БЛС ще прави регистър на лекарските грешки
Български лекарски съюз (БЛС)
Български лекарски съюз (БЛС)
Организация
БЛС ще прави регистър на лекарските грешки

БЛС ще прави регистър на лекарските грешки

Младите медици да започват със 1300-1500 лв.

До 2 г. първият регистър на лекарските грешки в България ще бъде факт. Това обяви новият председател на БЛС д-р Венцислав Грозев.

Целта е лекарите да бъдат защитени от неоснователни нападки, 

както и да предоставя методология, на поведение предпазваща от допускането на грешки с неблагоприятни последици, обясниха от БЛС.

От началото на годината съюзът на медиците е издал 198 сертификата за добра практика, които обикновено лекарите ползват, за да напуснат страната. Проблемът с напускащите лекари не е само на съсловната организация, а и на управляващите, каза д-р Стоян Борисов, главен секретар на БЛС.

От съсловната организация предлагат младите медици да започват работа с начална заплата 1300-1500 лв., каза още Борисов.

Най-съществените приоритети на БЛС в дългосрочен план са остойностяването на лекарския труд и задържането на младите лекари в пределите на страната ни, каза д-р Венцислав Грозев. 

„На никого в момента не е ясно колко струва трудът на нашите колеги. Клиничните пътеки не носят условията за регламентиране и остойностяване на труда”, обясни той и припомни, че БЛС е твърдо против намаляване цените на клинични пътеки, докато те са финансов фактор. То би довело до увеличаване обема на дейност, а то от своя страна – до намаляване на качеството, разясни д-р Грозев. „БЛС е категорично против”, заяви той.
Лекарският съюз се обяви и против сливането на лечебни заведения

които не са собственост на МЗ. „Там, където сливането е в чисто административен аспект, то е приоритет и право на министерството, но там, където собствеността е различна – нещата трябва допълнително да се разгледат и БЛС ще направи всички постъпки мнението му да бъде чудо”, каза още д-р Грозев.
Относно задържането на младите лекари в страната ни, така че техният потенциал на професионалисти да бъде използван, процесът вече е стартиран, обясни председателят на БЛС. „До сега съсловната организация е раздала 127 стипендии на млади лекари, което ги подпомага с по 400 лева месечно. Ще направим всичко възможно и младите колеги да бъдат приобщени към Управителния съвет на БЛС, така че да стоим с ръка на пулса на техните проблеми и да работим за тяхното разрешаване”, допълни той. 

Първият брифинг на новото ръководство на БЛС - виж на видео

Мнения