Публикация

Откога започва захранването на бебето? 

Откога започва захранването на бебето? 

Въвеждането на немлечна храна в менюто е индивидуално, само педиатърът може да прецени точния момент  




 - Д-р Антонова, откога препоръчвате да започне въвеждането на немлечни храни в менюто на бебето? Трябва ли да се спазва препоръката на Световната здравна организация до 6-ия месец то да е на изключително кърмене?

Въвеждането на немлечни храни в менюто е строго индивидуално. Всяко дете е един отделен организъм, като в зависимост от особеностите и от здравословното му състояние, захранването може да започне по-рано -  малко след навършване на 4-ия, или по-близо до 6-ия месец. Това се преценява от педиатъра, който го наблюдава и следи неговото развитие.

Златният стандарт за хранене е до 6-ия месец бебето да е на кърма. Разбира се, ако майката има достатъчно мляко, детето наддава добре и успява да издържи 2,5-3 часа, не е постоянно на гърдата. Кърмата му осигурява белтъци, мазнини, въглехидрати, въобще всички микроелементи, които са му нужни. И нещо, което е изключително важно - тя му дава антитела, имунна защита.

Ако детето започне непрекъснато - на половин-един час, да търси гърдата, да не наддава на тегло и ръст съобразно възрастта си, това показва, че кърмата вече не му е достатъчна като количество или енергийна стойност. Настъпил е моментът за захранването. Ако кърмата не достига на бебето през 5-ия месец, то ще започне да се захранва към 5-ия месец.

След 6-ия месец съставът на кърмата се променя и тя не може да му осигури всички необходимите хранителни вещества. По принцип кърмата е бедна на желязо. Повечето бебета имат достатъчни запаси от него през първите 6 месеца след раждането. След това обаче е необходимо да се въведат и други храни, за да се избегне железен дефицит и анемия. 

Не така стои въпросът при децата, които са на адаптирани млека, тъй като те са обогатени с желязо. Нека обаче хората да не си мислят, че е по-добре бебетата да се хранят с такива млека. Те не осигуряват имунна защита, както кърмата. Това мляко, колкото и да е адаптирано към майчиното, все пак е изкуствено и се изисква много повече енергия за усвояването му. 

- Кога се захранват бебетата, които са изцяло на адаптирано мляко?

И при тях е индивидуално. Организмът на всяко дете достига в определен етап от развитието си до зрялост и до нужда от друг вид храна.

- Освен възрастта, има ли признаци, по които да се познае, че детето е готово да премине към по-твърда храна?

Първо, самото дете трябва да прояви интерес към храната. Затова е добре в периода между 4-ия и 6-ия месец родителите да вземат бебето на масата вечер, когато се събира цялото семейство. Ако то посяга към храната, ако се опитва да я поставя в устата си или не отблъсква с език лъжичката, която му се предлага, означава, че то е готово, вече е подходящо да му се даде и друго, не само мляко.

Важно е също така дали детето може да държи главата си изправена. Абсолютно неправилно е да се сложи легнало и да му се дава храна, тъй като може да се задави. Ако са налице тези признаци, захранването може да започне от 5-ия месец.

Ако детето често има запек, от 4-тия – 5-ия месец може да се започне с пюрета от тиква, круша, синя слива. Т.е. по естествен начин, вкарвайки повече фибри, да се предизвикат по-нормални изхождания.

- Как да се избере точният момент? Трябва ли да се търси винаги консултацията на специалист?
Захранването е изключително важен етап в живота на всяко дете. Напоследък все по-често се говори, че храненето още от ранна детска възраст е основополагащо за метаболизма в бъдеще. Още Хипократ е казал, че човек се ражда сравнително здрав и болестта всъщност е на дъното на чинията му. В зависимост от това, с което се храни детето, се закодира метаболизмът му и това какви заболявания ще има по-нататък. 

Много е важна т.нар. добра микрофлора – полезните пробиотични бактерии в червата. Над 80% от нашата имунна защита се намира в червата. Когато имаме здрави черва, съответно имаме и добра имунна защита. А това зависи изцяло от бактериите, които носим. През последните години изключително много се набляга на така наречения микробиом (колонии от бактерии, вируси и други микроби, които живеят в червата). Един възрастен в червата си има между 2-2,5 килограма бактерии и от това какви са тези те, зависи от какво ще се разболее, дали ще е по-слаб или ще бъде по-склонен към пълнеене. Ето затова е изключително важен начинът, по който се захранват децата.

В последно време се правят проучвания как се отразява липсата на желязо, както и прекомерното му внасяне в ранна възраст. Ако детето се храни с богати на този елемент храни, може да се създаде среда за развитието на ешерихия коли и други патогенни бактерии. Ако то има много нисък железен прием през първите 6 месеца от живота си, е установено, че това намалява когнитивните способности - запаметяване, концентрация, внимание, фина моторика. Затова е изключително важно захранването да започне в точния момент, когато запасите от желязо започнат да намаляват, за да може да постъпи достатъчно от другата немлечна храна.

Интервю на Татяна Вълкова 

Коментари