Публикация
Да обърнем внимание на черния дроб
Черният дроб чисти нашия организъм от токсини и вредни метаболити. За това трябва да го поддържаме в добра форма. А ние постоянно го товарим с мазна и сладка храна, с алкохол и различна химия. И се сещаме за него само когато престане да работи добре.
Черният дроб чисти нашия организъм от токсини и вредни метаболити. За това трябва да го поддържаме в добра форма. А ние постоянно го товарим с мазна и сладка храна, с алкохол и различна химия. И се сещаме за него само когато престане да работи добре.
Признаци за влошеното състояние на черния дроб
-Пожълтели склери на очите;
-Пигментни петна;
-Горчив вкус в устата;
-Лесна уморяемост и отпадналост;
-Нарушено храносмилане;
-Тежест или болка в дясното подребрие.
Ако сте забелязали дори един от тези признаци е време да посетите гастроентеролога за корекция на диетата и лечение. И е време да позволите на черния си дроб да отдъхне и да му обърнете по-специално внимание.
Спрете алкохола. Не употребявайте безразборно и ненужно лекарства и билки и не се самолекувайте. Намалете много сладките и мазни храни и започнете да се храните по-здравословно.
Какви продукти обича черния дроб? За добрата му функция помагат свежите плодове и зеленчуци – те задължително трябва да присъстват при всеки прием на храна. Освен това цитруси, растителни масла /зехтин, ленено и орехово олио/, мляко и млечнокисели продукти /съдържат есенциални фосфолипиди, които не се изработват в организма/, риба, ядки, семена.
Ябълки. За добрата работа на черния дроб е необходимо да изяждате две сурови ябълки на ден с кората. Но ако не ви понасят суровите плодове и печените ябълки са много полезни.
Сушени кайсии. Всички сушени плодове отлично заменят захарта, която в рафиниран вид не е много полезна за черния дроб. Те са много сладки, но се смилат бавно и въпреки, че съдържат глюкоза и фруктоза не предизвикват резки покачвания на кръвната захар. Фибрите, пектинът и витамините благотворно влияят на черния дроб и му помагат по-успешно да чисти организма от токсини.
Цвекло. То е полезно за черния дроб и сурово, и варено. Има мощно очистително действие. Бетаинът в сока от цвекло стимулира работата на черния дроб. Стимулиращ коктейл може да се направи от пресен сок от цвекло, краставица, ябълка, половин лимон и лъжичка зехтин. Ако се добави сок от морков и целина целият организъм ще се почувства обновен.
Зелени листни зеленчуци и подправки. Отлично очистват храносмилателната система и черния дроб включително. Хлорофилът на зелените салати помага да се отделят токсините, неутрализира тежките метали, пестицидите, доставя витамин Е и фолати. Но трябва да избягвате спанак и лапад, ако имате диагностицирано заболяване на черния дроб и жлъчния мехур.
Пуешко месо. При чернодробни заболявания е забранено мазното месо. Но продукти с достатъчно съдържание на белтъчини са много необходими. Най-доброто за черния дроб е постно птиче месо, напр. от пуйка. В него се съдържат селен, фосфор, желязо, калций, натрий,калий, витамини В1, В3, В12, участващи в ефективното производство на енергия от въглехидрати и предотвратяващи тяхното превръщане в мазнини. Освен това пуешкото месо много добре се усвоява.
Куркума. Най-любимата подправка на черния дроб. Може значително да се подобри работата му, ако просто се добавя по щипка куркума във всяко ястие. Тя облегчава храносмилането, ако сте преяли с мазна храна. Снижава холестерола в кръвта. Намалява желанието за сладка и мазна храна. Има защитно действие – предпазва черния дроб от различни вредни въздействия.
Авокадо. Съдържа много мононенаситени мастни киселини. Способства за понижаване на холестерола в кръвта. Има голямо количество микроелементи: фосфор, калций, желязо, калий. Съдържа много глутатион, естествения антиоксидант на клетките, но за съжаление той не може да достигне до тях, защото се разгражда в храносмилателния тракт.
Зелен чай. Съдържа много антиоксиданти. В хода на разтоварващ за черния дроб ден се препоръчва да се изпият не по-малко от пет чаши на ден.
Продукти, които са вредни за черния дроб:
-Ряпа, репички, хрян;
-Тлъсто месо и мас;
-Маргарин и майонеза;
-Сладки печива;
-Пушени храни;
-Пържени и панирани храни, пържено с масло;
-Сладолед;
-Всички продукти, които съдържат оцветители и консерванти;
-Алкохол.
Коментари