Публикация

Шифърът на здравето

Когато става въпрос за връзката между рождената дата и здравето, кариерата или семейния живот, обикновено се сещаме за астролозите. Но тази зависимост привлече вниманието и на лекари и психолози.


Те твърдят, че предразположеността към наднормено тегло, захарен диабет, сърдечно-съдови заболявания или алергии зависи от месеца, в който сме родени. Пряка е връзката още между деня, в който сме се появили на бял свят, и дали ще бъдем плахи или смели, дали ще сме левичари, дали ще имаме много деца.

Още през 1950 година на един австрийски лекар му направило впечатление, че голяма част от пациентите му, които са болни от рак, са родени в определени месеци. Той анализирал данните на почти три хиляди случая на смърт от тежкото заболяване. Резултатът потвърдил неговото предположение – при хората, родени между май и август, рискът да се разболеят от рак е много по-малък. По-късни изследвания показали аналогични резултати.

Хората, родени през есента, винаги отбелязват датата в компанията на много приятели и роднини. Те достигат и най-преклонна възраст. Това установили двама учени от Института за демографски изследвания в Росток, които проучили повече от милион души, които са починали от 1968 до 1998 година в Австрия, Дания, САЩ и Австралия и в момента на смъртта си са били над 50-годишна възраст. В Южното полукълбо всичко е обратно – австралийците дълголетници се появяват на бял свят през второто тримесечие, когато е есента в тази част на земното кълбо.

Учени от университетите в Бристол и Единбург неотдавна изследвали 4286 жени на възраст от 60 до 79, които били родени от 1919 до 1940 г. в 23 различни града на Великобритания. Било установено, че жените, които са родени през зимата, по-често страдат от високо ниво на холестерола, снижена функция на белите дробове, повишена предразположеност към сърдечно-съдови заболявания. Рискът от възникване на сърдечни проблеми при жените, появили се на бял свят през най-студените месеци, бил по-висок с около 24%.

-brr-

Специалисти от Центъра по съня в Пекин твърдят, че повечето пациенти, които се обръщат към тях за помощ, са родени през зимата. Този извод бил направен, след като били изследвани повече от 700 души с такива проблеми. Оказало се, че 40% от тях са родени през ноември, декември и януари. Тези месеци са най-студени в Китай. А сред родените през пролетта, лятото и първите два месеца на есента от безсъние страдали само 20%.

Изследователи от виенския университет пък доказали, че хората, родени през пролетта, са по-високи от тези, появили се на бял свят през други сезони на годината. Левичари се раждат от септември до февруари, а родените през пролетта често са изключително плахи.

Щастливците се появяват на бял свят през лятото. Това доказват изследванията на Ричард Вайзман от университета в Хардфордшир. Той провел допитване, в което взели участие 40 хиляди души. Професорът по психология проучил връзката между месеца на раждане и възгледите за живота. Родените през лятото се оказва, че са хванали птицата на щастието.

Или поне те така мислят. Самооценката им определено била по-висока от тази на другите участници в допитването, както и оптимистичната им нагласа.

Тези изследвания нямат нищо общо с астрологията. Учените обясняват резултатите с факти. По време на бременността и първите месеци след раждането околната среда въздейства на хората по различен начин. Факторите, влияещи на децата в този период, имат дълговременно въздействие върху физическото им, умствено и емоционално развитие. Месецът на раждане се оказва независим фактор, който носи риск от определени заболявания, или обратното – повишава устойчивостта към други.

Не съществува месец, в който е най-добре човек да се роди. Всеки от тях има своите плюсове и минуси. Хората, които ги знаят, имат възможност, водейки определен начин на живот, да окажат противодействие на възможните рискове.

Коментари