Приложение на пробиотиците в педиатрията
Lacto 4 VIP (Лакто 4 ВИП)
Lacto 4 VIP (Лакто 4 ВИП)
Хранителни добавки
Приложение на пробиотиците в педиатрията

Приложение на пробиотиците в педиатрията

Бифидобактериите водят до по-добро наддаване на бебетата поради по-добро усвояване на белтъка. Те подпомагат и усвояването на калция и други минерали и витамини

Микроорганизмите са неразделна част както от кръговрата на веществата в природата, така и от обмяната на веществата в човешкия организъм. Все по-честите вирусни и бактериални заболявания, лечението с антибиотици, стресът, неправилното хранене и други фактори са предпоставка за нарушаване на нормалната микрофлора в човешкия организъм. Това провокира учените да търсят препарати, с които да се балансира и възстанови нормалната чревна флора.

Решението е използването на специални биологични лечебни препарати - пробиотици. Те са съставени от 

живи микроорганизми, които влияят благотворно на храносмилателния тракт 

и са естествен, безвреден биологичен продукт, съставен от чисти микробни култури. Ефективното действие на пробиотиците се определя от наличието на голяма концентрация от жизнени и биологичноактивни микроорганизми от рода Lactobacillus (Bulgarikus, acidofilus), Bifidobacterium, Saccharomyces, Strеptococcus termophilus и др. 

Първоизточникът на пробиотиците е българското кисело мляко

Възможно ли е организмът да си набави необходимото количество микроорганизми за поддържане на нормалния баланс чрез консумация на кисело мляко? Да, за здрав човек с добър хранителен режим. Не е така при дисбактериоза, лечение с антибиотици, чревни ентеровирусни или бактериални инфекции. Практически не е възможно човек да изяжда толкова кисело мляко, че да осигури необходимото количество живи бактерии. Ефектът се постига чрез приемане на препарат с голяма микробна концентрация. При употребата на антибиотик е необходимо приемът на пробиотик да започне успоредно с антибиотика, като се приемат по различно време през деня.

Пробиотиците са особено важни през първите 2-3 години от живота

Бебетата на естествено хранене страдат по-малко от колики  и други храносмилателни смущения. Това се дължи на факта, че кърмата съдържа бифидогенни фактори, стимулиращи развитието на Bacterium bifidum - най-важният естествен антагонист на болестотворните чревни микроорганизми. Бифидобактериите трябва да съставляват 99% от чревната флора на здравите кърмачета. Те осигуряват защита срещу чревни инфекции, причинени от Salmonella, Shigella (дизентерия), ентеропатогенни E. colli и др. Бифидобактериите произвеждат млечна и оцетна киселина, които пречат на ферментацията и развитието на нежелани бактерии в червата.

Приети чрез храната, бифидобактериите водят до по-добро наддаване на бебетата поради по-добро усвояване на белтъка. Те подпомагат също усвояването на калция и други минерали и витамини. 

Бебетата получават бифидобактериум инфантис и други полезни микроорганизми при преминаване през родовия канал 

Тези бактерии влизат през устата на бебето в червата и се прикрепват към стените им, преди други вредни микроби от външния свят да направят същото.

Бебетата, родени чрез цезарово сечение, нямат възможност да получат тези полезни микроорганизми

Ако те са и на изкуствено хранене, чревната им флора е като тази на възрастните. Чревната флора на бебетата, дори кърмени и здрави, е относително нестабилна. Промени в хранителния режим, ваксинации, инфекции могат да причинят дисбаланс.

Статия на д-р Татяна Ралчева - секретар на Националното сдружение на педиатрите специалисти от извънболничната помощ

Реклама

Мнения

10 юли 2015 12:56
димитър василев
10 юли 2015 12:56

Първоизточникът на пробиотиците е българското кисело мляко

10 юли 2015 11:31
Мария Бонева
10 юли 2015 11:31

Първоизточникът на пробиотиците е българското кисело мляко

10 юли 2015 10:39
Мария Попова
10 юли 2015 10:39

Първоизточникът на пробиотиците е българското кисело мляко

10 юли 2015 10:11
Румен Попов
10 юли 2015 10:11

Първоизточникът на пробиотиците е българското кисело мляко

10 юли 2015 09:45
Емил Тодоров
10 юли 2015 09:45

Първоизточникът на пробиотиците е българското кисело мляко

10 юли 2015 09:30
Даниела Попова
10 юли 2015 09:30

Първоизточникът на пробиотиците е българското кисело мляко

10 юли 2015 09:10
Силвия Тодорова
10 юли 2015 09:10

Първоизточникът на пробиотиците е българското кисело мляко.

10 юли 2015 09:06
нина  димитрова
10 юли 2015 09:06

Първоизточникът на пробиотиците е българското кисело мляко

10 юли 2015 01:25
г-н Даниел Додев
10 юли 2015 01:25

Първоизточникът на пробиотиците е българското кисело мляко

10 юли 2015 00:17
Тодор Михайлов
10 юли 2015 00:17

българското кисело мляко

10 юли 2015 00:17

българското кисело мляко

10 юли 2015 00:04
Радка Михайлова
10 юли 2015 00:04

българското кисело мляко