Публикация

Пчелен мед за силен имунитет и здраво сърце

Пчелен мед за силен имунитет и здраво сърце

 

Древните елини наричали пчелния мед „нектар на боговете“. Легенда разказва как неуморните пчели пренасяли кехлибарения нектар от божествения Олимп при човеците на Земята. Мъдрият цар Мелетий усвоявал от пчелите усвоил знанието да използва меда като лекарство и неизчерпаем източник на енергия. Всъщност тази и още много легенди възвеличават чудодейните ползи  от  пчелния мед, свързвайки го със свръхестествени събития и божествени качества. И това не е просто митолотия, а реален факт.

Първите доказателства за добив на мед датират от около 5500 г. пр.н.е. в Испания, а днес съвременният човек се е убедил, че

пчелният мед има многобройни ползи

поради високото му съдържание на антиоксиданти, като фенолни киселини и флавоноиди, които могат да поддържат по-добро здраве.

 

 

Като продукт, който пчелите събират от цветен нектар, медът се състои от различни сложни захари, органични киселини, ензими, протеини, аминокиселини, минерали, витамини и други биологично активни съединения. Той е считан за по-здравословна алтернатива на захарта, като  е доказано, че медът осигурява множество ползи за здравето, включително:

  • За намаляване на телесното тегло, при възпаление, за липидните профили и гликемичен контрол.
  • Медът също може да се използва за лечение на рани и изгаряния благодарение на своите антибактериални и противовъзпалителни качества.
  • Изследванията показват, че може да бъде добра алтернатива за лечение на неприятната нощна кашлица на децата, въпреки че не се счита за безопасно за деца под 1 година.

СЪВЕТ: Можете да го използвате при малко дете, като направите компрес, поставяйки марля или памучен плат с мед на гърдите на детето. Трябва да сте сигурни, че детето няма кожна алергия към мед или растението, от което е добит. Имайте предвид, че медът остава лепкави следи по тялото и дрехите, и след това трябва внимателно да бъде почистен.

  • Някои производители твърдят, че местният мед – този произведен в региона, в който живеем, може да намали симптомите на сезонните алергии, но няма научни изследвания, които да потвърждават това. Медицински експерти посочват обаче, че няма начин да се знае кои видове полени има в дадена партида мед, а сезонните алергии обикновено се причиняват от полени от плевели, дървета и трева – не от цветя.

 

  • За подсилване на имунната система медът може да се приема в комбинация с лимони, джинджифил, кисело мляко.

Мед, лимони и джинджифил – рецепта за здрав имунитет

Необходими продукти:

200-250 гр пресен джинджифил

2 средно големи лимона

300-400 гр. пчелен мед

Джинджифилът се изчиства от кората и се нарязва на големи парчета. Лимонът се измива хубаво с веро и четка и също се нарязва на големи парчета. Поставят се в мини блендер илидруг домашен уред за рендосване (смилане) и се смилат. Отстраняват се едри конци и семките на лимона и получената смес се слага в буркан по следния начин - смес, мед, смес, мед. Сместа се съхранява в гладилник еи се консумира по 1-2 ч.л. до 3 пъти на ден.

 

 

  • Антиоксидантите в меда могат да помогнат за подобряване на нивата на холестерола, което може да намали риска от сърдечни заболявания.
  •  При херпес– тъй като той се причинява от вирус (Herpes simplex virus), а медът има докасани антивирусни и антибактериални свойства, при намазване на мястото се облекчава състоянието, спира процеса на разрастване на херпеса и спомага оздравителния процес.

Ползи от меда за сърцето – научно изследване

В с проучване на списание Nutrition Reviews*, изследователи от Университета в Торонто извършиха систематичен преглед и мета-анализ на предишни контролирани проучвания, за да разберат по-добре въздействието на меда върху смекчаването на някои кардиометаболични рискови фактори.

На 1105 участници била предложена  средна дневна доза мед - 40 грама, със средна продължителност от осем седмици. Те изследвали влиянието на меда върху телесното тегло, индекса на телесна маса (ИТМ), обиколката на талията, систоличното кръвно налягане (SBP), диастоличното кръвно налягане (DBP), глюкозата на гладно, инсулина на гладно, гликирания хемоглобин, оценка на хомеостазния модел на инсулинова резистентност (HOMA-IR), липопротеинов холестерол с ниска плътност (LDL-C), липопротеинов холестерол с висока плътност (HDL-C), триглицериди на гладно, аполипопротеин, високочувствителен С-реактивен протеин (CRP) ), интерлевкин 6 (IL-6), фактор на туморна некроза α (TNF-α), пикочна киселина и аланин аминотрансфераза (ALT).  

Изследванията показали, че медът подобрява липидните резултати чрез намаляване на общия холестерол, LDL-C и нивата на триглицеридите на гладно и повишаване на нивата на HDL-C. Освен това, пероралната консумация на мед повишава нивата на IL-6 и TNF-α. По отношение на другите здравни резултати, изследвани в тези проучвания, не са докладвани други полезни ефекти на меда.

 

ВАЖНО: Изследователите установили, че флоралният източник и методът на обработка на меда оказват влияние върху неговите ефекти върху здравето. Например, медът от робиния, медът от детелина и суровият мед се свързват с намалени нива на глюкоза на гладно и общ холестерол.

 

 

Ползите за здравето от суровия мед, който не е подложен на тежките ефекти на пастьоризацията, могат да се дължат, поне отчасти, на наличието на пробиотични бактерии в този продукт, например лактобацили. В предишни проучвания е доказано, че лактобацилите подобряват регулирането на имунната система, намаляват нивата на серумните липиди, упражняват антиоксидантни ефекти и поддържат нивата на късоверижни мастни киселини в червата.

Какво количество мед дневно е полезно

Въпреки, че полезните свойства на меда са безспорни, не можем и не трябва да консумираме неограничени количества от него. Една супена лъжица мед съдържа 64 калории, без фибри, почти никакви витамини и много малко протеини.

  • Възрастни - могат да консумират по  около 100 г  пчелен мед дневно (една до две супени лъжици). Препоръчително е приемът да бъде разделен на 3-4 пъти през деня и в никакъв случай посоченото количество да не се яде наведнъж.
  • Деца  -  за деца под 1 година медът е сред непрепоръчителните продукти. За по-големите трябва да бъде въведен след консултация с педиатър. Максималната консумирана доза е препоръчително да е около 30 г на ден, отново разделени на три пъти.

ВАЖНО: по-големите дози пчелен мед мед не само няма да имат ползи за здравето, но и ще изтощят задстомашната жлеза и ще натоварят ненужно организма.

Ако сутрин се приема една супена лъжица мед, това би спомогнало по-бързото изгаряне на мазнините, засилване на метаболизма и балансиране на хормоните.

Важно е също да се знае, че нагрят при  температура от над 150 градуса медът  губи всички свои полезни качества.

 

 

Кой трябва да внимава с консумацията на пчелен мед

Преди да включите мед в храненето си е добре да консултирате се със здравен специалист, особено ако имате конкретни здравословни проблеми или въпроси. Въпреки че пчелният мед е общоприет за здравословен хранителен продукт, той може да бъде вреден за някои хора със специфични заболявания или предразположения, като: 

  • Хора, страдащи от алергии: Някои хора могат да бъдат алергични към мед и трябва да бъдат внимателни при консумацията му.
  • Диабетици: Хора, засегнати от захарен диабет, преддиабетни състояния или ИР трябва да бъдат внимателни с консумацията на мед поради високото му съдържание на захари.
  • Деца под една година: Не се препоръчва даването на мед на деца под една година.
  • Хора с проблеми с имунната система: За тях може да има риск от бактериални инфекции, ако медът не е правилно обработен.

 

 

Очаквайте: 5 ВИДА МЕД И УНИКАЛНИТЕ ИМ ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО

 

 

 

Източници:
https://bpra.bg/
https://agri.bg/
https://www.heart.org/
*https://www.utoronto.ca/
https://health.ec.europa.eu/

Коментари