Публикация

Пробиотиците в помощ на педиатъра

Най-често се прилагат при остър ентерит и диария, свързана с прием на антибиотик. Помагат и при различни алергични състояния в детска възраст


Приложението на пробиотици в лечението стана популярно през последните десетина години. За мястото им говори самото название – от гръцката дума про, което значи промоция, подкрепа и био - живот. Пробиотиците представляват живи бактерии или дрожди, които могат да бъдат добавка към храната или компонент на самата храна (както е при кравето мляко) и имат благоприятен ефект върху човешкото здраве. Те стимулират защитата на гастроинтестиналния тракт и повишават устойчивостта на организма към микробните патогени и спомагат за елиминирането им. В пробиотиците най-често използваните бактерии са лактобацилите и бифидобактериите, като от лактобацилите съществуват над 50 щама, а от бифидобактериите - около 30 щама.

Сферите на приложение на пробиотиците в детската възраст са няколко.

При остър ентерит

Клинични проучвания доказват, че те скъсяват продължителността на дните с диария, намалява и честотата на изхожданията. В същото време се скъсява периодът, в който причинителят - това най-често е ротавирус - се излъчва с изпражненията, и по този начин се ограничава епидемията от тази инфекция. Практиката го потвърждава.

При антибиотик асоциираната диария

Това е второто основно приложение на пробиотиците при децата. Причината за нея е, че антибиотиците унищожават както патогенните организми, предизвикали заболяването, така и нормалната чревна флора. Това води до нарушения в метаболизма на въглехидратите и оттам до осмотично предизвикана диария.

Когато децата са болни и имат температура, те не се хранят, а диарията влошава състоянието им и понякога дори може да бъде причина и за болнично лечение. Така че е важно да се прилагат пробиотици едновременно с антибиотиците, като трябва обаче да има около два часа преди и след приема на антибиотика. Освен това е добре след антибиотичното лечение още около двайсетина дни пробиотиците да не се прекъсват. Това са двата най-чести случая, които налагат приложението на пробиотици в детската възраст.

При алергични състояния

Освен това те помагат и при алергичните състояния, които в индустриалния свят през последните години се увеличават – като алергичния риноконюнктивит, атопичния дерматит, алергията към продукти на кравето мляко. Има и проучвания, които доказват подобряването в клиничния ход на атопичния дерматит и на алергията към протеините на кравето мляко - когато към специализираните формули на млеката за тези деца се добавят пробиотични смеси.

При всички случаи приложението на пробиотици трябва да бъде назначавано от лекар – за да се избере видът на пробиотика, дозата, продължителността на приема. Защото пробиотиците могат да бъдат и опасни, особено при много недоносени деца, при деца, които имат нарушение в имунитета, с хронични заболявания.

Освен това се смята, че пробиотичните щамове имат резистентност към някои антибиотици и когато се използват ненужно, тогава биха могли да предадат тази резистентност към патогените, причиняващи болести. И по този начин вредните бактерии стават нечувствителни към антибиотиците, което би било проблем.

В аптечната мрежа има много пробиотици, има комбинации от пробиотици и пребиотици. Съдържанието на пробиотика има значение, както и количеството на бактериите, защото голяма част от пробиотиците на пазара са с много малко количество живи бактерии. Примерно в „Лакто4 ВИП” се съдържат живи и достатъчно на брой лактобацили, които са изключително подходящи в хода на острия ентерит, както и при антибиотик асоциираните диарии. Има значение и съхранението - една част от пробиотиците трябва да се съхраняват в хладилник, защото това са живи бактерии. Други биха могли да се съхраняват и извън хладилник. Това е изключително важно и затова лекарят действително трябва много точно да предпише как да се съхранява, кога да се приема - по време на храна, между храненията, колко да е отдалечено от антибиотичното лечение.

Коментари

елка владова
13 юли 2016 17:56

Много полезна информация. Пробиотиците намират изключително приложение не само в педиатрията, а в много по-вече области на медицината. Бихме се радвали да се разясни приложението им в хирургия,онкология, дерматология. Благодаря!