Публикация

Депресия, запек, цистит като предвестници на множествената склероза

Депресия, запек, цистит като предвестници на множествената склероза

Пациентите с множествена склероза (МС) са по-склонни да страдат от депресия, запек, сексуални проблеми и инфекции на пикочните пътища 5 години преди първоначалната диагноза. Френски учени стигнаха до тези резултати в проучване на случай-контрола, публикувано в списание Neurology (2023; DOI: 10.1212/WNL.0000000000207981).

 

Проучването показва подобна тенденция за автоимунните заболявания лупус и болестта на Крон. Тези симптоми в ранните стадии на МС могат да помогнат за по-доброто разбиране на механизмите на заболяването.

 

Хората с множествена склероза са имали 22% по-голяма вероятност да имат депресия 5 години преди поставянето на диагнозата, отколкото хората без МС. Вероятността от запек, инфекции на пикочните пътища, сексуални проблеми и инфекции на пикочния мехур се е увеличила съответно с 50%, 38%, 47% и 21%.

„Знанието, че тези състояния могат да бъдат продромални симптоми или дори симптоми в ранен стадий на МС, може да бъде полезно за хора, които са изложени на по-висок риск от развитие на МС“, каза водещият автор Селин Луапре, лекар в отделението по неврология в Hôpital Pitié- Salpêtrière в Париж. „Това включва кандидати с положителна фамилна анамнеза или такива, които показват ранни признаци на МС при ядрено-магнитен резонанс, които преди това са били безсимптомни.“

В проучването екипът на Louapre анализира връзките между симптомите, диагностицирани в първичната медицинска помощ, и риска от МС в сравнение с контролните субекти и тези с лупус или болестта на Крон.

 

Електронни здравни досиета от мрежата за подобряване на здравето в Обединеното кралство и Франция послужиха като база данни. Учените са търсили всякакви връзки между 113 заболявания и симптоми през 5-те години преди и след диагнозата MS. Кохортата включва 20 174 пациенти с МС, 54 790 контроли със съвпадение по възраст и пол без МС и съответстващи индивиди с болест на Crohn (n = 30 477) или лупус (n = 7 337).

 

Редактор Илияна Ангелова

Коментари