Публикация

Двама заразени с бруцелоза в Сливенско

Двама заразени с бруцелоза в Сливенско

Няма бум на лаймска болест в страната, успокои проф. Тодор Кантарджиев


Доказани са първите два случая на хора, болни от бруцелоза от Сливенско.
Това съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, пред Нова телевизия.

Двамата заразени ще влязат в Инфекциозна болница, ще бъдат лекувани с антибиотици. Курсът на лечение е дълъг - няколко месеца. Лошото на бруцелозата е, че микробът остава в човешкия организъм - в костния мозък, и при тежка грипна инфекция болестта може да се върне, предупреди проф. Кантарджиев.

Той подчерта, че бруцелозата е призната от Световната здравна организация като особено опасна инфекция, криеща риск от епидемично разпространение. Заразяването става при контакт с болни животни или използване на продукти от тях.

Преди дни в Сливенско бяха установени девет огнища на болестта - осем в малки стопанства в село Гергевец и едно в сливенското предградие „Речица“. По нареждане на Българската агенция по безопасност на храните всички болни животни са били незабавно евтаназирани и извозени в екарисаж. Млечните продукти от засегнатите стопанства са били поставени под забрана и продукцията е била унищожена.

Проф. Кантарджиев призова прясното мляко да се пие преварено, а стопаните да не купуват животни от съседните Гърция и Сърбия, където са установени много случаи на заболяването.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести отрече да има бум на лаймска болест в страната. 

За тази година регистрираните случаи на лаймска болест след ухапване от кърлеж са около 200, при 180 за миналата година. Бум няма, малко се е увеличил броят на заразените, подчерта той.

Проф. Кантарджиев поясни, че пикът на заболяванията, които пренасят кърлежите, обикновено е в края на лятото, защото има инкубационен период. Призова след разходка на открито внимателно да се оглежда тялото - махне ли се бързо кърлежът, рискът от инфекции е малък.

„Тъй като голяма част от кърлежите в градинките, парковете, междублоковите пространства са заразени с бактериална инфекция, в това число и лаймска болест, препоръчително е след изваждането им да се вземе 1-2 дози антибиотик – за възрастните хора тетрациклинов, а децата – макролид. Така се намалява рискът от пренасяне на инфекция“, подчерта директорът на центъра по заразни и паразитни болести.

Коментари