Публикация

Безплатно безинтерфероново лечение на хепатит С вече и в България

​Включването на иновативната терапия в националния списък за реимбурсиране позволява спешни пациенти с хепатит С да стигнат до революционното лечение още първите месеци на 2016-а


Комбинирана формула препарати за безинтерфероново лечение на хепатит С вече е включена официално в Позитивния списък на България. Първите пациенти от листата на спешно нуждаещите се, инфектирани с хепатит С, ще могат да получат достъп до това безплатно лечение още първите месеци на 2016-а година, съобщават от компетентните здравни институции и гастроентеролози. В началото на 2015-а спешната листа в България, селектирана от експертите от Научното дружество по гастроентерология и Българската асоциация за изучаване на черния дроб включваше около 300 болни.

В процес на подготовка са критериите за отпускане на безинтерфероновите режими, предстои тези критерии да бъдат санкционирани от експерти от НЗОК и борда гастроентеролози. С предимство за включване на иновативната терапия ще са болните в тежко състояние.

Новата терапия дава шанс на хора, при които стандартното досега интерфероново лечение не постигаше резултат или е противопоказно, да бъдат напълно излекувани в рамките на 3 месеца (за пациентите с компенсирана цироза срокът на лечение е 6 месеца). Лечението е базирано на нова комбинация от таблетки (прием през устата) и дава сигурност за ликвидиране на инфекцията от 95 до 100% в рамките на три месеца до половин година. Постига успех дори при болни с тежки усложнения като фиброза и цироза на черния дроб, при които досегашната терапия на хепатит С с инжекции и таблетки не беше приложима, коментират специалисти.

С досегашното, финансирано от касата лечение, резултатът идваше най-често след година, а успешно изкореняване на вируса се постигаше максимум при 60–65% от лекуваните.

Иновативните безинтерферонови терапии, определяни като забележителна революция, способна да върне живот на много иначе обречени болни, от 2014-а станаха възможни за света, а за България от 2015-а. Те бяха одобрени по ускорена процедура първо в САЩ в края на миналата година, после и в Европа – януари т.г. Така се действа само за лекарства с огромно значение за общественото здраве.

Първите тестови безинтерферонови курсове у нас бяха приложени за 70 от около 400 определяни като „трудни пациенти“ - в рамката на т.нар. програми по благотворителност, осигурени от фармацевтичните компании - производители. Още след първия 3-месечен курс на приложение обобщените резултатите показаха почти 100-процентова добра резултатност при всички болни – ликвидиране на вируса на хепатит С в организма на пациентите.

Икономическите анализи на експерти от националните здравни институции сочат, че ако сега у нас бъдат излекувани подлежащите на лечение с хепатит С, за 10 г. могат да бъдат спестени близо 1 млрд. лв. от последващо лечение на чернодробни усложнения – напреднала чернодробна фиброза и цироза, на чернодробна декомпенсация и поява на хепатоцелуларен рак.

Новото лечение на вирусен хепатит С отваря възможността за ликвидиране на епидемиологични огнища на инфекцията. Светът получи шанса вирусът да бъде ликвидиран, категорични са световни специалисти.

В света има около 160 млн. инфектирани с хепатит С. Всяка година се появяват между 3 и 4 млн. новозаразени. В Европа около 2% от всички жители на континента са заразени – 7-9 млн. болни. Смъртността от хепатит С е около половин милион човека годишно. Между 280 000 и 300 000 загиват поради усложнения от чернодробната цироза, предизвикана от този вирус. Около 200 000 развиват карцином на черния дроб.

Заразените с хепатит С в България са близо 110 000, като едва 10% от тях знаят за заболяването си.     

                                                                                             автор: Микаела Въжарова   

Коментари