Публикация

Плуващи мътнини, светкавици и „цигарен дим“? Необходима е консултация с офталмолог

Плуващи мътнини, светкавици и „цигарен дим“? Необходима е консултация с офталмолог

Често пациентите търсят лекарска помощ, тъй като са забелязали плуващи мътнини, които те самите описват като „летящи мушици“, „плуващи червейчета“ и други подобни, които забелязват особено ясно на бял фон или при силна светлина.

д-р Атанасова

Откъде идват те, обяснява д-р Вера Атанасова от Отделението по очни болести и очна хирургия

 

Това е така наречената фибрилерна деструкция, тя представлява естествен, физиологичен процес на стареене на стъкловидното тяло. Нормално то е прозрачно, но с възрастта настъпва деполимеризация и дегенерация на молекулите на хиалуроновата киселина, както и прогресивна агломерация на колагеновите фибрили. Това означава, че стъкловидното тяло се втечнява на места, а сухото вещество кондензира и се формират плътни структури, изградени основно от колаген, които плуват в основното вещество. Колагеновите слепвания създават сянка върху ретината. Така виждаме плуващи артефакти с всякакви форми, посочи д-р Атанасова.

 

Процесът на стареене започва около 40-годишна възраст. При някои състояния като: късогледство, след операция за премахване на катаракта, като резултат от очна травма, диабетна ретинопатия, очни тумори и пр., започва и по-рано.

 

Други състояния също са свързани с наличие на мътнини в стъкловидното тяло: Synchysis scintillans – холестеролови отлагания; Астероидна хиалоза – натрупване на фосфолипиди с високо съдържание на калций. Парадоксалното в тези състояния е, че макар плуващите мътнини да са много повече, мозъкът  не ги възприема и човек не знае, че ги има. 

 

Най-често мътнините в стъкловидното тяло не изискват лечение.

Повечето хора постепенно свикват с тях и спират да ги забелязват

 

Все още консервативните методи за лечение с нестероидни противовъзпалителни капки за очи или хранителни добавки остават неубедителни.

 

Все повече навлиза употребата на лазери в лечението на плуващи мътнини чрез т. нар. лазерна витреолиза. Повечето офталмолози все още се въздържат от този тип терапия поради съществуващите противопоказияния, а и усложнения след манипулацията.

 

Противопоказанията са:

  • наличие на прекалено много плуващи мътнини;
  • получените вследствие на възпалителен процес в стъкловидното тяло или кръвоизлив;
  • разположените точно през макулата на окото /б.а.- поради риск от засягане на самата макула при обработката с лазер/.

 

Усложненията могат да бъдат поява на катаракта, нараняване на ретината от лазера и повишаване на вътреочното налягане.

 

В някои крайни случаи при наличието на прекалено много мътнини, които водят до намаляване на зрителната острота или при кръвоизлив в стъкловидното тяло /б.а.-хемофталм/, който не може да се резорбира само с консервативно лечение, се подхожда към оперативно премахване на стъкловидното тяло – витректомия.

 

В процеса на ликвификация /втечняване/ може да настъпи задно отлепване на стъкловидното тяло - изцяло или частично от задния полюс на ретината, след което се придърпва към своята база. Понякога в тези случаи пациентите се оплакват от наличие на „светкавици“. В други случаи стъкловидното тяло е плътно сраснало с ретината и макулата. Когато започне да се отдръпва от нея се получава т. нар. витрео-тракционен синдром, тоест стъкловидното тяло дърпа ретината и дори може да я отлепи. В този случай пациентите отново се оплакват от „светкавици“. Внезапната им поява, особено ако са придружени с плуващи мътнини, които преди това не са били налични, винаги е повод за спешно посещение при офталмолог.

 

Не на последно място е добре да знаем, че

в стъкловидното тяло могат да се появят плуващи мътнини и от възпалителни процеси

В него е възможно да настъпи и кръвоизлив - хемофталм. Това може да се случи поради някоя от следните причини:

  • диабетна ретинопатия;
  • задно отлепване на стъкловидното тяло с или без отлепване на ретината;
  • тумори на окото;
  • кръвни заболявания;
  • атеросклероза;
  • високо кръвно налягане.

Често преди загубата на зрение пациентите съобщават, че са наблюдавали замъгляване на зрението като „цигарен дим“ или „черни фойерверки вътре в очите“. Във всички тези случаи е необходима намеса на офталмолог. Тези състояния не са безобидни и е необходимо лечение и проследяване от специалист, а по преценка и оперативна намеса.

Коментари