ТАБУ ЛИ Е САМОЛЕЧЕНИЕТО ПРИ ГРИП?

Участници

Мнения

ТАБУ ЛИ Е САМОЛЕЧЕНИЕТО ПРИ ГРИП?

Участници

Мнения

Споделете:

Здравейте, Тук не виждам да е засегната темата за сърдечните усложнения след поставяне на ваксина срещу Ковид 19-например Миокардит.След втора доза Модерна,същият ден получих предсърдно мъждене с аритмия.МВ фракцията на КК беше в норма,както и тропонина.Лекувам се с антиритмик-Ритмонорм ,Еликвис,бетаблокер,АСЕ инхибитор-Престариум/който не взимам,защото кръвото е в норма с Бета-лок зок.За 3 месеца от лечението вече съм на Еликвис,Беталок зок и от 2 дена не взимам ритмонорм,който беше намален на 1бр. дневно.При направени кръвни изследвания вчера,се установи,че МВ фракцията на КК е завишена с единица над горна граница,%лимфоцити,-също.СРП-10ед.Хомоцистеина е завишен над горна граница с 2 единици,НДЛ холестерола е под долна граница.Имам и други изменения в кръвната картина.Четох статия в Мединфо от д-р Красимира Янкулова.Замислям се за Миокардит-може би вирусен? Как се постъпва в такъв случай? Благодаря .

avatar
Д-р Юлиян Киров

Кардиология

9 яну 2021 19:48

Здравейте!Правилно,но не може да се наложи като поведение при самото лечение!

avatar
г-ца Паола Петкова

Студент по фармация

8 яну 2021 16:18

Здравейте, извинявам се предварително,че споделеният материал не е по посочената тема, но имам нужда от вашето съдействие! Студенти по Фармация от МУ" Проф д-р Параскев Стоянов" Варна сме и провеждаме анкета за нагласата на лекарите относно прескрипцията на лекарствени продукти. В настоящата обстановка свързана с коронавирусната пандемия е много по-труден достъпът до лекари за събиране на необходимият брой отговори. Затова ще сме много благодарни ако отделите 10 минути от времето си, за да попълните нашата анкета, която е създадена с огромен интерес. Благодаря предварително! Хубав ден! https://docs.google.com/forms/d/13k-gbms9eFgW2uFFXJmJ-INhC7L2T2620lIyEMzCnwo/viewform?gxids=7628&edit_requested=true#responses

avatar
Вера Накова 23 юни 2020 11:09

Разбира се, че самолечението при грип не е табу за българина! Темата е поставена така, че не се дискутират гледните точки дали е грешно или правилно. Всяко семейство, което има деца за три- четири години успява доста добре да научи симптоматиката, а дори и ''пътеката'' на лекарствата при всеки разпознаваем симптом. Често джипитата ''боравят с един и същ набор'' от лекарствени препарати при настинки и грип, което често създава предпоставка първите два-три дни лечение, в същност да се явява самолечение.

Абсолютно съм съгласен, че при неусложнен грип не е необходимо посещение при лекар. Даже напротив, препоръчителна е самоизолация с зел, намаляване риска от епидемия. Проблемът според мен е липсата на информираност, в последно време наблюдавам активно разискване на методите за лечение на вирусни заболявания в медиите, но въпреки това заблудата за лечение с антибиотици продължава. Прекалено често наблюдавам изписване на антибиотик от личните лекари при ясна клинична картина на вирусно заболяване. В пациентите е залегнало мнението "Абе я да си взема някакъв антибиотик за по-сигурно" Също нараства и употребата на пробиотици, като антидот на страничните действия от антибиотична препарат. Рекламите съдействат за изграждане на усещане за сигурност и здравословност. Мненията ми е че у необходимо, категорично разясняване и информиране по отношение на клиничната картина и методите на лечение. След информирането, ще отпадне необходимостта от посещение на лекар, а от там и броя на заразените. Но, вярвам, че има категорична необходимост от информираност. Самолечението не винаги е табу или грешно. Всъщност, понякога е необходимост.

avatar
Анонимен
27 фев 2020 16:47

Д-р Сардовски, изказвате се смело и компетентно за грипа и всичко звучи логично от вас, затова искам да ви питам какво е вашето мнение за коронавируса? Трябва ли да се страхувам? Мерки някакви?

avatar
Д-р Светлозар Сардовски

Кардиология

28 фев 2020 19:42

Разбира се, че трябва да се страхуваме. Само глупаците са безстрашни. Коронавирусите заеднос риновирусите са най-честите "обикновени настинки" в зимно-пролетния сезон и у нас. Повечето хора поне един път са преболедували от тях. Те предизвикват грипоподобни , но значително по-леки симптоми от грипа с по- ниска температура, под 38. Короната предизвиква и стомашно-чревни проблеми. Но тук явано става въпрос за съвсем нов вид коронавирус, срещу когото няма още изграден имунитет и затова е толкова опасен. 


Има две причини, Covid-19 да е заплаха. Първо, може да убие и здрави възрастни, освен възрастни хора със съществуващи здравословни проблеми. Досегашните данни сочат, че вирусът носи риск от смърт около 2%; този процент ще го направи много по-тежък от типичния сезонен грип (0,1% риск), поставяйки го някъде между грипната пандемия от 1957 г. (0,6% риск) и НАЙ-ТЕЖКАТА ПАНДЕМИЯ ОТ ГРИП ПРЕЗ 1918 г (2% смъртност), УБИЛА 40-50 МИЛИОНА ДУШИ .
Второ, Covid-19 се предава доста ефективно. Средно заразеният човек разпространява болестта към двама или трима други - експоненциална скорост на нарастване. Има също така сериозни доказателства, че може да се предава от хора, които са само леко болни или дори пресимптомни. Това означава, че Covid-19 ще бъде много по-трудно да се овладее от респираторния синдром в Близкия изток (MERS) или тежкия остър респираторен синдром (SARS), които се разпространява много по-малко ефективно и само от симптоматични хора. Всъщност Covid-19 вече е причинил 10 пъти повече случаи отколкото SARS за една четвърт от времето.
Понастоящем около 5%-10% от населението заболява от грип( примерно за София 75,000), като от заболелите 1 на 1000 умират!!!
Една проста сметка: ако примерно се разболеят 70,000 в София и ако решат повечето( поради паниката) да потърсят лекарска помощ, как първо, технически ще преминат толкова хора през инфекциозните отделения? Второ при около 15 % ще има сериозни усложнения= 10,000, които ще трябва да постъпят в болница....къде ще постъпят, толкова много хора???
Така, че , колкото ПОВЕЧЕ ЗАБОЛЕЛИ, толкова ПОВЕЧЕ ПРОБЛЕМИ. И обратно, колкото по-малко, толкова по-добре. Тоест трябват мерки за намаляване на заразаемостта...
А това зависи, най вече от самите вас:
1. ЛИЧНАТА ХИГИЕНА( мийте ръцете си и не се пипайте по лицето с мръсни ръце, проветрявайте често, бършете повърхностите, които често пипате, с дезинфектант или спирт, често промивки на носа, особено след сумнителен контакт, със солен разтвор, в който може да добавите и алкохол),
2.ХИГИЕНА НА КОНТАКТИТЕ (не се здрависвайте, не се целувайте, спазвайте поне 1 метър дистанция при разговор и избягвайте струпвания на хора) и
3.САМОСЪЗНАНИЕ, ако си болен ( и не само от короната) да направиш всико възможно за да не заразиш други- като си сложиш маска, както казват офицалните власти, само дето МАСКИ НЕМА....Маска може да си направите като поставите памук м/у два пласта марля. Най-ефективни са цели лицеви маски (тип противогаз, които покриват и очите) или поне полумаски тип FFP3.
Бог да е с Нас и ние с Него, и с повече разум!
Ваш, д-р СС

avatar
Анонимен
29 фев 2020 19:58

При испанския грип, % не е ли по-голям?

Вирусите попадат и могат да съществуват само в болни, повредени клетки на живи организми. В трите фактора, от които зависи клетъчното здраве - хранене, дишане и извеждане на отпадъците, микроелементът йод е стратегически важен. Единствената ефективна профилактика срещу вирусите - грипни, китайски, е йодната. Безопасният йод, съгласно препоръчителните от СЗО дози за деца и възрастни, трябва да постъпва ежедневно с храната и водата, обогатена с йони на йод. Неизвестно кой и защо отмени съществуващата преди допълнителна към йодираната сол йодна профилактика за свръхрисковата група на деца до 18 г, на бременни и кърмачки и ги остави на произвола на съдбата. Официална информация за проведени изследвания съгласно Заповед на МЗ № РД -28-204/19.11.2012 година, показва, че «адекватен йоден прием и йоден хранителен статус се наблюдава на популационно ниво при 39.2% от бременните жени във втори и трети триместър», и че има «относително висок дял на бременни жени с ниски нива на ексретиран йод в урината – 40%, което определя дефицитен йоден статус". В отговор на мой сигнал от 12.09.2017 до Главния прокурор, до Председателя на Сметната палата и до Министъра на здравеопазването, в писмото на МЗ от 11.10. 2017 под номер 94-233, без да се оборва нито един от посочените документи, статистика или дума, се повтаря старата песен, че благодарение на йодираната сол в България няма дефицит на йод, и "Във връзка с гореизложеното, на настоящия етап, предвид действащото законодателство, не се предвижда разработване на нова национална програма за контрол на йоддефицитните заболявания."

avatar
Д-р Катя Нанева, дм

Общопрактикуващ лекар

9 мар 2020 17:34

От друга страна се счита, че бумът на Тиреоидит на Хашимото се дължи на добавения код е солта. Нищо в медицината не е еднозначно...

В никакъв случай не трябва да се прилага самолечение. При първи симптоми е добре да се започне антивирусна терапия Озелтамивир или Занамивир. Единствената профилактика на усложненията е поставяне на противогрипна ваксина през есента.

avatar
Д-р Светлозар Сардовски

Кардиология

18 яну 2020 15:14

Аз мисля, че точно такъв е случая с грипа, когато т.нар от мен "информирано самолечение" е от полза. Как предлагате да се започне лечението, още при първите симптоми на грипа? Предполагам, че ако не може самолечение, трябва да се отиде на лекар? Бихте ли дали съвет, как да стане това, при комбинаията от почти невъзможност да се стане от леглото, ако е празничен ден примерно, как хем да няма самолечение, хем да се започне веднага? Предполгам, че сте лекар и знаете заболеваемостта каква е в рамките на 2-4 седмици се разболява средно 10% от населението, за София оклоло 150,000 души. Сега си представете тия хора или поне половината от тях, примерно 4-5000 дневно, как ще преминат през лекарските кабинети и колко ще заразят, докато правят този опит и колко от тях ще получат АБиотици и други л-ва без ефект, вместо антивирусно лечение и най-важното кога ще отидат на лекар - повечето след 3-4 дни от началото на симптомите.

avatar
д-р Гинка Даскалова

Педиатрия

20 яну 2020 12:03

Много ми харесва правилото за трите дни , влошава ли се? Няма правила , но все пак .

avatar
Nickey Kolchev 10 яну 2020 23:07

Интересно ми е как без вирусология лл ще отдиференцират грип от каквото и да било друго. при оплаквания от сорта на ОВИ колко ЛЛ ще назначат вирусологично изследване...което между другото май не се покрива и от здравна каса. освен това повечето такива изследвания реално не се правят в провинцията, с изключение на плевен и пловдив, а пробите се изпращат... как се съхраняват, как се транспортират, какъв е смисъла от ,,зонов,, отчет без титри (за да се проследят нещата въе времето)... хубаво си пишем тук, но реално се праска азакса или някакъв аугментин като застраховка, па дай боже пациента да оздравее...

avatar
Д-р Светлозар Сардовски

Кардиология

11 яну 2020 14:00

Аз съм написал как се познава пооплакванията с голяма вероятност. Докато излезе Резултата от вирусологията, пациента или вече се е излекувал или има усложнения, така, че резултат от вирусологията няма значение за започване на антивирусно лечение

интересно ,как ще диференцира пациента грипа от всички други вирусни заболявания с внезапно начало.С последната задача често не се сравме лекарите , камо ли пациент без опит и познания . Неуморното желание на един кардиолог да се прави на инфекционист ме по скоро забавлява отколкото интригува. Д-р Сардовски колко пациента с грип минаха тази година през кардиологичния ви кабинет ?Защото аз вчера прегледах 70, направих 7 експресни теста за грип и излязоха 3 положителни.Симптомите бяха аналогични бъзо начало болки по тялото и мускулите и костите , висока температура , обща отпадналост хрема кашлица , болки в гърдите и гърлото . Коментара Ви ?

avatar
Д-р Светлозар Сардовски

Кардиология

28 яну 2020 09:24

Отново за д-р Кателиева: СТАНОВИЩЕ на CDC (CENTERS OF DISEASE CONTROL AND PREVENTION): "ИЗПОЛЗВАНЕТО НА БЪРЗИ ТЕСТОВЕ ЗА ГРИП (RIDT) ПРИ ВЗЕМАНЕ НА КЛИНИЧНИ РЕШЕНИЯ RIDTs могат да бъдат използвани за подпомагане на диагностични и лечебни решения за пациенти при клинични условия, като например дали да се предписват антивирусни лекарства. ОБАЧЕ, поради ограничената 50-70%, чувствителност на тестовете (т.е. в 30-50% от хората може да има грип и тестовете да са отрицателни), отрицателните резултати от RIDT не изключват инфекцията с грипен вирус при пациенти с признаци и симптоми, предполагащи грип. Ето защо, при пациенти със съмнение за грип, антивирусното лечение не трябва да се пропуска, дори ако тестът е отрицателен. Тестването не е необходимо за всички пациенти с признаци и симптоми на грип за вземане на решения за антивирусно лечение . След като се документира активността на грипа в общността или географския район, диагнозата за грип за амбулаторни пациенти, може да се постави само въз основа, признаците и симптоми, съответстващи на предполагаем грип, особено в периоди на пикова грипна активност в общността.

avatar
Д-р Катя Нанева, дм

Общопрактикуващ лекар

9 мар 2020 17:44

За вирусологично изследване се вземат 2 кръвни проби през 3 седмици и се изследват едновременно. Лабораториите разполагат с експресен тест за грип, който е платен. Но предвид тежката интоксикация в началото, не можем да очакваме хората да хукнат да се изследват. Остава клиничната преценка. При тежко начало е уместно да се направи поне телефонна консултация с личния лекар.

avatar
д-р Людмила Крумова Костова

Общопрактикуващ лекар

7 яну 2020 09:29

Здравейте, Д-р Сардовски!Съгласна съм и напълно подкрепям изказаните от Вас становища относно епидемията от Грип и необходимата профилактика.Информирането на обществото за ползите и вредите от приложеното самолечение е важен фактор за превенция от възможните настъпили усложнения при всяка епидемия,но не бива за се подценява основната роля на личните лекари при индивидуалния контакт с всеки пациент.Затова при начални признаци за всяко заболяване-търсете вашите лекари !С уважение:Доктор Людмила Костова-Враца-07.01.2020г.

avatar
Д-р Светлозар Сардовски

Кардиология

10 яну 2020 17:14

Целта е ,не да се подценяват личните лекари, целта е да се провокира изработване на национален алгоритъм за ефективно поведение с/у грипа, който и личните лекари да ползват. В моята дългогодишна практика, по-скоро са малцинство лекарите, изписващи п/впгрипни препарати, докато ,мнозинството изписват АБ и симптоматични средства.

национален алгоритъм се изработва от хора с финансов интерес , какъвто явно сте вие и целите да повишите боя на продададени опаковки тамифлу в национлен мащаб , без прецизна лекарска и лабораторна оценка на съсътоянието на пациента . Масово ОПЛ за поредна година тъпчат пациентите си с тамифлу по телефона , а като дойдат в спешнияили неотложния кабинет се оказва разцъфтяла бактериална инфекция , оценена от пациента или от лекар по телефона като ГРИП.Пак напомням тамифлу лекува единственно исамо причинетелите на грип и никой друг вирус или бактерия нали така , колега кардиолог!

avatar
Д-р Елена Дочева

Вътрешни болести

8 фев 2020 14:28

Колега, това са единични случаи, а не правило. Пациентите трябва да се съветват да поддържат връзка с лекаря относно протичането на болестта. Никой не стимулира самолечението. Доколкото има такова при индикацията "Грип", то трябва да е под лекарски контрол. Посъветвайте моля, какво друго освен Тамифлу да предпиша на пациент с Грип

avatar
Д-р Светлозар Сардовски

Кардиология

28 яну 2020 09:35

Само напомням: Всеки може да си пише, каквото си иска, само, че всеки трябва да е отговорен за писанията си. Си ли?

avatar
Д-р Светлозар Сардовски

Кардиология

28 дек 2019 12:35

Ето тазгодишните ми синтезирани препоръки за Грипа... ОТНОВО ВАЖНО! ГРИПА ИДЕЕЕ.... ХОРА, ако се появи комбинацията от:: 1. НЕОЧАКВАНО И БЪРЗО, в рамките на няколко часа, развитие на оплаквания от: 2. ВТРИСАНЕ с висока температура НАД 38 градуса, ЗАБОЛИ ви ЦЯЛОТО ТЯЛО вкл. ОЧИТЕ, с ГЛАВОБОЛИЕ и се СХВАНЕТЕ до тежка СЛАБОСТ, с невъзможност да станете от леглото, появи се и КАШЛИЦА 3. В сезона на грипа- почти СИГУРНО, това е ГРИП.... 4. Ако, ще можете да ходите някъде, е само до аптеката за да си вземете противогрипно средство -ТАМИФЛУ или РЕЛЕНЦА (ако ли не пратете някой друг) и се самоизолирайте от контакти (най- малко с лицева маска), за да не заразите и другите. Това са единствените противогрипни препарати на пазара. Лечението е най-ефективно, ако се започне до 48 час, като след това ефекта спада значително, до липсата му след 5 дни, когато вече настъпват усложненията!!!! Нищо друго не действа на грипния вирус. 5. Няма нужда да ходите и на лекар......На лекар се ходи само, ако имате някой от следните 6. АЛАРМИРАЩИ ОПЛАКВАНИЯ: задух и учестено дишане, гръдна болка, обърканост, тежко повръщане и/или диария с невъзможност за поемане на течности, възобновяване на симптомите след първоначално подобрение. Тъй като няма национална противогрипна здравна стратегия за поредна година, си позволявам да ви дам съветите си, които разбира се, са основани на доказани научни и медицински данни. При такава стратегия, ще се избегне ненужното (само)лекуване с уж безопасни, но всъщност далеч по-опасни комбинации от най-различни симптоматични медикаменти, добавки и антибиотици (изписвани и от здравни специалисти), които нямат никакво действие при неусложнен грип, който е такъв в самото начало, обаче. Противовирусните препарати, засега са най-ефективните и единствени за директна борба срещу грипния вирус, като доказано ускоряват времето до клинично облекчаване на симптомите, намаляват риска от усложнения на долните дихателни пътища и хоспитализациите. С тази стратегия ще се намали и разпространението(заразяемостта) на грипа. И ЗАПОМНЕТЕ!!! Грипът не е безопасна настинка. Средно 10% (5-15) от населението се разболява, с немалка смъртност- средно 15 (10-20) души на 100 000 души население, или 1,5 на 1000 заболели. Най-опасен е за децата до 5 години, възрастните над 65г и всички със значими хронични заболявания- сърдечно-съдови, белодробни, диабет и т.н., които ОБАЧЕ, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва(ло) да се ваксинират. Бъдете здрави, но и по-мъдри, и... ВЕСЕЛА НОВА ГОДИНА. Ваш, СС ( д-р Светлозар Сардовски, кардиолог и още нещо....)

Вижте всички коментари...

д-р Сардовски, гледайте си кардиологията

avatar
Д-р Светлозар Сардовски

Кардиология

1 фев 2020 10:10

Гледам, каквото си искам, защото и виждам, а не само гледам...

avatar
д-р Невин Месру Садъкова

Общопрактикуващ лекар

1 фев 2020 14:42

От личният си опит,мога да кажа,че препаратът Авирон,действа отлично.Изписвала съм го на много мои пациенти.Тамифлу и Реленца също са много добри,но са трудно откриваеми,поне в аптеките в провинцията.

avatar
Nickey Kolchev 24 ное 2019 18:38

Трудно ще се опази от грип човек, особено ако работи в затворен колектив. Щамовете са прекалено изменчиви и затова лично според мен и ваксините са със съмнителен ефект. По-скоро съблюдаване на стандартните хигиенни мерки и възпрепятстване на евентуалните усложнения, при вече констатирано заболяване. За съжаление масова е все още практиката да се изписват антибиотици ,, на кьораво", без антибиограма, ей така ,, за всеки случай". Това допълнително натоварва организма и води до резистентности, които могат да се окажат по-страшни от самия грип.

Вижте всички коментари...
avatar
Nickey Kolchev 27 ное 2019 00:18

Може би точно тук е мястито, д-р Сардовски да обясните връзката между инфекциозните(в това число грипните щамове) и сърдечно-съдовите заболявания. Тиражират се различни теории, вкл. за вирусологична етиология дори на АХпТ. Спрягат се дори експериментални ваксини.За много вирусни щамове, регулярно ваши колеги предупреждават по медиите, че при неадекватно лечение водят до СС усложнения. И всъщност кое лечение е адекватно, при условие, че антибиотиците дефинитивно не лекуват грип(изключваме ваксините като вариант)...

avatar
Д-р Светлозар Сардовски

Кардиология

30 ное 2019 14:33

Връзката е описана и действа по два начина. Единият е чрез увеличаване кислородната нужди на сърцето, свързнаи с фебрилно-интоксикационният синдром и другият е директна сърдечна и/или съдова увреда от възпалението, свързано с инфекцията.
Противовирусните препарати, засега са най-ефективните и единствени за директна борба срещу грипния вирус, като доказано ускоряват времето до клинично облекчаване на симптомите, намаляват риска от усложнения на долните дихателни пътища и хоспитализациите.

avatar
д-р Янка Темелкова

Педиатрия

20 яну 2020 11:16

От около 15 години се ваксинирам.Работя като ОПЛ ,така че нямам шанс да прескоча грипен вирус.Повече от леко заболяване в тези години не ми се е случвало.Аз не мога да съм в болнични ,когато преглеждам по цял ден в условията на епидемия.Така че определено не смятам,че ваксините не действат.

Подкрепям информираното самолечение но за целта трябват платформи ( като тази ), в която да има съвети от хора с квалификация. Преди няколко дни се натъкнах на софтуер разработен от верига аптеки, който под формата на тест дава резултати за това дали и от какво е болен човек. Ето такива експерименти не подкрепям !

avatar
Анонимен
10 окт 2019 11:46

Идва грипът и вече всички около мен са болни. Как да се спася?

Вижте всички коментари...
avatar
Анонимен
10 окт 2019 23:05

В момента се въртят вирусите, не е грипът. А за предпазване-имунитет и култура, когато някой е болен ( изключвам децата) поне маска може да си сложи. Не съм против ваксините за грип, но преди няколко години си поставих такава, в грипния пик имах неразположение и бързо отшумя до поредната есен, когато реших да не слагам отново и се разболявах няколко пъти до пролетта. Това ме отказа от противогрипната ваксина. Не съм лекар и следя новините, но не желая всяка година да я поставям, за да се предпазя и ако пропусна,  в следващата да си наваксвам с боледуване за всички останали  години  с поставена имунизация.  А децата? На тях какво да даваме или да ги ваксинираме и тях?

avatar
Д-р Светлозар Сардовски

Кардиология

16 ное 2019 11:22

Ваксина, ако сте пропуснали, когато ви "хване" антигрипенн противувирусен препарат, който съм вече описал, но с "пааай се"и с шуслерови соли не става/

avatar
Д-р Светлозар Сардовски

Кардиология

16 ное 2019 11:23

Ваксина, ако сте пропуснали, когато ви "хване" антигрипенн противувирусен препарат, който съм вече описал, но с "пааай се"и с шуслерови соли не става/

avatar
Анонимен
8 мар 2019 13:58

отговорът е -Не! За съжаление, така стоят нещата..