Публикация

Комбинираното лечение при агресивен рецидив на рак на простатата е по-добро от терапията с един медикамент

Комбинираното лечение при агресивен рецидив на рак на простатата е по-добро от терапията с един медикамент

Комбинирането на блокиращи тестостерона лекарства при пациенти с рецидив на рак на простатата предотвратява разпространението на болестта по-добре отколкото лечението с един медикамент. Това установи клинично изпитване във фаза 3 на множество институции, ръководено от изследователи от Калифорнийския университет в Сан Франциско. Учените казват, че

подходът може да увеличи времето между изтощителните химиотерапии

Констатациите на изследователите са публикувани на 23 януари 2024 г. в Journal of Clinical Oncology. Те са обявени за първи път през септември 2022 г. на годишната среща на Европейското дружество по медицинска онкология.

 

Ракът на простатата обикновено се лекува с едно от няколко лекарства за понижаване на тестостерона за определен период от време.

 

Новото проучване се фокусира върху пациенти, които са претърпели операция за рак на простатата и въпреки това ракът е рецидивирал и е бил открит чрез внезапен скок в кръвните нива на протеин, наречен простатен-специфичен антиген (PSA).

„Разгледахме пациенти, които са имали бързо покачване на техния PSA – индикатор за по-високо рискова форма на рецидив на рак на простатата. Нашата цел беше да тестваме няколко различни стратегии за хормонална терапия, за да намерим най-добрия подход по отношение на забавяне на прогресията на рака", казва д-р Рахул Агарвал, професор в Училището по медицина на Калифорнийския университет и водещ автор на доклада. 

Между 2017 г. и 2022 г. 503 пациенти са разпределени на случаен принцип. Част от тях приемат една терапия за понижаване на тестостерона, избрана от техния онколог. На други е дадена възможност да я комбинират с едно или две други лекарства за понижаване на тестостерона. Допълнителните лекарства са

одобрени от FDA за други видове рак, но не са тествани по този начин с рак на простатата

Пациентите остават на предписаната терапия в продължение на една година. Независимо дали са дадени самостоятелно или в комбинация, лекарствата причиняват рязък спад на тестостерона. Това спряло рака им, но също така причинило умора, горещи вълни, намалено либидо и други проблеми за пациентите.

 

Оказва се, че в сравнение с пациентите с рак на простатата, които са получили само едно лекарство през годината си на терапия, пациентите, които са взимали едно или две допълнителни лекарства, остават с ниски нива на PSA, за по-дълго време.

 

След прекратяване на лечението, пациентите, които са приемали комбинираните терапии, виждат, че техните нива на тестостерон се възстановяват също толкова бързо, колкото други, които са приемали едно лекарство.

 

По публикацията работи Бойко Бонев

Коментари