство Инфлуцид. Можете да се запознаете с тях от обзорната статия на доц. д-р Елена Георгиева, специалист педиатър и детски пулмолог в София с над 35 години опит, за която Инфлуцид е част от терапевтичния план в ежедневната й практика.

 

Aconitum D3 25 mg + Bryonia D2 25 mg + Ipecacuanha D3 25 mg + Gelsemium D3 25 mg + Phosphorus D5 25 mg +Eupatorium perfoliatum DI 25 mg = Инфлуцид

 

Инфлуцид – производител Алпен Фарма груп, Германия, е препарат, появил се за пръв път на пазара в Германия през 1928 г. и наличен към момента в 22 държави по света. Той обединява хомеопатичните форми на няколко основни природни компонента с различен, но взаимодопълващ се патогенетичен ефект върху организма.

  • Aconitum - въздейства върху възпалителните процеси в носа, гърлото и бронхите
  • Bryonia - при болезнена, суха кашлица
  • Ipecacuanha - за втечняване на бронхиалните секрети и подпомагане на отхрачването
  • Gelsemium - при инфекции на горните дихателни пътища /ГДП/, съпроводени с главоболие, обща слабост, болки в мускулите
  • Phosphorus - при обща отпадналост, невралгии, главоболие, повишава имунитета
  • Eupatorium perfoliatum – при треска и остър ринит

Какво? Защо? Как?

Какво прави съчетанието на тези няколко хомеопатични лекарства, обединени под названието Инфлуцид, толкова интересно, особено в навечерието на настъпващите грипни респираторни инфекции през есенно-зимния период?

 

Защо, търсейки най-доброто средство в помощ на нашите пациенти, можем да се доверим на него?

 

Как индивидуалното влияние на всяка отделна съставка се вписва в патогенетичния механизъм на процесите, свързани с най-честите заболявания на този сезон – респираторните вирусни инфекции?

 

Отговор на тези няколко въпроса дават редица международни, рандомизирани, контролирани изследвания, включващи голям брой пациенти от всички възрастови групи.

 

Едно от тях е публикувано през 2015 г.: „Комплексен хомеопатичен препарат при лечение на инфекции на горните дихателни пътища, придружени с висока температура: международно, рандомизирано, контролирано изследване” (1).

 

Проведено е рандомизирано, контролирано със стандартно лечение, паралелно-групово, открито, многоцентрово, многонационално изследване на Инфлуцид, съгласно насоките за добра клинична практика, заложени в Декларацията от Хелзинки.

 

Изследвани са 261 пациенти, приемащи Инфлуцид, и 256 на симптоматично лечение, разпределени по възраст и пол. Показанията за включване са: температура - 38°С, нарушено носно дишане с хиперемия на лигавиците, кашлица, чувство за умора, болки по тялото, раздразнимост. Изключени са такива с хронично заболяване на носоглътката, белодробно засягане, друго персистиращо хронично заболяване, лактозна непоносимост или лактазна недостатъчност, свръхчувствителност към някои от съставките, започнато антибиотично лечение.

 

Основният показател за ефективност е „отговор към лечението", който се определя като комбинация от а) средна аксиларна телесна температура ≤ 37,2 °C на ден 4-ти и б) липса на симптоми или много леки симптоми.

 

Симптомите на ИГДП са оценени според проучването на Университета на Уисконсин за симптоми на горните дихателни пътища – 21 (WURSS-21), което представлява 21-точков въпросник за свързаното със здравето качество на живот конкретно във връзка със заболяването.

 

Наблюдаваната разлика за сметка на пациентите с Инфлуцид, в смисъл на значително подобрение, става статистически значима на ден 4-ти (∆IFc-СЛ = 8,7%), достига пик на ден 7 (∆IFc-СЛ = 28,9%, 95% CI 20,3-37,6%) и продължава до ден 11 (∆IFc-СЛ = 10,0%, 95% CI 2,4-7,7%. (Фиг.1.)

 

Фиг. 1

 

 

В групата на Инфлуцид по-малък брой пациенти приемат по-малки количества симптоматични лекарства и ги преустановяват по-рано. (Фиг.2.)

 

Фиг. 2

 

Едновременното прилагане на Инфлуцид съществено подобрява отговора на лечението, намалява продължителността и тежестта на заболяването.(2)

 

Блохин Б. и съавтори публикуват материал за ефективността и безопасността на хомеопатичното лечение с Инфлуцид в проучване върху 600 пациенти, от които 44,5% деца на възраст до 12 г. - 56% с диагностициран грип, останалите с други вирусни респираторни заболявания. Препаратът е назначаван по 1 табл. на всеки час при възрастните и на всеки 2 часа при децата за първия ден, след което 3х1 табл. за 9 дни. Незначителни нежелани реакции съобщават само 13 или 2,2 % от наблюдаваните.

 

Клинико-имунологична обосновка за приложението на Инфлуцид в лечението и профилактиката на ОРВИ предлага група от изследователи под ръководството на Garaschchenko T.I.(3)(4)

 

Осъществено е изследване на противовирусното действие на препарата върху модел клетъчни култури MDCK при четирикратно заразяване с вирус A/Aichi 1/68 (H3N2) в доза 100 TCID 50. Вирусният титър е определян в културелната течност през 3 дни чрез реакция хемаглутинация. Вирусоинхибиращото действие на препарата се оценява според понижаването на титъра на вируса в опита в сравнение с контролата (реакция хемаглутинация), изразен в логаритъм хемаглутинационни единици (lgХЕ/мл).

 

Резултатите от изследванията показват, че препаратът Инфлуцид потиска  размножаването на грипния вирус с 1,5-7,0 lgХЕ. Ефектът се наблюдава при въвеждане както по профилактична схема, така и в момента на заразяване или с лечебна схема. Въвеждането на препарата по лечебна схема довежда до потискане на размножаването на грипния вирус с 6,9-7,0 lg, което доказва значителния му противовирусен ефект.

 

Наблюдения и експерименти in vitro с Инфлуцид по време на епидемията със „свински грип“ показват, че препаратът повишава резистентността на клетките към цитопатогенния ефект на еталонния щам А (H1N1). (Фиг. 3)

 

 

Фиг. 3 - Клетъчна преживяемост на клетките в културите

 

Други проучвания насочват вниманието към директното противовирусно действие на Инфлуцид. Учени от “Научноизследователски институт по грипа” в Русия демонстрират неговото силно действие in vitro върху клетъчни култури при грипни щамове тип А и B, аденовируси, респираторно-синцитиални вируси, вируса на варицела и вирусите на херпес, коронавирусите.

 

Специално внимание изискват резултатите, които показват интерферон-индуциращата активност на Инфлуцид. Титрите на новопроизведения интерферон съответстват строго на изискванията за терапевтичен титър и могат да се сравнят с действието на известни индуктори на интерферон като Амиксин и Циклоферон. (5)(6)(7) (Фиг. 4)

 

Фиг. 4 - Интерферон-индуцираща активност на Инфлуцид

 

Клинико-патогенетичният механизъм на действие на Инфлуцид при ИГДП при деца се разглежда в проучване на И.Г.Ситников и Н.В.Морякова.

 

Осъществено е клинично наблюдение, изследване на определени лабораторни показатели и вирусна верификация чрез имунофлуоресцентен метод (ИФМ), имуноферментен анализ (ИФА) и полимеразна верижна реакция (ПВР) при 86 деца с ИГДП на възраст от 3 до 6 год. – 50 на лечение с Инфлуцид и 36 със симптоматични средства. Определени са и нивата на медиаторите на възпаление в кръвната плазма – катехоламини (адреналин, норадреналин) чрез флуорометричен метод на В.О.Осинскa, биогенните амини (серотонин, хистамин) по метода на Л.Я.Прошинa и 11- оксикортикостеродите (11-ОКС) по метода на Ю.А.Панкова и И.Я.Усватовa. За норма са използвани показателите при здрави деца.

 

Установените етиологични фактори и в двете групи със същата честота и сходна клинична картина са: грип (25,6%), аденовирусна инфекция (42%), парагрип (32,4%).

 

Резултатите показват положителна динамика на симптомите със стабилен ефект и по-плавно протичане на болестта при децата в основната група, без нито един случай на усложнение на заболяването. В контролната група 3 от децата или 8,3% развиват усложнения.

 

Установено е, че модулиращият адренергичен ефект във физиологични концентрации не позволява патологични промени в структурата и функцията на клетката. Катехоламините, обаче, могат бързо и интензивно да ускорят обменните процеси. Повишената концентрация на адреналин и норадреналин е фактор, който усилва тъканната хипоксия, енергийния дефицит и оксидативния стрес.

 

На фона на лечението в основната група пациенти се наблюдава понижаване на нивото на катехоламините до нормални стойности, съотношението адреналин/норадреналин съответства на 0,88. В контролната група показателите също се понижават, но заедно с това се отбелязва достоверен дисбаланс: нивото на адреналин пада под нивото при здрави деца (р <0.05), а съдържанието на норадреналин остава на по-високо ниво (р <0.05), при което съотношението адреналин/норадреналин е 0,47. Налице е непълно биохимично възстановяване на фона на лечението.

 

Що се отнася до биогенните амини, в началния период на болестта се установява повишена концентрация на серотонин, чиято стойност надвишава 1,6 пъти нормата. В периода на ранна реконвалесценция показателите на серотонин се понижават, но достигат стойности, близки до нормата само в основната група, а в контролната група остават достоверно по-високи (р <0.05).

 

В разгара на болестта са повишени и нивата на хистамин, чието възстановяване до нормата в ранната реконвалесценция в контролната група не се отбелязва. Отчитайки способността на този амин да повишава пермеабилитета на капилярите с формирането на капиляростаза, можем да мислим за активното участие на хистамин в патогенезата на усложнено протичане на заболяването.

 

Показателят на съотношението хистамин/серотонин, който при здрави деца е 0,82, се увеличава в разгара на заболяването (0,88), което свидетелства за преобладаващо влияние на серотонинергичната система над хистаминергичната.

 

В периода на реконвалесценция нивото на 11-ОКС се повишава само при болните деца от основната група (т.е не се изявява хипофункция на надбъбречните жлези).

 

По такъв начин при болните деца, в лечението на които е прилаган хомеопатичният препарат, се наблюдава по-ранно и пълно възстановяване на функциите на кората на надбъбречните желези.

 

Всичко гореизложено свидетелства, че Инфлуцид ефективно въздейства на патофизиологичните процеси, причинени от респираторните инфекции, като нормализира хормонално-медиаторния баланс и способства за възстановяването на функционалната активност на кората на надбъбречните жлези и процеса на адаптация.

 

Освен сезонните вирусни заболявания, Инфлуцид повлиява и друго сериозно инфекциозно заболяване, каквато е варицелата. С.А. Крамарев и колектив изследват интерферони и цитокини, синтезирани в резултат на генно активиране, които сериозно влошават хода на това заболяване.

 

Тези медиатори на възпалителния процес, произвеждани от макрофагите и CD4+ клетките, играят решаваща роля за регулирането на ефекторната функция на имунокомпетентните клетки, включително за унищожаване на заразените с вируса клетки.

 

Т-хелперите от първи тип (Th1) индуцират производството на провъзпалителни цитокини, които стимулират острофазови реакции както на равнището на целия организъм, така и на местното възпалително огнище. Тези от втори тип (Th2) осъществяват „превключване“ към хуморален имунен отговор и стимулиране на противовъзпалителен ефект, благодарение на имунопотискащото действие на цитокините, произвеждани от Th2 клетките - интерлевкини (IL) 4, 10. Този механизъм на контрол предотвратява развитието на тежка форма на заболяването и усложнения.

 

Прилагането на Инфлуцид демонстрира значима разлика и в динамиката на обрива: на 5-ия ден от лечението обрив се наблюдава само при 35% от децата от 1-ва група, срещу 63,3% от контролната; на 7-ия ден процентите са, съответно, 15% и 36,7% (р<0.05); на 9-10-ия ден тези от 1-ва група са без обриви, при контролите се установяват в 13,3% (p<0.05).

 

Определят нива на IFN-a, IFN-y, IL-2, IL-4, IL-10, TNF-а в кръвния серум до и след приключване на лечението. Наблюдава се нормализиране на IFN-a при повече от половината пациенти, субституирани с Инфлуцид, независимо от първоначалното понижено или повишено ниво на медиатора. При децата от втората група нормализиране се постига само при 36,4% от тези с изначално повишено ниво, докато при тези с ниски стойности нормализация не се наблюдава.

 

Малко хомеопатични препарати имат така добре проучени качества. Обективизираните данни за безспорен ефект не само в етиопатогенезата, но и с възможността за чувствително повлияване на астено-адинамичния синдром, съпътстващ повечето вирусни заболявания, превръщат вече добре познатия и в нашата аптечна мрежа препарат Инфлуцид в почти първо средство на избор за справяне с честите вирусни респираторни заболявания през есента и зимата /80% от всички инфекции на горните дихателни пътища/.

 

Прибавяйки към всичко това и възможностите му като профилактично средство, Инфлуцид се превръща в незаменим медикамент в опитите ни да посрещнем различните вирусни предизвикателства.

 

За практиката: Профилактика с Инфлуцид за възрастни и деца: 3х1 табл. на ден в продължение на месец и повтаряне при необходимост след 3 месеца.

 

При първи симптоми: Инфлуцид по 1 табл. на всеки час 12 пъти дневно при възрастни и 1 табл. на всеки 2 часа до 8 пъти в денонощието при деца под 12 г. - до облекчаване на симптомите в рамките на 3-4 дни, след което намаляване на приемите до 3-4 на ден.

Bibliography

1. Thinesse-Mallwitz M, et al., 2015; 10.11, 22(3):163-70. doi:. A Homeopathic Combination Preparation in the Treatment of Feverish Upper Respiratory Tract Infections: An International Randomized Controlled Trial.. Forsch Komplementmed.

2. van Haselen R et al, The Effectiveness and Safety of a Homeopathic Medicinal Product in Pediatric Upper Respiratory Tract Infections With Fever: A Randomized Controlled Trial.. Glob Pediatr Health. 2016 Jul 4;3:2333794X16654851. doi: 10.1177/2333794X16654851. PMID: 27493984; PMCID: PMC4959794.. 

3. Garashchenko, T.I. et al, Clinical and immunological rationale of administration homeopathic medicines for prevention and treatment of Influenza and acute respiratory viral infections (ARVI). Russian Medical Journal 2005, 13 (21): 1432-1437.  

4. Cabaillot A. et al., 2020 Nov;36:. Saline nasal irrigation for acute upper respiratory tract infections in infants and children: A systematic review and meta-analysis.. Paediatr Respir Rev. , pp. 151-158. doi: 10..

5. Еропкин М.Ю., еt al. Действие на препарата Инфлуцид in vitro против пандемичния щам 2009 г. A (H1N1) на „Свински” („Мексикански”) грип, НИИ по грипа при СЗО РАМН (гр. Санкт-Петербург) 16, 2012.

6. Thomas, M. & Bomar., P. A., n.d. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-.Upper Respiratory Tract Infection. [Online].

7. Anne Meneghetti, Sep 11, 2020 . Upper Respiratory Tract Infection. Issue Medscape.

8. Steven E. Weinberger MD, et al., 2019, . Viral Upper Respiratory Tract Infection. In: Principles of Pulmonary Medicine (Seventh Edition). s.l.:s.n., pp. Pages 297-313.

9. Burtseva E.I et al, ANTIVIRAL AND OTHER PHARMACOLOGICAL PROPERTIES OF THE DRUG INFLUCID: A CRITICAL REVIEW OF CURRENT DATA , Pediatria/2020/Volume 99/No. 4

Коментари