Публикация

Американски лекари: Рибеното масло може би помага след инфаркт

Американски лекари: Рибеното масло може би помага след инфаркт

Изследванията обаче не показват, че то може да предотврати сърдечни проблеми


Лекуващите лекари могат да обмислят предписването на рибено масло на хапчета на пациенти, прекарали инфаркт или на такива с хронична сърдечна недостатъчност, гласят нови препоръки на Американската сърдечна асоциация.

Рибеното масло може да помогне за удължаването на живота на тези пациенти, смятат специалистите от асоциацията. От друга страна, добавките с рибено масло не могат да се препоръчват като единствено средство за превенция на сърдечни проблеми, предупреждава д-р Дейвид Сисковик, водещ автор на доклада. Това е така, защото досега не са провеждани клинични опити, които да показват какви са ефектите на рибеното масло върху хора, които нямат сърдечно заболяване.

В същото време, вече са провеждани няколко опита, като е предписвано рибено масло на хора в повишен риск да развият сърдечно заболяване, тъй като имат, например, диабет или висок холестерол. Не са установени обаче никакви конкретни резултати, че рибеното масло има ефект в тези случаи.

„Много хора вземат рибено масло, като се надяват така да предотвратят сърдечно заболяване. Няма обаче доказателства, че има такъв ефект“, обяснява д-р Сисковик пред изданието WebMD.

Рибеното масло е богато на омега-3 мастни киселини, за които се смята, че са здравословни за сърцето. Мазните риби като сьомга, риба тон и скумрия са много добри източници на такова масло, но много хора предпочитат да вземат добавки.  

Новите изследвания се базират на изводите от 15 клинични опита, които тестват ефекта на рибеното масло върху здравето на сърцето. 13 от тях са проведени след 2002 г., когато за последен път асоциацията е издавала препоръки по отношение на рибеното масло.

Не всеки е съгласен обаче, че новите препоръки помагат действително на пациентите. Д-р Стивън Нисън, председател на кардиологичното отделение в болницата Кливланд клиник, щата Охайо, смята, че изследванията върху пациенти, прекарали инфаркт, са показали смесени резултати, което се признава и в доклада на сърдечната асоциация.  При хората със сърдечна недостатъчност пък препоръките са базирани само на едно изследване, което показва слабо влияние на рибеното масло върху пациентите, подчертава д-р Нисън.

Американската асоциация прави препоръките си на базата на клинични опити, които се концентрират върху пациенти, прекарали инфаркт. Интересното е, че по-старите изследвания (преди 2002 г.) установяват, че рибеното масло понижава риска от смърт или от инфаркт или инсулт с около 15 процента. По-новите клинични изследвания обаче не откриват такъв ползотворен ефект от маслото.

Изследване от 2008 г.  тества ефекта на рибеното масло върху пациенти със сърдечна недостатъчност – хронично прогресиращо заболяване, при което сърцето не може да изпомпва достатъчно ефективно кръвта, за да задоволява нуждите на организма. Изводите от опитите показват, че като цяло при пациентите, които били на рибено масло, рискът от хоспитализация или преждевременна смърт в следващите 4 години бил с 8 процент по-нисък. На базата на тези изводи екипът на проучването съветва лекуващите кардиолози да разгледат възможността да се предписва рибено масло на пацентите като добавка към останалите медикаменти.

Все пак остава въпросът защо по-новите изследвания на хора със сърдечно заболяване не показват подобни ползи от рибеното масло. Според американската асоциация едно от възможните обяснения на това е, че пациентите, участвали в по-новите клинични опити, е много по-вероятно да са били на статини или да са се подложили на ангиопластика или друга процедура за прочистване на вените след прекаран инфаркт. Така че е възможно рибеното масло да има малък ефект върху пациенти, които вече са на лечение, покриващо максимално стандартите в областта, коментират от асоциацията.

Защо все пак рибеното масло може да помогне на пациенти с болно сърце? Според д-р Сисковик данните от проучванията показват, че маслото помага не като предотвратява инфаркт и натрупването на плаки в артериите. По-скоро, рибеното масло може да ограничи риска от животозастрашаваща сърдечна аритмия, смята специалистът.

Новият доклад на асоциацията е разгледал употребата само на рибеното масло, а не на омега-3 мастните киселини от рибата. Американската сърдечна асоциация обаче отдавна е препоръчала на хората да ядат мазна риба поне 2 пъти в седмицата.

Новият доклад на асоциацията е публикуван на 13 март в сп. Circulation.

 

Коментари