Публикация

Следваканционeн синдром – неизбежен ли е?

Според психолозите близо една трета от хората, които се връщат от лятната си ваканция, страдат от сериозен дискомфорт, умора, липса на концентрация и раздразнителност в първите дни.


Лавината имейли и спешни задачи, които са се натрупали по време на отсъствието ни, заплашва да повлече след себе си не само позитивните ни емоции от отпуската, но и да доведе до силен стрес, да отключи депресия, да срине имунитета ни, да причини главоболие, безсъние, стомашни проблеми. Особено застрашени са жените, които в допълнение към служебните ангажименти са натоварени и с грижата за децата и дома.

Всички тези проблеми имат ефективни и безвредни за организма природни решения. Но преди да потърсите най-подходящото за вас, замислете се върху следното: ако очакването за завръщането ви на работа и за срещата с колегите в офиса ви измъчва до степен да провали последните дни от ваканцията ви, ако дори мисълта за това ви се струва непоносима, може би е време да направите сериозни промени в живота си.

Балансирано хранене за добро настроение
Първа стъпка, която не търпи отлагане - променете нездравословния си „ваканционен” модел на хранене. Спрете алкохола и цигарите. Пийте минимум 2 литра вода дневно, други подходящи напитки са билков или зелен чай, фрешове от плодове и зеленчуци. Избягвайте сладките изкушения, които водят до резки скокове и спадове в нивата на кръвната захар, а това повишава нивата на стреса в ежедневието. Поради същата причина намалете и напитките с кофеин, които в по-големи количества засилват чувството за тревожност. Приемани през втората половина на деня пък задълбочават проблемите със съня.
Ако в менюто си добавите повече грах, леща, пиле, яйца, зеленолистни зеленчуци и горски плодове, ще се повиши производството на допамин в организма ви, а този невротрансмитер регулира чувството ни за удоволствие и мотивация.
Нуждаете се също и от високи нива на серотонина, който отговаря за позитивните ни емоции, а също и за качеството на съня ни. За баланса на серотонин хапвайте редовно бобови растения, банани, сурови ядки и пълнозърнести храни. Дисбалансът може да се коригира също с прием на минерала магнезий.

Помощ от природата
Съществуват природни средства, които подпомагат нервната система, облекчават безсънието, зареждат с енергия.
Гинко билоба – за по-добра памет и концентрация, енергия и добро настроение. Особено ефективен при стрес и психическо натоварване, подобрява оросяването на мозъка. Не случайно влиза в състава на редица хранителни добавки.
Маточина - чаят от маточина успокоява, повишава концентрацията и активността в работата. Помага при тревога и раздразнение, а също и при неспокоен сън.
Тученица – растение с висока хранителна стойност, от което в миналото у нас са приготвяли много различни здравословни ястия и напоследък отново започва да придобива популярност с полезните си свойства. Можете да си направите чай от тученица, който се пие веднъж дневно (1 ч. л. сушена тученица се запарва с чаша вряла вода и се прецежда) или да я добавите към салати, супи, ястия. Изключително богата на витамини, тученицата укрепва имунната система, а заради високото си съдържание на минерали, действа като естествен антидепресант.
Розмарин – като масло във ваната или изсушен под възглавницата, действа успокояващо на нервната система.
Жълт кантарион – чаят от жълт кантарион е популярен с действието си срещу липсата на настроението и и апатията.
Зелен чай – чудесен източник на L-теанин, който има успокояващ ефект при нервност и раздразнителност и повлиява стойностите на серотонина и допамина, важни,за да се чустваме бодри и с добро настроение.

Връщане на минералния баланс
Балансът на нивата на магнезий, калий и калций в организма е от голямо значение за овладяването на стреса и напрежението. 

Как да успокоите мислите и да релаксирате
Два часа преди лягане изключете телевизори, компютри, таблети, смартфони. Стимулиращото действие на техните екрани трае много по-продължително, отколкото подозираме. Малко преди лягане можете да си направите топъл компрес около врата и раменете за 10 минути. Легнете, затворете очи, дишайте дълбоко и се отпуснете. Съсредоточете се последователно върху това как отпускате мускулите на лицето, шията, горната част на гръдния кош и гърба. 

Как по-лесно да се върнете към работен ритъм
Работната седмица бързо ви е увлякла и сякаш вече не помните, че изобщо сте почивали! Направете всичко възможно да си осигурите ежедневен престой на открито поне за 1 час. Да се затворите от офиса в дома си и обратно е възможно най-лошото, което можете да си причините. Под действието на ултравиолетовите лъчи организмът произвежда витамин D, нужен за отделянето на серотонин - природното „хапче” за добро настроение.
Разходките на чист въздух ще ви дадат нужната слънчева светлина и кислород, ще ви заредят с настроение и енергия... до следващата почивка. Какво чакате? Започнете с нейното планиране още отсега!

Източник: http://www.puls.bg/health/

Акушерство и гинекология Вътрешни болести Гастроентерология Инфекциозни болести Кардиология Медицинска генетика и ембриология Неврохирургия Нефрология Образна диагностика Обща медицина Ортопедия и травматология Педиатрия Психиатрия Ревматология Социална медицина и здравен мениджмънт Спешна медицина Спортна медицина Съдова хирургия Токсикология Урология Фармация Хирургия Хранене и диететика синдром добро настроение отпуска депресия след отпуска следваканционен синдром

Коментари