Публикация

Д-р Антон Михнев, акушер-гинеколог: Грипът носи риск от спонтанен аборт при бременните

Д-р Антон Михнев, акушер-гинеколог:  Грипът носи риск от спонтанен аборт при бременните

Пловдив и областта са сред първите региони в страната, засегнати от грипната вълна през 2024 г. Най-заплашени от грипната епидемия са децата и възрастните над 65 г. Но в рисковата група попадат и бременните жени.

Защо вирусната инфекция е опасна за тях обяснява гинекологът д-р Антон Михнев от МБАЛ „Медлайн“:

„Грипът е остро вирусно заболяване, предаването на инфекцията е по въздушно – капков път. Болните са най-силно заразни през първите дни от появата на симптоматиката. Отделените вирусни токсини оказват въздействие върху централната нервна система и върху кръвоносната система“, припомни известният гинеколог. Това е първото нещо, което лекарят винаги обяснява на своите пациентки в болница „Медлайн“.

 

При хора с намалена защита на организма се повишава рискът от заразяване, а

по време на бременността имунната система на жената работи по-бавно от обичайното

Kогато тя е потисната, организмът на бъдещата майка отслабва и не може да се бори ефективно срещу грипа и останалите вируси. Така става уязвима и податлива към разболяване.

 

През първия триместър се формират и развиват органите на ембриона, някои от грипните вируси може да доведат до повишаване на риск от развитие на спонтанен аборт, който

причинява на жената не само физическа, но и психическа травма

Високата температура е възможно да доведе до нарушение в развитието на невралната тръба. През третия триместър грипният вирус може да доведе до настъпване на преждевременно раждане.

 

Затова е важно бременните да избягват контакта със заразно болни. За да се постигне това, по време на грипна епидемия, те не трябва да посещават места, където има струпване на много хора като кина, театри, концерти, МОЛ-ове, градския транспорт, защото опасността да влязат в контакт с болни е огромен, посочи д-р Михнев. Ако все пак се налага бременната да излезе и да пребивава в такава среда, е необходимо да се предпази, като използва маска за лице, която до голяма степен може да намали риска за нея.

 

Друг ефективен начин за предпазване е честото и продължително миене на ръцете със сапун. Доказано е, че рискът от разболяване намалява на половина. Въпреки че е добре известно сред хората, много от тях все още не го спазват стриктно.

 

Симптомите на грипа се проявяват много бързо. Първият от тях е отпадналост, след това се появяват висока температура, болки в гърлото, хрема и кашлица. Различното при бременните е, че при тях болестта протича доста по-тежко, защото

високите нива на естроген водят до изсушаване на лигавиците на дихателните пътища,

а при напреднала бременност, бебето все повече притиска диафрагмата, което довежда до намаляване обема на белите дробове и затруднява дишането на майката.

 

В случай на заразяване, бременната веднага трябва да се обърне към наблюдаващия я акушер-гинеколог, който да проследи състоянието й и да назначи подходяща терапия.

Жените трябва да бъдат много внимателни при приема на медикаменти,

защото стандартните лекарства, които се изписват за грип, не са препоръчителни. Добре е бъдещата майка да се въздържа от употребата на продукти за отпушване на носа, освен ако те не са предписани от лекар.

 

Д-р Михнев препоръча бременните жени, които вече са заболели, да приемат много течности, а в менюто им да преобладават плодове и зеленчуци, богати на витамин С. От изключително значение е да се почива в леглото. В противен случай са застрашени от усложнения.

Коментари