Публикация

Плевенски ортопеди преминаха обучение във Франция

В Клиниката по ортопедия и травматология ще се въведе нов метод за протезиране на тазобедрена става, който дава голяма сигурност за пациента


Екип плевенски ортопеди от Клиниката по ортопедия и травматология при УМБАЛ-Плевен бяха на посещение във Франция. Поканата към плевенските специалисти доц.д-р Вихър Ковачев, д-р Христо Гигов и д-р Манчо Ковачев е била отправена от френската групата по ендопротезиране.

Специалистите са посетили градоветеЛион и Гренобъл, вкоито са извършили интервенции, съвместно с местните екипи. Два дни са били в Лион, като интервенциите са извършвани съвместно със световно известните ортопеди проф. Ален Ферара и проф. Прюдон, който е бивш директор на Световното общество на хирурзите по ортопедия и травматология. Поканата е била по повод внедряване на нов метод за протезирането на тазобедрена стара, а именно протезиране с два центъра на ротация, обясни доц. д-р Ковачев. И поясни, че при него процентът на луксация или разхлабване на тазобедрената протеза на практика се свежда до минимум. Във връзка с въвеждането на новия метод и Плевенската Клиника по ортопедия и травматология, екипът е бил на посещение във Франция, като е оперирал съвместно с известните специалисти. Първата операция, която са извършили е било първично протезиране, а след това ревизионно протезиране, допълни доц. д-р Ковачев.

Според него този метод ще се наложи в бъдеще, като той е много по-сигурен. Доц.д-р Ковачев поясни, че благодарение на началника на Клиниката по ортопедия и травматология в Плевен, доц. д-р Емил Балтов екипът е имал възможност да посети Франция и да се учи от най-добрите в света. Доц.д-р Балтов допълни, че методът е много по-надежден за пациента. „При нас т.нар. информирано съгласие на болния е застъпено много добре в Клиниката по ортопедия. Ние казваме на пациенти, че когато преминават през подобна интервенция има два проблема. 

Единият е инфекция, който е общо хирургичен проблем, а вторият е разхлабване или изкълчване на протезата. На втория проблем може да се повлияе единствено и само технологично, а това ще се случи с въвеждането на новия метод“, завърши доц. д-р Балтов

Коментари