Публикация

Медици все по-често откриват остеопороза и при мъжете

Рисковата възраст за хората от двата пола е след 50 години. Важно е да се знае, че при всяко счупване, което не е от катастрофа или падане от по-високо, трябва да се мисли за остеопороза.


Остеопорозата засяга и мъжете, въпреки че е известна като заболяване на жените. Това заяви в Новотел "Пловдив" проф. Сократес Папапулос, консултант и директор "Костни и минерални проучвания" в клиниката по ендокринология и метаболитни заболявания към Университета в Лейден (Нидерландия).  Повод за срещата с медиите бе предстоящия Международен ден на остеопорозата-20 септември. Тя се проведе в рамките на "Училище по ендокринология", което Българското дружество по ендокринология организира в Пловдив от 16 до 19 октомври 2014 г.

Професорът поясни, че pисковата възраст за хората от двата пола е след 50 години. Важно е да се знае, че при всяко счупване, което не е от катастрофа или падане от по-високо, трябва да се мисли за остеопороза. Това да бъде алармен сигнал, тъй като при всяка фактура, рискът от следващи става още по-голям, подчерта изтъкнатия специалист.
"Пациентите ми казват, че знаят от медиите за остeопорозата, но когато счупат кост не правят връзка, че това е свързано с остеопорозата, а смятат, че е в резултат на удар или падане. След първото счупване обаче идват нови, които стават да по-чести. А това е ясен сигнал, че става въпрос за остепороза. Чак тогава хората се замислат, а трябва да правят това по-рано", уточни проф. Сократес Папапулос
Д-р Александър Шинков от Университетската специализирана болница за активно лечение по ендокринология „Акад. Иван Пенчев“ каза, че 70 % от населението на България е с дефицит на витамин "D", като причината за това, е че не се пече достатъчно на слънце. Така човешкият организъм не може да усвои в пълна степен необходимия му калций, което води до нарушаване на обмяната и до постепенно разрушаване на костите. В нашата страна едва 5 % от възрастните жени се лекуват от остеопороза, а останалите разчитат на късмета си, да не счупят някоя кост.

Коментари