Публикация

Отново недостиг на инсулин в аптеките

Отново недостиг на инсулин в аптеките

Липсват и много други медикаменти, пациенти настояват за забрана на реекспорта


В аптеките отново липсва инсулин, както и много други лекарства в сферата на ендокринологията, ревматологията, онкологичните заболявания, информира Bulgaria ON AIR.

„Проблем има и с нискомолекулните хепарини“, каза пред телевизията Мариана Александрова, председател на сдружение „Диабет, предиабет и метаболитен синдром“.

Тя поясни, че паралелният износ, т.е. изнасянето на медикаменти към държави, в които те са по-скъпи, е в рамките на закона, но поставя много групи пациенти в риск от невъзможност да се лекуват. 

„Детето ми е 4 години и половина с диабет, няма инсулин на пазара“, споделя Наталия Иванова. Тя съобщи, че са направили запитване в диабетната група, като се е оказало, че различни видове инсулини липсват в редица градове.

В интернет е публикувана петиция с искане за спиране на повторния износ на лекарства, както и българското правителство да гарантира, че пациентите няма да останат без жизненоважни медикаменти. До момента са се подписали под нея над 2500 души.

Преди месец в здравното министерство се проведе среща между представители на държавата и фармацевтичния бизнес. От Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България съобщиха, че само през януари при тях са получени 115 жалби за липса на животоспасяващи медикаменти. 

В същото време вносът на въпросните лекарства е в количества, надхвърлящи нуждите с над 40%.

Тогава заместник-министърът на здравеопазването д-р Атанас Кундурджиев заяви, че е необходим строг контрол върху лицата, които се занимават с паралелна търговия, за да не изчезват лекарства от аптечната мрежа. Здравното министерство предложи да се правят съвместни проверки от ИАЛ, НЗОК и Агенция „Митници“. 

Коментари