Публикация

Внимание! Грип!

Срещу грипа няма траен имунитет. От грип може да се боледува всяка година, а дори и по няколко пъти годишно.


Грипният вирус е много активен и агресивен – при контакт с него заболяването настъпва след броени часове и често протича тежко. Най-неприятни са пандемиите, които настъпват през определени периоди. Тогава заболяването се превръща в масово бедствие и поставя на изпитание цели държави и континенти.

Икономическата криза е един от факторите, които водят до увеличаване на заболеваемостта от грип, но само защото се повишава стресът, който намалява съпротивителните сили на организма. Ако един човек има материални затруднения, не се храни здравословно и пълноценно, избягва физическата активност, ако е депресиран, той е много по-уязвим от грипа.

Студът сам по себе си не може да предизвика инфекциозни заболявания, защото те се причиняват от вируси или бактерии, но ниските температури имат отношение към грипа: преохлаждането на организма води до свиване на кръвоносните съдове, включително в носоглътката и горните дихателни пътища. Грипът попада в организма именно чрез горните дихателни пътища.

Срещу грип не трябва да се пият антибиотици, защото те действат само срещу бактериите и нямат никакво влияние върху вирусите. А вече всички знаят, че грипът е вирусно заболяване. Антибиотиците имат място в лечението на някои от усложненията на грипа.

Затова при установено заболяване е препоръчително да се употребяват специалните лекарства срещу грип, които атакуват директно вируса и съдържат римантадин хидрохлорид. Те може да се използват и за профилактика, например по 1 таблетка дневно по време на епидемия (максимум 30 дни). За лечение се прилагат между 5 и 7 дни по схема според възрастта.

Ползата от тези препарати е, че заболяването протича много по-леко и за по-кратко време, особено, ако лечението започне навреме – в първите 24 часа от появата на симптомите.

От друга страна, специфичната терапия е профилактика срещу усложненията, които понякога може да са фатални, особено за хора с други хронични заболявания или просто в напреднала възраст.

Затова е добре човек да има у дома опаковка с противовирусен препарат, за да може да реагира бързо и адекватно, когато лекарят му предпише лечението.


Коментари