Публикация

Диабетното стъпало е едно от най-честите усложнения на диабета

Диабетното стъпало е едно от най-честите усложнения на диабета

45% от ампутациите в България са следствие от диабетно стъпало

 

От всички усложнения, които диабетът дава, най-тежко е диабетното стъпало.

  • Нарушеното хранене на тъканите при диабетно стъпало може да причини сложни, незарастващи рани. Изчезва усетът за допир и болка в крайниците (причина да не се забелязват и лекуват и малки, и по-големи рани),бързо се образуват язви, които загнояват и това води до гангрена.
  • Причина да се стигне до диабетно стъпало е лош контрол на диабета, липса на профилактика, а, ако се получи диабетна рана, не рискувайте да я лекувате с народна медицина, с лаишки съвети, с „интернет“, защото можете да си причините тежки инфекции, да се стигне до ампутации, акцентират специалистите от Центъра за лечение на труднозарастващи рани в „Пирогов“, които поемат огромна част от потока пациенти в България с тежки диабетни рани.

Близо 45 на сто от ампутациите в България са изцяло следствие от диабетно стъпало, а 2% от диабетно болните вече са понесли ампутация, обобщава проф. д-р Владислав Христов - началник на Втора хирургична клиника в “Пирогов”, председател на Българската асоциация за раните (БАР), ръководител на Центъра за раните в болницата за спешна помощ.

 

Диабетът е една от болестите, които нарушават тежко храненето на тъканите чрез нарушаване на микроциркулацията и това причинява сложни, незарастващи рани. За трудно заздравяващи се считат раните, които не се затварят след четвъртата седмица от появата им. Такива рани имаме още при инсулти, при продължително обездвижени пациенти,при тромбофлебити, при нарушения на артериалното кръвоснобдяване и артериална недостатъчност, след дълго залежаване, както и при пациенти с кожни карциноми, които преди да ни потърсят, са мислели, че имат просто някаква раничка, уточнява професорът.

 

Според епидемиологичните проучвания около 15 % от болните със захарен диабет в хода на тяхното заболяване страдат от лезии на ходилото с различна тежест и характеристики, като това разраняване твърде често завършва с ампутация. В света ампутация при пациенти със захарен диабет има на всеки 30 секунди. Причините за това развитие на болестта и за масовата инвалидизация са липса или слаб контрол на диабета, липса на профилактика на появата на хронични диабетни рани и последващосамолечение или неправилно лечение на усложнението, предупреждават специалистите. Не рискувайте да лекувате появилата се рана, колкото и малка да е тя, с народна медицина, с лаишки съвети, с „интернет“, защото можете да си причините тежки инфекции, да се стигне до ампутации. На всяка цена потърсете специалист, изрично предупреждава проф.Владислав Христов.

Коментари