Публикация

Коментари

Милен  Цветанов
23 май 2016 17:08

Ето едно видео с колегата на д-р Трифон Вълков от инфекциозна болница д-р Валери Велев, който много хубаво и коректно обяснява за Зика https://www.youtube.com/watch?v=yHkYpLF2YVc

Здравейте, д-р Вълков! Изчетох огромно количество статии по темата и продължавам да съм притеснена. През август предстоят Олимпийските игри в Бразилия и някои от моите колеги, както и съпругът ми ще бъдат там за повече от месец. Някои от тях ще се върнат по- рано, някои ще останат до края на събитието. По същото време аз ще съм бременна в 7 месец. Безпокои ме моментът с възможността комар, който е ухапал заразен (мой колега или съпруга ми), след това да предаде заразата, ако ухапе мен, а аз съответно да я предам на бебето. Моля, споделете, ако вече сте попаднали на проучвания, през кои седмици(месеци) от бременността може да се развие микроцефалия у плода. Другият ми въпрос е къде в София могат да се направят тестове за Зика - кръвни и уринни и за колко време излизат резултатите, както и как става искането за тест - къде и кога трябва да отиде пациента, дори да няма симптоми(нали те не винаги се проявяват)? Вярно ли е, че при прием на витамин B (кой точно), комарите избягват този човек и дали това би помогнало при предпазване от ухапване? Мисля, че е проблем да се използват репеленти от бременни, особено с DEET, а те са едни от най-ефективните. Смятам, че не би било добре, ако всеки ден се пръскам с такъв репелент, за да се предпазя от евентуално ухапване на комар. Въпросите ми са много, но ще се радвам, ако ми отговорите. Благодаря предварително!

Благодаря Ви проф. Илиева, за положителния коментар. Човек по медиите може да научи доста "нови" и "вярни" неща за етиологията, епидемиологията, патогенезата, клиниката, диагностиката и дори лечението на много заболявания! Благодаря Ви.

Проф. д-р П. Илиева дмн- компетентно и интелегентно написана статияПоздравления колега.Аз имам две клинични специалности - детски и инфекциозни болести.Чух и по обществените медии некомпетентни становища.Поздравления

Полезна статия!

Поздравления! Ще е добре да ни зарадвате с такава добра информация за грипната вълна сега и други актуални заболявания от вашата специалност! Още един път-Браво!

Страхотна статия! Благодарение на д-р Трифон Вълков и Кредо доста хора ще спят по-спокойно!

Радвам се, че ви е била от полза.

Здравейте, статията е много научна и изчерпателна. Поздравления

В аптечната, а дори и в търговската мрежа има доста надеждни репеленти, осигуряващи оптимална защита. Те предпазват срещу нападения от комари, преносители не само на Зика, но и на други, далеч по- опасни вируси. Искам само да поясня, че Зика е тропическа инфекция. Дори и да бъде пренесен в нашите географски ширини, вирусът не намира тук подходящи условия за преживяване. Тук няма неговият естествен резервоар. Опасност има само, ако пристигне опаразитен човек, който може да се превърне в източник. Освен това в България нормално не се среща и комарът Аидес египти. И още веднъж, инфекцията при възрастни и деца не е опасна, тя минава в повечето случаи безсимптомно, а друг случай като лека грипоподобна инфекция. Опасността е при евентуална инфекция при бременни жени в ранна гестационна седмица заради предполагаемите тератогенни ефекти на вируса върху плода.

Здравейте д-р Костова. Радвам се много, че статията Ви е допаднала и я одобрявате. Няма по- голямо признание за това, което правим, от признанието на колега. По отношение на въпроса Ви, дали има значение мястото на ухапването за проявата на клиниката и нейната тежест. На този етап не е открита достоверна патогенетична връзка, описваща локуса на ухапването и степента/тежеста на инфекцията. Както знаете Зика е част от едно по- голямо семейство- Флавивируси. Характерно за всички представители е трансмисивното предаване на инфекцията, като основен път на предаване и високата епителотропност на вирусите от семейството. Разбира се, отделните представители се отличават с определен трописзъм и към други органи и системи. При Зика дори все още е е описан точният механизъм на увреда на плода- причината да феталния дисморфизъм. Дали това е вследствие на директен цитопатичен ефект на вируса върху феталните клетки, преминал диаплацентарно, илие по подобие на Рубела вируса, в следствие на увреда на плацентарните въси и развиващия се на тази основа утеро-плацентарен хипотрофизъм. Надявам се в най- споро време медицинската общност да е наясно! С уважение: д-р Трифон Вълков- катедра по Инфекциозни болести и тропическа медицина- МУ- София.

Браво, Д-р Вълков-отлична статия! Хареса ми ,много подробно е описана симптоматиката,заразяването от комари-тин "тигрови".Някъде прочетох,че е опасно ухапването на подбедриците на краката-вярно ли е,или няма значение мястото на ухапване от комар. Д-р Людмила Костова -педиатър ,ОПЛ -Враца