Публикация

Д-р Невяна Драгнева: Концепцията за „пречистване на черния дроб“ е погрешна изначално

Д-р Невяна Драгнева: Концепцията за „пречистване на черния дроб“ е погрешна изначално

Д-р Невяна Драгнева е ръководител на Центъра по хепатология в МБАЛ „Медлайн“. Практикува в болницата от февруари 2014 г. в Отделението по Гастроентерология. Специалност придобива през 2013 г. 


Има интереси в областта на диагностиката, лечението и профилактиката на болести на черния дроб.  Практикува в центъра от неговото създаване през 2016 г. До 2021 г. се ръководи от водещия гастроентеролог д-р Апостол Георгиев. Д-р Драгнева поема управлението по негово предложение.  

 

Това интервю е трета част от разговора с нея. Предишните можете да видите на следните линкове:

I част: 

https://www.credoweb.bg/publication/136441/d-r-nevyana-dragneva-uvrezhdaneto-na-cherniya-drob-mozhe-dalgo-da-ostane-bez-klinichna-izyava

 

II част:

https://www.credoweb.bg/publication/136452/d-r-nevyana-dragneva-kraynata-stepen-na-hronichnite-chernodrobni-zabolyavaniya-e-tsirozata

Д-р Драгнева, какво е становището ви по повод допустимостта и количеството на алкохолната консумация – въпрос, който много често пациентите задават? 

Не е никаква новост, че алкохолът има най-разнообразни ефекти за човешкия организъм – има предполагаеми ползи, дължащи се на съдържанието на естествения антиоксидант ресвератрол, който подпомага доброто кръвообращение, както и неоспорими вреди от консумацията, като след навлизането в организма ни той задейства незабавни физиологични промени в мозъка, сърцето и черния дроб. С течение на времето тези промени могат да доведат до дългосрочни здравословни усложнения. 


Алкохолът е основен виновник за появата и развитието на чернодробните проблеми. Това обаче не означава, че алкохол изобщо не трябва да се консумира. Допустимата доза алкохол зависи от възрастта, пола, общото здравословно състояние и дори расата. Попадайки в човешкия организъм, алкохолът се разгражда от две системи в черния дроб – алкохол дехидрогеназата и меос системата. Способността и на двете системи да разграждат алкохола е генетично детерминирана. Приема се, че мъжете имат по-голяма способност да разграждат алкохол. За допустима доза се счита 30-35 мл концентрат за мъжете, а за жените – 20-25 мл, като приемът не трябва да е повече от 2-3 пъти седмично. 

 

Гледайте видео, предназначено за гастроентеролози, в което лекари представят случаи на пациенти и подчертават, колко важно е да бъдат активно питани за симптомите! 

 


По отношение на въпроса колко алкохол можете да пиете на ден най-лесно и най-удобно е да дам само един отговор – изобщо не. Но в същото време е известно, че малко количество вино има благоприятен ефект върху кръвоносните съдове, а ракията и водката имат съдоразширяващо действие. 


СЗО дава по-конкретен отговор: алкохолът, който се пие умерено, не повече от веднъж на ден, не вреди на организма, но с уговорката, че говорим за здрави пациенти – без подлежаща чернодробна патология. За алкохол в този случай се приема всяка напитка, взета за удоволствие: вино, коняк, коктейли с водка.  


СЗО препоръчва жените да не превишават 2 – 3 алкохолни единици (АЕ) дневно или 15 АЕ седмично, а мъжете – не повече от 3 – 4 алкохолни единици дневно или 20 АЕ седмично. 


Една алкохолна единица (АЕ) е равна на 10 милилитра или 8 грама етанол (чист алкохол). Това означава, че жените не бива да приемат повече от 20 – 30 мл етанол дневно или 150 мл етанол седмично, докато при мъжете количеството приет етанол не бива да надвишава 30 – 40 мл дневно или 200 мл седмично.  


Американската кардиологична асоциация препоръчва тези, които консумират алкохол, да пият умерено като дефинира максимална консумация от 1 алкохолно питие дневно за жените и 2 алкохолни питиета дневно за мъжете. За 1 алкохолно питие се приема 1 бира, 1 чаша вино или 1 малка (50 мл) водка. Препоръчително е поне 2 дни в седмицата да не консумираме никакви алкохолни напитки, както и да избягваме да приемаме цялото допустимо количество в 1 или 2 дни.  

Каква е съвременната терапия на неалкохолния стеатохепатит? 

Поради доказаната връзка на неалкохолна мастна чернодробна болест с метаболитния синдром напоследък е възприето понятието НАМЧБ да се замени с термина Метаболитно асоциирана мастна чернодробна болест (MAFLD). Към момента няма одобрен медикамент от FDA за специфично лечение. Многобройни терапии са изследвани за лечение на МAFLD.  


Според Американската асоциация за чернодробни болести (ASSLD) положителна роля в лечението на МAFLD могат да имат Пиоглитазона, Витамин Е, омега-3 мастните киселини и статините. 


Погледнато в исторически план, няколко съединения имат теоретичен защитен ефект върху чернодробните клетки, което при някои пациенти може да бъде клинично значимо. Някои от тези продукти се предлагат като хранителни добавки и включват екстракт от артишок, корен от глухарче, екстракт от бял трън (силимарин), есенциални фосфолипиди, витамин Е и др. 


Категоричното в случая е, че лечението би трябвало да е комплексно и изисква мултидисциплинарен подход – като се започне с промяна в начина на живот, промяна на хранителните навици и изготвяне на подходящ за конкретния пациент ХДР, в това число и повишаване на физическа активност и осигуряване на адекватен сън, както и контрол на всички състояния, които могат да допринесат за мастно чернодробно заболяване. Те са строго специфични според здравословния проблем.

 

Например, при високо кръвно налягане са нужни лекарства за намаляване на кръвното налягане; загуба на тегло при затлъстяване; понижаване на холестерола и триглицеридите при дислипидемия; адекватно лечение на инсулиновата резистентност и захарния диабет, въздържане от алкохол и т.н. Няма налични лекарства за предотвратяване натрупването на мазнини в черния дроб.  


Когато стеатозата вече е факт за лечението й се прилагат няколко групи лекарства. Първоначално се прилагат хепатопротектори, които освобождават мембраната на хепатоцитната клетка и въздействат върху имунния статус на самата клетка. Стеатозната болест е свързана с повишения депозит на триглицериди и свободен холестерол в черния дроб. Този доказан факт ултимативно поставя статините в комплексната терапия на болестта, която се приема като чернодробна манифестация на метаболитния синдром. Статините се дават само след като се направи мастен профил. Може да се проведе и т.нар. каузално лечение, като директно се атакуват причините. Има например препарати, които въздействат направо върху триглицеридите (основната част от мазнините в храната).  


Друга група са антиоксидантите. Най-вече антиоксидантните свойства на витамин Е, който е единственият доказан антиоксидант. Третата група са мастните киселини – омега-3 и омега-6.  


Точно поради недостиг на ефективни препарати за лечението на неалкохолния стеатохепатит има множество клинични проучвания, които се занимават активно с откриването на медикаменти за лечение на това заболяване. За тези хора се провеждат серия от неинвазивни изследвания за оценка и диагностика. Пациентите имат възможност да участват и в най-съвременните клинични изпитвания с нови лекарствени субстанции и така да бъдат част от първите, при които се прилага най-новото съвременно лечение. 

Какви схеми за хепатопротекция бихте препоръчали при показаните пациенти? 

Хепатопротекторите като група лекарства се предлагат само в страните от бившия Съветски съюз. Разбира се, има привърженици и противници на тези медикаменти. Нашите експерти винаги са разбирали хепатопротекторите като лекарства, които могат да повишат устойчивостта на черния дроб към негативни влияния и да активират възстановяването на неговите функции в случай на различни увреждания. В Европа и САЩ лечението на черния дроб с такива лекарства по принцип не се извършва.

 

Разбира се, че на първо място лечението на чернодробните заболявания трябва да е съобразно с генезата на заболяването. Концепцията за „пречистване на черния дроб“ е първоначално погрешна. В същото време пациентите, които се нуждаят от някаква хепатопротекция, трябва да разберат, че еднократна доза от това лекарство след като човек е употребил алкохол, хепатотоксични лекарства, няма никакъв ефект, ето защо е по-добре да не лекува черния дроб самостоятелно, тъй като хепатопротективното средство е само спомагателно лекарство в комплексната терапия.

 

Колкото и пациентите да питат кое е най-ефективното лекарство за подобряване функционирането, за поддържане и лечение на черния дроб, все още няма идеално лекарство. По правило приемането на хепатопротектор се извършва през целия период, когато има неблагоприятен ефект на определен фактор върху черния дроб, а списъкът с хепатопротективни лекарства е много широк. Няма общоприета класификация на хепатопротекторите, а списъкът с хепатопротектори включва есенциални фосфолипиди, билкови лекарства, производни на аминокиселини, производни на урсодезоксихолевата киселина. Но като цяло медицината, основана на доказателства, поставя върху средствата, които наричаме хепатопротектори, ако не кръст, то удебелен въпросителен знак. 

 

Автор Ирена Чернишева

Коментари