Публикация

Д-р Асен Пенев: Нарушенията на ритъма на сърцето са честа причина за посещение при кардиолог.

Кардиоцентър Понтика е единствената специализирана болница за кардиохирургия и кардиология в Бургас и цяла югоизточна България. Специалистите кардиолози и кардиохирурзи, както и модерната апаратура са гаранция, че при нужда ще получите отговор на всеки ваш проблем.


Нарушенията на нормалния сърдечен ритъм могат да бъдат нарушения на честотата или нарушения в ритмичността на сърдечните съкращения. За нормален сърдечен ритъм се приема пулсова честота между 50 и 100 удара за минута. Когато сърцето бие с честота по-ниска от 50 удара в минута имаме брадикардия, а при честота над 100- тахикардия. При неритмичен пулс, т.е. с неравни интервали между отделните съкращения е налице аритмия - пояснява д-р Асен Пенев от кардиоцентър Понтика.

Често пъти пациентите усещат „прескачане“ на сърцето. Обикновено това се получава, когато някое сърдечно съкращение избърза по време - т.нар. екстрасистола, тогава следващото, „нормално“ съкращение изостава- налице е компенсаторна пауза, която може да се усети от пациента, като „спиране на сърцето“, „прескачане“. Сами по себе си, екстрасистолите не са повод за притеснение – те са нормална находка и при напълно здрави сърца. Важното в случая е да се определи вида на екстрасистолите и тяхната честота.

Особен, много чест вид аритмия е предсърдното мъждене, при което ритъмът на сърцето е хаотичен, т.н. абсолютна аритмия. Тя обикновено е израз на напреднало сърдечно страдание, например дългогодишна хипертония и/или исхемична болест на сърцето.

Обикновено е доста трудно да се постави точна диагноза на аритмията само по оплакванията на пациента. Ако имате подобни оплаквания, обърнете внимание на няколко неща, които биха помогнали на вашия лекар да се ориентира по-точно в диагнозата и биха спестили време и излишни изследвания на вас и на доктора, препоръчва д-р Пенев:

Опишете възможно по-ясно собствените си усещания: неритмично сърцебиене ли усещате или просто усещате по-силно ударите на сърцето; имате ли съпътстващи оплаквания като: виене на свят, болки в гърдите, замайване, случвало ли ви се е внезапна загуба на съзнание (синкоп) и ако има такава, опишете възможно най-точно ситуацията, предхождаща припадъка.

У някои хора с чести синкопи има т.н. продроми, т.е. усещания, промени в зрението, мирис, които предхождат загубата на съзнание и „предупреждават“ пациента за настъпващия припадък. Помислете дали има нещо, провокиращо пристъпите: физически усилия, психоемоционален момент. Не забравяйте, че приятните емоции също могат да провокират оплаквания. Аритмията може да се провокира и от излагане на прекомерен студ или жега.

Често пъти пациентите приемат други медикаменти, имащи отношение към сърдечния ритъм, така че изредете всички медикаменти, които приемате, независимо по какъв повод са ви предписани. Кофеинът, никотинът, алкохола, енергийните напитки, също са честа причина за оплаквания.

Не пропускайте да покажете на лекаря всички медицински документи и изследвания, независимо, че не са свързани с кардиологични проблеми – едни от честите причини за аритмия са заболяванията на щитовидната жлеза, диабетът, белодробни страдания и др.

Първа стъпка към диагнозата е изясняването типа на аритмията. Регистрирането на ЕКГ по време на пристъп на аритмия е от ключово значение за диагнозата. Понякога се налага т.нар. Holter ЕКГ – това е 24 часов запис на електрокардиограма. На пациентът се поставят електроди, свързани с малък, лек портативен апарат, записващ непрекъснато електрическата активност на сърцето. През време на изследването, пациентът извършва обичайната си ежедневна дейност, без да се съобразява с апарата. Впоследствие, записът се анализира от лекар, описва се типа, продължителността и честотата на регистрираните ритъмни нарушения, ако има такива.

С цел изясняване причината за ритъмните нарушения може да се налага изследването и на кръвни показатели, работна ЕКГ-проба, различни инвазивни изследвания.

Не забравяйте, че най-честите причини за аритмии са исхемичната болест на сърцето, хипертонията, които в наше време са лечими.

В редки случаи може да се наложат по-сложни изследвания-електрофизиологично изследване на сърцето, при което ЕКГ се записва директно от вътрешността на сърдечните кухини. Този метод може да се приложи и за лечение на някои тежки, неповлияващи се от медикаменти аритмии.

" }-->

Коментари