Публикация

Естрогенно доминиране – симптоми и лечение

Хормонът естроген е в основата на част от най-често срещаните онкологични заболявания, в това число рак на гърдата, рак на маточното тяло и яйчниците.


Какво е естроген?

Естрогенът е известен като „женски“ хормон, докато тестостеронът е по-скоро „мъжки“ хормон. Въпреки че се идентифицират с конкретен пол, двата хормона се срещат и при жените, и при мъжете. Разликата е в количеството – жените имат повече естроген, а мъжете – повече тестостерон.

Естрогенът отговаря за половото развитие при жените – той регулира менструалния цикъл и засяга цялата репродуктивна система.

Каква е ролята на нивото на естрогена и какво е естрогенно доминиране?

Естроген и прогестерон са двата основни женски полови хормони. По време на нормалния менструален цикъл, те се редуват в управлението на процесите на зреене и отделяне на яйцеклетката и в подготовката на матката за възможна бременност. Естрогенът доминира през първата половина на цикъла, с пикове при овулацията, а през втората половина на цикъла се покачва прогестеронът. Ако няма бременност, следва менструация и целият цикъл започва отначало.

Когато естрогенът, прогестеронът и тестостеронът си вършат работата, те работят добре заедно. Какво количество от всеки хормон се произвежда във всеки един момент се определя от сложна система за обратна връзка между мозъка, яйчниците и надбъбречните жлези. Стресът, диетата и начинът на живот засягат тази система от връзки и по този начин дават пряко отражение върху хормоналния баланс.

Ако нивата на естроген са твърде високи, се получава така нареченото естрогенно доминиране. То може да се получи по естествен път, но може и да е резултат от лечение. Например, естроген заместващата терапия – популярно лечение по време на менопаузата, може да бъде причина хормоните да достигнат проблемни нива. По този начин се развива твърде малко тестостерон в тялото, което може да наруши крехкото равновесие.

Естрогенното доминиране може да създаде по-висок риск за различни естроген зависими заболявания. Например, повишените нива на естроген са рисков фактор за ендометриоза, предменструален синдром и фиброидни тумори на матката, в това число и ER-позитивен рак на гърдата, рак на маточното тяло и яйчниците.

Какви са симптомите при висок естроген?

Когато нивата на естроген и тестостерон в тялото не са в синхрон, това може да предизвика появата на определени симптоми. Те могат да включват: подуване на корема; подуване и болезненост в гърдите; намалено сексуално желание; нередовен менструален цикъл; главоболие; промени в настроението; фиброкистозни образувания в гърдата; наддаване на тегло; косопад; студени крайници; чувство на умора или липса на енергия; затруднения с паметта; проблеми със съня; повишени симптоми на предменструален синдром.

От какво се предизвиква доминацията на естроген?

Причините за естрогенно доминиране са много и разнообразни. В голяма степен те са тясно свързани с нарушения в метаболизма или увредени органи. Някои фактори, като неподходящият хранителен режим, могат също да нарушат баланса. Други причини могат да бъдат например наднорменото тегло, претоварване на черния дроб, стрес, диета с ниско съдържание на фибри, недостиг на магнезий и други.

Как можем да се лекуваме?

Това можем да разберем чрез ДНК изследване за естрогенен метаболизъм и детоксикация. Тъй като се прави веднъж в живота и е валидно завинаги, ние можем да се осланяме на него при всеки преглед при специалист и е важно да го имаме предвид при евентуално започване на хормонална терапия.

Възможно най-доброто нещо за доминиращия естроген е подходящата диета. Препоръчително е да се консултираме със специалист, който да ни насочи към най-подходящият за нас режим, тъй като всеки има индивидуални нужди от определени вещества. Все пак основните препоръки, които важат за всички, са здравословно и балансирано хранене, прясно приготвена и чиста храна, богата на витамини и минерали.

При проблеми с метаболизма на естрогена е хубаво да се избягват колкото се може повече токсините и да се консумират повече кръстоцветни зеленчуци – броколи, брюкселско зеле, карфиол, алабаш, ряпа, както и люцерна, женско биле, ленено семе, ръж, царевица, боб, леща и др. Те помагат за регулиране нивата на естрогена чрез прием на фитохормони и намаляване на риска от свързани с него заболявания.

Спортът и движението също са изключително важни, тъй като те могат да ускорят процесите на детоксикация на черния дроб, да стимулират загубата на тегло, да намалят нивата на хормоните на стреса в организма и да помогнат за смекчаване на проблемите, свързани с естрогенната доминация.

Намаляването на стреса е от огромно значение. Без нормализиране на нивата на прогестерона е почти невъзможно да се пребори естрогенната доминация. Двата хормона трябва да бъдат балансирани. Дори когато всеки друг аспект за намаляване на естрогена е налице, ако прогестеронът е нисък, естрогенното доминиране може да се задържи.

Накратко

Естрогенното доминиране засяга най-различни жени от всякакви възрасти. Затова от огромно значение са ДНК тестовете, които ни дават информация за естрогенния метаболизъм, както и редовното проследяване на хормоналните нива от специалист. За постигане на по-добро здраве и поддържане на крехкия хормонален баланс трябва да работим върху намаляване на стреса, както и да наблегнем на здравословното хранене и спорт.

Коментари