Публикация

БЛС ще прави регистър на лекарските грешки

Младите медици да започват със 1300-1500 лв.


До 2 г. първият регистър на лекарските грешки в България ще бъде факт. Това обяви новият председател на БЛС д-р Венцислав Грозев.

Целта е лекарите да бъдат защитени от неоснователни нападки, 

както и да предоставя методология, на поведение предпазваща от допускането на грешки с неблагоприятни последици, обясниха от БЛС.

От началото на годината съюзът на медиците е издал 198 сертификата за добра практика, които обикновено лекарите ползват, за да напуснат страната. Проблемът с напускащите лекари не е само на съсловната организация, а и на управляващите, каза д-р Стоян Борисов, главен секретар на БЛС.

От съсловната организация предлагат младите медици да започват работа с начална заплата 1300-1500 лв., каза още Борисов.

Най-съществените приоритети на БЛС в дългосрочен план са остойностяването на лекарския труд и задържането на младите лекари в пределите на страната ни, каза д-р Венцислав Грозев. 

„На никого в момента не е ясно колко струва трудът на нашите колеги. Клиничните пътеки не носят условията за регламентиране и остойностяване на труда”, обясни той и припомни, че БЛС е твърдо против намаляване цените на клинични пътеки, докато те са финансов фактор. То би довело до увеличаване обема на дейност, а то от своя страна – до намаляване на качеството, разясни д-р Грозев. „БЛС е категорично против”, заяви той.
Лекарският съюз се обяви и против сливането на лечебни заведения

които не са собственост на МЗ. „Там, където сливането е в чисто административен аспект, то е приоритет и право на министерството, но там, където собствеността е различна – нещата трябва допълнително да се разгледат и БЛС ще направи всички постъпки мнението му да бъде чудо”, каза още д-р Грозев.
Относно задържането на младите лекари в страната ни, така че техният потенциал на професионалисти да бъде използван, процесът вече е стартиран, обясни председателят на БЛС. „До сега съсловната организация е раздала 127 стипендии на млади лекари, което ги подпомага с по 400 лева месечно. Ще направим всичко възможно и младите колеги да бъдат приобщени към Управителния съвет на БЛС, така че да стоим с ръка на пулса на техните проблеми и да работим за тяхното разрешаване”, допълни той. 

Първият брифинг на новото ръководство на БЛС - виж на видео

Акушерство и гинекология Вътрешни болести Гастроентерология Инфекциозни болести Кардиология Медицинска генетика и ембриология Неврохирургия Нефрология Образна диагностика Обща медицина Ортопедия и травматология Педиатрия Психиатрия Ревматология Социална медицина и здравен мениджмънт Спешна медицина Спортна медицина Съдова хирургия Токсикология Урология Фармация Хирургия Хранене и диететика Здравна политика БЛС лекарски грешки Венцислав Грозев регистър на лекарските грешки

Коментари