Публикация

Акад. Дамян Дамянов: 400 болници в България - това е аномалия

Акад. Дамян Дамянов: 400 болници в България - това е аномалия

Как държавните болници да се конкурират с частните, при положение че нямат право на реклама, на подбор на пациентите си, не могат да откажат спешна помощ, пита началникът на Клиниката по хирургия в УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ"


Нарастването на болниците в България на 390-400 е пълна аномалия, заяви началникът на Клиниката по хирургия в УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ" акад. Дамян Дамянов в интервю за CredoWeb. Това е последица на неолибералната политика и на пълната липса и контролни функции от страна на държавата. Привържениците на неолибералната политика очакваха, че като направят джипитата еднолични търговци, между тях ще възникне конкуренция, преместване на пациенти от един към друг, и тези, които са некадърни, ще отпаднат от само себе си. Това обаче не се случи. Джипитата бяха 5200, сега са 4900, но намалението е по чисто механични причини – заминали за чужбина или просто са се пенсионирали. Логиката с болниците е същата - те трябва да се конкурират и в резултат на естествения подбор тези, които не са качествени, да отпаднат от само себе си. Да е отпаднала някоя?! Тенденцията е точно обратната – болниците бяха 260, сега са 360, продължават да се увеличават. Още не е започнала да работи една частна болница, а здравната каса вече е задължена да я финансира по някакви политически причини или връзки. Това е безобразие. При такъв род политика държавата е заинтересована да не се вглежда много в частните болници. Отделно, че частните болници имат право на реклама, на нелоялна конкуренция. Държавните болници нямат право да подбор на пациентите си, нямат право да откажат спешна помощ. Приемат целия този социален контингент с проблеми и държавата въпреки това казва: „Вие трябва да се конкуриране наравно с частните болници“. Как да стане това?!

При всички случаи един по-специален режим и отношение към държавните болници е задължителен.  Държавата трябва да поддържа един скелет, определен брой от държавно и общински осигурени болници с гарантиран бюджет, които да осигуряват основата на здравеопазването.

Коментари

8 фев 2015 16:30

Болниците са под регулаторния механизъм на пазарната икономия .

Съгласен съм. Това е супер аномалия на фона на намаляващото у нас население.