Публикация

Идеалният хранителен режим се крие в гените ни

Учени в сферата на нутригеномиката са открили директна връзка между някои генни вариации и метаболитните процеси в организма.


За много от нас следният сценарий е до болка познат: след изпробване на всевъзможни „магически“ диети и хранителни режими, тялото не реагира както се очаква на тях, измъчено от дълго гладуване и небалансирано хранене, то връща всички свалени килограми, или дори качва отгоре /така нареченият йо-йо ефект/. А една част от хората, дори когато спазват балансирана диета и се хранят здравословно, не могат да постигнат мечтаната физика, или отслабват изключително бавно и трудно. Отговорът на какво се дължи това, а и на много други въпроси, се крие във вашия генетичен код.

Учени в сферата на нутригеномиката са открили директна връзка между някои генни вариации и напълняването. Това означава, че на базата на ДНК данните за конкретен организъм диетолозите могат да изготвят персонализирана диета, съобразена с неговите индивидуални нужди от хранителни вещества, така че той да отслабва много по-ефективно и трайно, отколкото с която и да е универсална диета, пригодена за големи групи от хора.

Пример за това са хора, спазвали първо балансирани диети, базирани на традиционни индикатори като ИТМ (индекс на телесната маса), които според данните са сваляли средно по 1,5 кг на месец. След като същите хора преминали на ДНК базирана диета, започнали да свалят трайно по 2 – 2,5 кг средно на месец. Това говори за важността на едно такова познаване на индивидуалните нужди на организма, преди да се започне с определен режим на хранене. ДНК анализът може да ви даде информация за това в какво съотношение трябва да бъдат въглехидратите например, или пък мазнините, във вашия балансиран хранителен режим. В случай, че човек, който е предразположен към напълняване при консумация на повече мазнини, спазва нисковъглехидратна диета, то той може и да свали някой и друг килограм, но едва ли ще постигне оптимални резултати. Тук се намесва точно нутригеномиката, за да ни помогне да разберем съотношението на хранителните вещества, от които има нужда организма ни и да ни подскаже как да се храним оптимално и здравословно.

Как става това? „Как точно гените ще ми казат какво трябва и не трябва да ям?“, ще си кажат някои от вас. Мислете за гените като за вашия софтуер. Точно както при компютърния софтуер, гените задават вашия основен код или най-просто казано – задават инструкциите за това какъв трябва да е начина ви на живот, за да постигнете оптимално здраве. Получавайки тази информация вие можете да избегнете много вредни за вас навици и да намерите перфектния баланс за вашия организъм.

Нутригеномиката и ДНК базираните диети набират популярност в страни като САЩ, Дания, Индия, Нова Зеландия и много други. Разбирайки нуждата от персонализиран подход и изготвяне на индивидуални планове, които работят за конкретния човек и са ефикасни именно благодарение на познаването и разчитането на неговия генетичен код, специалистите по цял свят прибягват към методите на нутригеномиката. Глобално науката за гените се развива много бързо и намира все повече приложения в най-различни сфери на нашия живот. Все повече хора по света се доверяват на нутригеномиката и генетичните тестове, които дават информация за това как можем да живеем пълноценно и да бъдем здрави, а вече волята и желанието за промяна идват отвътре, от нас самите.

Коментари

NutriGen
17 дек 2015 23:55

Влиянието на гените върху метаболитните процеси в човешкото тяло е научен факт, доказан с множество изследвания. По тази причина генетичните тестове в световен план са важна част от персонализираното здравеопазване. Уникалната генетична структура, която всеки човек притежава, определя до известна степен процесите, протичащи в тялото, но тя е само един от факторите, които оказват влияние върху тези процеси. Разбира се, че един специалист може да изготви хранителен режим, който да намали телесното тегло на пациента, дори без да има информация за неговия генетичен профил. Наличието на тази информация обаче е допълнителен инструмент в практиката му, който би му позволил да оптимизира този процес, като го направи по-кратък и ефективен. Освен това приложението на генетични изследвания при определянето на персонална диета дава незаменима информация в случаите, в които са необходими различни от стандартните количества микронутриенти, антиоксиданти и др. Самият д-р Гайдурков споделя в коментара си, че отчита разлики в темпа, с който се случва промяната при пациентите му. Тази част от нутригенетичните тестове, които засягат нормализирането на теглото, са ценни именно с това, че резултатите от тях спомагат за изготвянето на програма, съобразена с индивидуалните нужди и реакции на организма, като по този начин съкращават пътя към промяната.

Ето коментара, направен от д-р Георги Гайдурков във Фейсбук по повод становището, което е в центъра на тази статия: "Категорично не го споделям! И по-подробно защо не е така, го описвам в моите книги и публикации. Напротив - в моята практика при всички се получава ефект, що се отнася до телесното тегло (стига да има желание и да се промени храненето в дългосрочен план). Единствената индивидуална разлика е в темпа - при едни е по-бързо, при други - по-бавно. При всички биохимията е еднаква: всички имат гликолитична верига, цикъл на Кребс, пентозофосфатен път, гриконеогенеза и т.н и т.н. Разликите са в незначителни за обмяната, най-често количествени детайли. Най-прости и самопонятни примери защо това не е вярно: разликата в процента на затлъстване сред популациите е несравним преди 100 години и сега. А както е известно геномът на една популация не може да се измени за 100г! Сравнете животинските популации - напр. тези на шимпанзето (а то е с над 99% човешко ДНК!) - да сте видели дебела маймуна в джунглата? А процентът на индивидуалните ДНК-вариации (вкл. тези, имащи отношение към обмяната) между тях е абсолютно същият, както и при човека. Описаното е поредният моден кич, който може да бъде добра залъгалка за някои, но най-вече е златоносна мина а за други!"

Привет, Димитър. Нутригеномиката е сравнително млада наука, която обаче през последните години се радва на доста активен интерес от страна както на науката, така и на широката аудитория. Тази тенденция е актуална и в България, така че броят на специалистие, които интегрират този подход в практиката си нараства постоянно. Един от изявените специалисти у нас в тази сфера е д-р Митко Ригов. Можете да видите интервю с него по темата тук: http://nutrigen.bg/2778/д-р-митко-ригов-диетолог-постоянната-п-2/

В България в последните години нашумяха доста специалисти по хранене и диететика - Анджи Касабие, д-р Емилова, д-р Гайдурков и т.н. Известно ли е дали някой от тях и въобщи кои специалисти у нас ползват методите на нутригеномиката